Vesti
Društvo

Mural posvećen deci stradaloj u Goraždevcu

Na zgradi OŠ "Janko Jovićević" u Goraždevcu naslikan je veliki mural sa likom Ivana Jovovića (19) i Panta Dakića (12), dečaka koji su ubijeni, dok su se kupali na Pećkoj Bistrici 2003. godine.

Mural posvećen deci stradaloj u Goraždevcu
Mural sa likom Ivana Jovovića i Panta Dakića (Foto: Radio Goraždevac)

Mural stradaloj deci iz Goraždevca rad je umetnika Milana Milosavljevića Deroksa.

Ivan Jovović i Panto Dakić stradali su 13. avgusta 2003. godine, kada su još uvek nepoznati počinioci pucali na njih i još oko 80 dece, dok su se kupali na Pećkoj Bistrici, koja protiče pored Goraždevca. Ivan i Panto u to vreme bili su učenici osnovne, odnosno srednje skole, na čijoj zgradi se nalazi mural.

Prethodno je u Goraždevcu naslikan i mural Piera Buskarolija, italijanskog muzikologa, esejiste i novinara.

Desetine murala naslikanih u više srpskih sredina posvećeni su znamenitim ličnostima, kao deo projekta „Boje u vazduhu“, koji sprovodi italijanska organizacija „Prijatelji Dečana“.

„Prijatelji Dečana“ angažovali su umetnika Milana Milosavljevića na oslikavanju murala u 12 sredina na Kosovu. Prvi mural sa likom Novaka Đokovića oslikan je u Orahovcu, a u istom gradu su oslikani i otac Hariton i Stefan koji su kidanpovani i ubijeni neposredno nakon ratnih sukoba na Kosovu.Ostale vesti

Na sednici Odbora za osobe sa posebnim potrebama SO Gračanica upućen je zahtev za obezbedjivanje boljih uslova i neophodnih sredstava za njihov život.

  • 03.02.2023
Odbor za javne službe održao je prvu vanrednu sednicu. Veće angažovanje opštinske inspekcije u sprečavanju stvaranja divljih deponija, obeležavanje belih traka i stanje na putevima, ali i učestale poplave, bile su teme zasedanja. 
  • 03.02.2023
Odbor za obrazovanje: Školama obezbeđen ogrev, uskoro humanitarni turnir
Drugo polugodište u svim školama na teritoriji opštine Gračanica je počelo na vreme, a nastava se odvija neposredno. Srednjoškolci su se u školske klupe vratili 16, a osnovci 23. januara. Sve škole trenutno imaju dovoljnu količinu ogreva, rečeno je na prvoj vandrednoj sednici Odbora za obrazovanje koja je održana u skupštinskoj sali Opštine Gračanica. 
  • 02.02.2023
Todić: Radovi u selu Dren se danas ne izvode
"Jutros smo obavešteni da danas radovi na proširenju puta u selu Dren neće biti izvođeni. Međutim, na licu mesta je i dalje prisutna policija, kao i meštani i vlasnici parcela koje su tema ekproprijacije", potvrdio je za KoSSev predsednik PO opštine Leposavić, Zoran Todić.
  • 02.02.2023
Srbi iz sela Dren i danas protestuju, traže momentalnu obustavu radova

Žitelji sela Dren kod Leposavića proveli su noć na otvorenom, na putu koji vodi ka njihovim imanjima, gde se radi na otvaranju novih puteva i proširenju postojećih zbog gradnje policijske baze. Oni zahtevaju momentalno obustavljanje radova.

  • 02.02.2023
Miran protest u selu Dren; Izvode se radovi na putu gde je uzurpirano zemljušte
Na putu koji vodi od magistralnog puta iz pravca Leposavića do zaseoka Zaselje u Lešku, i nadalje do vrha brda na kom je prema odluci vlade u Prištini izvršena nelegalna eksproprijacija zemljišta, od jutros se radi na proširenju seoskog puta uz upotrebu teške mehanizacije. Žitelji Drena mirno protestuju zbog radova.
  • 01.02.2023