Vesti
Društvo

Muzej žrtava genocida i Dom kulture Gračanica potpisali protokol o saradnji

Muzej žrtava genocida i Dom kulture Gračanica potpisali su protokol o međusobnoj saradnji, sa ciljem učvršćivanja, boljeg povezivanja kao i veće saradnje u realizaciji projekata iz oblasti kulture, obrazovanja, kulture sećanja, umetnosti i naučno-istarživačke delatnosti.
Muzej žrtava genocida i Dom kulture Gračanica potpisali protokol o saradnji
Živojin Rakočević i Dejan Ristić (Foto Kim)

U Domu kulture u Gračanici direktor ove ustanove Živojin Rakočević je sa direktorom Muzeja žrtava genocida iz Beograda Dejanom Ristićem potpisao protokol o međusobnoj saradnji.

Direktor Muzeja Dejan Ristić je istakao da je uloga muzeja da istražuje, publikuje, prezentuje podatke o genocidima počinjenim nad srpksim narodom u 20. veku, kao i nad žrtvama holokausta.

“Cilj nam je da kroz različite programe jačamo kapacitete Muzeja žrtava genocida, svest i znanje o onome što se desilo u 20. veku i šta se još uvek dešava na pojedinim područjima naše zemlje ili u regionu, kada je u pitanju položaj srpskog naroda. Stoga nam je važno da uspostavljamo institucionalnu saradnju”, kazao je Ristić.

On je napomenuo da potpisani protokol nije samo običan papir i da će od septembra meseca biti organizovan čitav niz programa koji će obuhvatiti predavanja, predstavljanja knjiga, tribina, radionica za decu, biće prikazivani dokumentarni filmovi i organizovane izložbe.

“Vrlo je važno da na svaki mogući način jačamo veze ustanova kulture na teritorji Republike Srbije, a posebno na Kosovu”, poručio je Ristić.

Direktor Doma kulture Gračanica Živojin Rakočević je naveo da su sa predstavnicima Muzeja žrtava genocida u prethodnom periodu već ostvarili dobru saradnju.

“Potpisivanje protokola o saradnji nije početak, već formalizacija i institucionalizacija onoga što smo do sada radili, sa namerom da imamo razmenu u publikacijama, da imamo pristup fondovima fotografija, predmeta, iz doba kada su zločini napravljeni”, rekao je Rakočević i dodao:

“Dom kulture Gračanica ima funkciju koja podrazumeva logistiku za ljude koji dolaze i koji su naučnici, koji će stručno raditi na problemima koji se dešavaju na Kosovu”.

Protokol o saradnji Doma kulture Gračanica i Muzeja žrtava genocida potpisan na dan kada je pre 80 godina izvršen pokolj Srba u glinskoj crkvi, gde su ustaše u zatvorenoj crkvi ubile više stotina Srba.

Muzej žrtava genocida u Beogradu je osnovan 1992. godine.Ostale vesti

Školama na severu Kosova donacija od tri miliona dinara
Školama na severu Kosova danas je uručena donacija u vrednosti od oko tri miliona dinara, a koju je obezbedila Fondacija za decu i mlade "Gnezdo" Grada Beograda.
  • 20.05.2022
Jevtić sa Devenportom o rešavanju problema u opštini Štrpce
Šef misije OEBS-a na Кosovu, ambasador  Majkl Devenport posetio je danas opštinu Štrpce i tom prilikom se sastao sa predsednikom opštine Daliborom Jevtićem. 
  • 20.05.2022
Eparhija raško-prizrenska traži efikasnu vladavinu prava za SPC

Eparhija raško-prizrenska izražava duboku zabrinutost zbog nepoštovanja odluke Ustavnog suda u Prištini koji je 20. maja 2016. godine pravosnažno i konačno potvrdio vlasništvo manastira Visoki Dečani na prostoru od 24 hektara zemlje koja okružuje manastir.

  • 20.05.2022
Festival ’’Mirdita, Dobar dan’’ od 25. maja u Beogradu
Ovogodišnje, deveto izdanje festivala “Mirëdita, Dobar dan!” biće otvoreno u sredu, 25. maja u 18:00 časova izložbom “Sve naše suze”, a festivalski program trajaće do 28. maja na nekoliko lokacija u Beogradu, saopštili su danas organizatori.
  • 20.05.2022
Četvrt veka Katedre za psihologiju Filozofskog fakulteta PU

Katedra za psihologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, obeležila je danas prigodnim programom 25 godina postojanja.

  • 19.05.2022
Predstavljena Platforma za izgradnju poverenja na Kosovu

Platforma za izgradnju poverenja na Kosovu koja je nastala u saradnji NVO Nova duštvena inicijativa, Open Data Kosovo i Alternativa predstavljena je sinoć u hotelu Emerald u Čaglavici.

  • 19.05.2022