Vesti
Društvo

Na brojne zahteve za izgradnju kuće Krstići dobili samo obećanja

Porodica Krstić iz sela Gornja Gušterica u opštini Gračanica živi u lošim uslovima. Kuća je stara, ispucala, prokišnjava, bez dovoljno prostora za stasale sinove i ćerku. Pomoć su, kažu, tražili po mnogim institucijama, a dobili samo obećanja - "biće". Kada, to ne znaju.
Na brojne zahteve za izgradnju kuće Krstići dobili samo obećanja
Kuća porodice Krstić (Foto Kim)

U porodičnoj kući, staroj stotinak godina, žive Dragan i Verica sa troje odrasle dece. Pored njih, imaju još tri ćerke, od kojih je jedna udata, druga u hraniteljskoj porodici, a treća već 15 godina u Domu za smeštaj odraslih u Blacu. Žive od sinovljeve plate i Draganovog minimalca. Većina članova porodice ima zdravstvenih problema, pa novca nema dovoljno ni za lečenje, a kamoli novu kuću.

"Kuća je stara, ima oko sto godina, još otac ju je napravio. Imam tri sobe i kupatilo koje je naknadno napravljeno. Napravili su mi ljudi iz Zavoda za socijalno osiguranje. Mučimo se, patimo se. Loše je, imamo struju sa jednom fazom, slabo radi, nemam mašinu, vrata nemam na veceu, krov popustio. Menjao sam crep, ali to je stari crep. Sam sam postavljao, ali sada više ne mogu. Nikakvu pomoć ne primam, a sve plaćam, porez stalno plaćam, ne mogu više", kaže Dragan (63) za RTV Kim.

Najstariji sin Aleksandar je stasao za ženidbu. Međutim, na taj korak se ne odlučuje jer nema dovoljno prostora ni za ove članove porodice, a kamoli za nove.

"Imam 35 godina, nemam od čega da zasnujem porodicu. Kako da živim tu, u toj staroj kući? Loši su uslovi, kupatilo nije baš dobro, kaplje unutra, prozori nisu dobri. Propala je kuća, to je sve staro", rekao je on.

Za pomoć u izgradnji kuće Dragan i Aleksandar su se obraćali Ministarstvu za zajednice i povratak, Opštini Gračanica, Privremenom organu Opštine Lipljan. Kažu da su ih mnogi posećivali i obećavali.

"Pisao sam zahtev u Kosovu Polju, pa u Lipljanu i ovde, u Gračanici. Ništa ne kažu, samo - "biće, biće". I kažu - "videćemo", ništa drugo. Možda sam deset puta tražio pomoć. Eno ih dokumenta još u Gračanici. Koji god put odem, oni me ne puštaju da idem gore. Hoću kod gradonačelnika, da mi naprave jednu kuću. Ili da idem za Mitrovicu ili za Beograd, kod Vučića", priča Dragan.

"U Opštini Gračanica, tamo sam pisao zahtev. Prošle godine sam isto pisao. Dosta puta nisu hteli da me prime kod gradonačelnika, da razgovaramo. Kao, "nije tu". Pisao sam i u Ministarstvu za povratak, ove godine. Jedan čovek iz sela (radnik ministarstva) nam je rekao da će da nam naprave kuću, da će da dođu da nam donesu materijal, ali niko ništa ne preduzima", kaže Aleksandar.

Pre pet godina su sami započeli gradnju kuće. Ozidan je temelj, ali dalje od toga se Krstići nisu pomakli.

"Mnogo bi mi značila kuća. Za ceo život. Evo svima napraviše, samo meni jok. Niko me ne gleda ni u selu, a radio sam svima. Mnogo bi nam značilo. Ako može, može, ako ne - da idemo dalje. Da se selimo, da prodajemo... Ja inače, nikad ne bih napustio", kaže Dragan.

"Svima su pomogli, a nama samo kažu "biće, biće" i niko ništa. Koji imaju njima se pomaže, a koji nemaju njima ne pomažu", zaključio je on.

Uprkos više poslatih zahteva Ministarstvu za zajednice i povratak i Opštini Gračanica, RTV Kim još uvek nije dobila odgovor da li će ove institucije pomoći porodici Krstić u uzgradnji kuće i na taj način odgovoriti na njihove brojne zahteve i molbe.

 Ostale vesti

Nastava u srpskim sredinama i dalje na daljinu
Ministarstvo prosvete Republike Srbije saopštilo je danas da će škole u srpskim sredinama na Kosovu i naredne nedelje izvoditi nastavu na daljinu.
  • 17.09.2021
Istok: Pokrenuta akcija čišćenja groblja u Srbobranu

U povratničkom selu Srbobran, u opštini Istok, pokrenuta je akcija prikupljanja sredstava za čišćenje i uređivanje seoskog groblja koje će početi u prvim danima oktobra, izjavila je za Radio Goraždevac Vesna Maliković iz Srbobrana.

  • 17.09.2021
Usvojen predlog o isplati 20 evra svim punoletnim građanima
Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da je na današnjoj sednici Vlade Srbije usvojen Predlog zakon o isplati 20 evra svim punoletnim građanima.
  • 16.09.2021
Uručeni ključevi kuća porodicama Nisić i Dimić iz Klokota
Socijalno ugroženim porodicama Nisić i Dimić iz Кlokota, danas su uručeni ključevi novih kuća, navodi se u saopštenju Ministarstva za zajednice i povratak.
  • 16.09.2021
Zapušite nos, otvorite oči: Gračanica do Tokija
Najveći ekološki problemi na teritoriji opštine Gračanica su godinama unazad potpuno isti. Meštani Lapljeg Sela i Preoca se svakog leta suočavaju sa nesnosnim smradom reke Gračanke koji ih guši do kasne jeseni. Iz opštinskog Odeljenja inspekcije ističu da su uzorci vode sa više lokacija poslati na ispitivanje, da su rezultati pokazali prisustvo otpadnih voda iz domaćinstava, a da analiza prisustva teških metala iz tehničkih razloga neće biti brzo urađena.
  • 16.09.2021
Devenport povodom Međunarodnog dana demokratije: Svaki glas mora da se čuje
„Obeležavajući Svetski dan demokratije potvrđujemo princip izražavanja slobode volje ljudi, bilo putem glasačkih kutija, bilo putem medija, kao osnovu autoriteta za svaki vid vlasti“, oglasio se danas šef misije OEBS-a na Kosovu, ambasador Majk Devenport.
  • 15.09.2021