Vesti
Društvo

Na brojne zahteve za izgradnju kuće Krstići dobili samo obećanja

Porodica Krstić iz sela Gornja Gušterica u opštini Gračanica živi u lošim uslovima. Kuća je stara, ispucala, prokišnjava, bez dovoljno prostora za stasale sinove i ćerku. Pomoć su, kažu, tražili po mnogim institucijama, a dobili samo obećanja - "biće". Kada, to ne znaju.
Na brojne zahteve za izgradnju kuće Krstići dobili samo obećanja
Kuća porodice Krstić (Foto Kim)

U porodičnoj kući, staroj stotinak godina, žive Dragan i Verica sa troje odrasle dece. Pored njih, imaju još tri ćerke, od kojih je jedna udata, druga u hraniteljskoj porodici, a treća već 15 godina u Domu za smeštaj odraslih u Blacu. Žive od sinovljeve plate i Draganovog minimalca. Većina članova porodice ima zdravstvenih problema, pa novca nema dovoljno ni za lečenje, a kamoli novu kuću.

"Kuća je stara, ima oko sto godina, još otac ju je napravio. Imam tri sobe i kupatilo koje je naknadno napravljeno. Napravili su mi ljudi iz Zavoda za socijalno osiguranje. Mučimo se, patimo se. Loše je, imamo struju sa jednom fazom, slabo radi, nemam mašinu, vrata nemam na veceu, krov popustio. Menjao sam crep, ali to je stari crep. Sam sam postavljao, ali sada više ne mogu. Nikakvu pomoć ne primam, a sve plaćam, porez stalno plaćam, ne mogu više", kaže Dragan (63) za RTV Kim.

Najstariji sin Aleksandar je stasao za ženidbu. Međutim, na taj korak se ne odlučuje jer nema dovoljno prostora ni za ove članove porodice, a kamoli za nove.

"Imam 35 godina, nemam od čega da zasnujem porodicu. Kako da živim tu, u toj staroj kući? Loši su uslovi, kupatilo nije baš dobro, kaplje unutra, prozori nisu dobri. Propala je kuća, to je sve staro", rekao je on.

Za pomoć u izgradnji kuće Dragan i Aleksandar su se obraćali Ministarstvu za zajednice i povratak, Opštini Gračanica, Privremenom organu Opštine Lipljan. Kažu da su ih mnogi posećivali i obećavali.

"Pisao sam zahtev u Kosovu Polju, pa u Lipljanu i ovde, u Gračanici. Ništa ne kažu, samo - "biće, biće". I kažu - "videćemo", ništa drugo. Možda sam deset puta tražio pomoć. Eno ih dokumenta još u Gračanici. Koji god put odem, oni me ne puštaju da idem gore. Hoću kod gradonačelnika, da mi naprave jednu kuću. Ili da idem za Mitrovicu ili za Beograd, kod Vučića", priča Dragan.

"U Opštini Gračanica, tamo sam pisao zahtev. Prošle godine sam isto pisao. Dosta puta nisu hteli da me prime kod gradonačelnika, da razgovaramo. Kao, "nije tu". Pisao sam i u Ministarstvu za povratak, ove godine. Jedan čovek iz sela (radnik ministarstva) nam je rekao da će da nam naprave kuću, da će da dođu da nam donesu materijal, ali niko ništa ne preduzima", kaže Aleksandar.

Pre pet godina su sami započeli gradnju kuće. Ozidan je temelj, ali dalje od toga se Krstići nisu pomakli.

"Mnogo bi mi značila kuća. Za ceo život. Evo svima napraviše, samo meni jok. Niko me ne gleda ni u selu, a radio sam svima. Mnogo bi nam značilo. Ako može, može, ako ne - da idemo dalje. Da se selimo, da prodajemo... Ja inače, nikad ne bih napustio", kaže Dragan.

"Svima su pomogli, a nama samo kažu "biće, biće" i niko ništa. Koji imaju njima se pomaže, a koji nemaju njima ne pomažu", zaključio je on.

Uprkos više poslatih zahteva Ministarstvu za zajednice i povratak i Opštini Gračanica, RTV Kim još uvek nije dobila odgovor da li će ove institucije pomoći porodici Krstić u uzgradnji kuće i na taj način odgovoriti na njihove brojne zahteve i molbe.

 Ostale vesti

Istraživanje: Kako smanjiti usamljenost kod starijih osoba?
Pružanje konkretne podrške starijim ljudima u obavljanju svakodnevnih aktivnosti, kao što je kupovina namirnica, od suštinskog je značaja za smanjenje usamljenosti, pokazalo je novo istraživanje Populacionog fonda Ujedinjenih nacija (UNFPA) i Univerzitetskog koledža u Londonu, sapšteno je iz UNFPA Kosovo.
  • 28.01.2022
Zajednički bukvar za male Albance od naredne godine
Kako je i najavljeno, Ministarstvo prosvete Kosova i Ministarstvo prosvete Albanije objavili su danas poziv za prijavu na konkurs za zajednički Bukvar, uz radnu svesku.
  • 28.01.2022
Humanitarna hrišćanska zajednica „Radosti moja“, podelila svetosavske paketiće
Deca u Goraždevcu dobila su danas svetosavske paketiće od Humanitarne hrišćanske zajednice „Radosti moja“. Predhodnih dana ova organizacija posetila je i Orahovac i Veliku Hoču.
  • 28.01.2022
Agencija za informacije i privatnost primila oko 200 pritužbi
Agencija za informisanje i privatnost je primila 43 pritužbe u vezi sa zaštitom ličnih podataka i još 147 pritužbi na pristup javnim dokumentima. Konačne odluke su donete u oko 80 odsto slučajeva.
  • 28.01.2022
Mlađi osnovci neposredno, ostali kombinovano
Tim za škole doneo je odluku da od 31. januara 2022. godine, učenici od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola nastavu pohađaju neposredno, dok će učenici od petog do osmog razreda obrazovno-vaspitni rad pratiti po kombinovanom modelu i ići u školu dan za danom, podeljeni u dve grupe, saopšteno je na sajtu Ministarstva prosvete Republike Srbije. 
  • 28.01.2022
Pandemija promenila navike korisnika droge u Evropi
Pandemija korona virusa uticala je na navike korišćenja droge u evropskim zemljama, pri čemu je porasla konzumacija kanabisa, a smanjila se zloupotreba klupskih droga, ekstazija i derivata amfetamina MDMA, pokazuje istraživanje Evropske agencije za droge (EMCDDA).
  • 27.01.2022