Vesti
Društvo

Na brojne zahteve za izgradnju kuće Krstići dobili samo obećanja

Porodica Krstić iz sela Gornja Gušterica u opštini Gračanica živi u lošim uslovima. Kuća je stara, ispucala, prokišnjava, bez dovoljno prostora za stasale sinove i ćerku. Pomoć su, kažu, tražili po mnogim institucijama, a dobili samo obećanja - "biće". Kada, to ne znaju.
Na brojne zahteve za izgradnju kuće Krstići dobili samo obećanja
Kuća porodice Krstić (Foto Kim)

U porodičnoj kući, staroj stotinak godina, žive Dragan i Verica sa troje odrasle dece. Pored njih, imaju još tri ćerke, od kojih je jedna udata, druga u hraniteljskoj porodici, a treća već 15 godina u Domu za smeštaj odraslih u Blacu. Žive od sinovljeve plate i Draganovog minimalca. Većina članova porodice ima zdravstvenih problema, pa novca nema dovoljno ni za lečenje, a kamoli novu kuću.

"Kuća je stara, ima oko sto godina, još otac ju je napravio. Imam tri sobe i kupatilo koje je naknadno napravljeno. Napravili su mi ljudi iz Zavoda za socijalno osiguranje. Mučimo se, patimo se. Loše je, imamo struju sa jednom fazom, slabo radi, nemam mašinu, vrata nemam na veceu, krov popustio. Menjao sam crep, ali to je stari crep. Sam sam postavljao, ali sada više ne mogu. Nikakvu pomoć ne primam, a sve plaćam, porez stalno plaćam, ne mogu više", kaže Dragan (63) za RTV Kim.

Najstariji sin Aleksandar je stasao za ženidbu. Međutim, na taj korak se ne odlučuje jer nema dovoljno prostora ni za ove članove porodice, a kamoli za nove.

"Imam 35 godina, nemam od čega da zasnujem porodicu. Kako da živim tu, u toj staroj kući? Loši su uslovi, kupatilo nije baš dobro, kaplje unutra, prozori nisu dobri. Propala je kuća, to je sve staro", rekao je on.

Za pomoć u izgradnji kuće Dragan i Aleksandar su se obraćali Ministarstvu za zajednice i povratak, Opštini Gračanica, Privremenom organu Opštine Lipljan. Kažu da su ih mnogi posećivali i obećavali.

"Pisao sam zahtev u Kosovu Polju, pa u Lipljanu i ovde, u Gračanici. Ništa ne kažu, samo - "biće, biće". I kažu - "videćemo", ništa drugo. Možda sam deset puta tražio pomoć. Eno ih dokumenta još u Gračanici. Koji god put odem, oni me ne puštaju da idem gore. Hoću kod gradonačelnika, da mi naprave jednu kuću. Ili da idem za Mitrovicu ili za Beograd, kod Vučića", priča Dragan.

"U Opštini Gračanica, tamo sam pisao zahtev. Prošle godine sam isto pisao. Dosta puta nisu hteli da me prime kod gradonačelnika, da razgovaramo. Kao, "nije tu". Pisao sam i u Ministarstvu za povratak, ove godine. Jedan čovek iz sela (radnik ministarstva) nam je rekao da će da nam naprave kuću, da će da dođu da nam donesu materijal, ali niko ništa ne preduzima", kaže Aleksandar.

Pre pet godina su sami započeli gradnju kuće. Ozidan je temelj, ali dalje od toga se Krstići nisu pomakli.

"Mnogo bi mi značila kuća. Za ceo život. Evo svima napraviše, samo meni jok. Niko me ne gleda ni u selu, a radio sam svima. Mnogo bi nam značilo. Ako može, može, ako ne - da idemo dalje. Da se selimo, da prodajemo... Ja inače, nikad ne bih napustio", kaže Dragan.

"Svima su pomogli, a nama samo kažu "biće, biće" i niko ništa. Koji imaju njima se pomaže, a koji nemaju njima ne pomažu", zaključio je on.

Uprkos više poslatih zahteva Ministarstvu za zajednice i povratak i Opštini Gračanica, RTV Kim još uvek nije dobila odgovor da li će ove institucije pomoći porodici Krstić u uzgradnji kuće i na taj način odgovoriti na njihove brojne zahteve i molbe.

 Ostale vesti

Objavljeni preliminarni rezultati male mature, moguća provera elektronskim putem
Preliminarni rezultati male mature objavljeni su na portalu Moja srednja škola, kao i sva tri testa koje su osmaci rešavali. Za đake koji nemaju mogućnost da rezultatima i testovima pristupi elektronski, rezultati su dostupni u matičnim osnovnim školama.
  • 01.07.2022
Mališani iz Metohije u Bijeljini
U zgradi Gadske uprave Grada Bijeljina, gradonačelnik Ljubiša Petrović primio je  mališane sa Kosova i Metohije, koji borave u Bijeljini u okviru projekta „Spojimo decu Kosova i Metohije sa decom Republike Srpske“.
  • 01.07.2022
Omladinski centar u Orahovcu, mesto koje spaja zajednice

Omladinski centar u Orahovcu osnovan je 2000-te godine. Njegova funkcija je da okuplja mlade generacije kroz razne kurseve i aktivnosti.

  • 30.06.2022
OG: Pojačane kontrole saobraćaja na  putevima
Rukovodstvo opštine Gračanica održalo je jutros radni vanredni sastanak sa upravom stanice Policije u Gračanici na kojem je od Policije zatražena pojačana kontrola saobraćaja na lokalnom putu Laplje Selo Gračanica ali i na svim ostalim lokalnim i regionalnim putevima u opštini Gračanica posebno na  tzv. kritičnim tačkama gde su poslednjih meseci učestale saobraćajne nesreće.
  • 30.06.2022
Patrijarh sa Abazovićem: Postignuta saglasnost oko Temeljnog ugovora

Patrijarh srpski Porfirije rekao je nakon sastanka sa crnogorskim premijerom da je u principu postignuta saglasnost oko Temeljnog ugovora. Pitanje Temeljnog ugovora će biti rešeno na najbolji način uz poštovanje SPC i države Crne Gore koja je sekularna, rekao je Dritan Abazović.

  • 30.06.2022
Ručni radovi i razvoj ženskog preduzetništva

Udruženje poslovnih žena „Avenija“ iz Lapljeg Sela predstavila je rezultate projekta „Efikasna proizvodnja rukotvorina – žene to mogu“. Projekat je bio posvećen jačanju kapaciteta žena i devojaka iz nevećinskih zajednica na Kosovu, koje su učestvovale u proizvodnji rukotvorina.

  • 30.06.2022