Vesti
Društvo

Mural posvećen deci stradaloj u Goraždevcu

Na zgradi OŠ "Janko Jovićević" u Goraždevcu naslikan je veliki mural sa likom Ivana Jovovića (19) i Panta Dakića (12), dečaka koji su ubijeni, dok su se kupali na Pećkoj Bistrici 2003. godine.

Mural posvećen deci stradaloj u Goraždevcu
Mural sa likom Ivana Jovovića i Panta Dakića (Foto: Radio Goraždevac)

Mural stradaloj deci iz Goraždevca rad je umetnika Milana Milosavljevića Deroksa.

Ivan Jovović i Panto Dakić stradali su 13. avgusta 2003. godine, kada su još uvek nepoznati počinioci pucali na njih i još oko 80 dece, dok su se kupali na Pećkoj Bistrici, koja protiče pored Goraždevca. Ivan i Panto u to vreme bili su učenici osnovne, odnosno srednje skole, na čijoj zgradi se nalazi mural.

Prethodno je u Goraždevcu naslikan i mural Piera Buskarolija, italijanskog muzikologa, esejiste i novinara.

Desetine murala naslikanih u više srpskih sredina posvećeni su znamenitim ličnostima, kao deo projekta „Boje u vazduhu“, koji sprovodi italijanska organizacija „Prijatelji Dečana“.

„Prijatelji Dečana“ angažovali su umetnika Milana Milosavljevića na oslikavanju murala u 12 sredina na Kosovu. Prvi mural sa likom Novaka Đokovića oslikan je u Orahovcu, a u istom gradu su oslikani i otac Hariton i Stefan koji su kidanpovani i ubijeni neposredno nakon ratnih sukoba na Kosovu.Ostale vesti

U najnovijoj zajedničkoj studiji Međunarodne organizacije rada (MOR) i Dečjeg fonda Ujedinjenih nacija (UNICEF) objavljeno je da je širom sveta radno angažovano više od 160 miliona dece, što znači svako deseto dete uzrasta od pet do 17 godina.
  • 21.05.2022
Računi za struju po starim tarifama

Regulatorna kancelarija za energetiku (RUE) prihvatila je odluku kosovskog Apelacionog suda da suspenduje odluku o uvođenju novih tarifa za električnu energiju. Novi računi za struju će dolaziti po starim tarifama, koje su važile pre poskupljenja u februaru ove godine.

  • 21.05.2022
Školama na severu Kosova donacija od tri miliona dinara
Školama na severu Kosova danas je uručena donacija u vrednosti od oko tri miliona dinara, a koju je obezbedila Fondacija za decu i mlade "Gnezdo" Grada Beograda.
  • 20.05.2022
Jevtić sa Devenportom o rešavanju problema u opštini Štrpce
Šef misije OEBS-a na Кosovu, ambasador  Majkl Devenport posetio je danas opštinu Štrpce i tom prilikom se sastao sa predsednikom opštine Daliborom Jevtićem. 
  • 20.05.2022
Eparhija raško-prizrenska traži efikasnu vladavinu prava za SPC

Eparhija raško-prizrenska izražava duboku zabrinutost zbog nepoštovanja odluke Ustavnog suda u Prištini koji je 20. maja 2016. godine pravosnažno i konačno potvrdio vlasništvo manastira Visoki Dečani na prostoru od 24 hektara zemlje koja okružuje manastir.

  • 20.05.2022
Festival ’’Mirdita, Dobar dan’’ od 25. maja u Beogradu
Ovogodišnje, deveto izdanje festivala “Mirëdita, Dobar dan!” biće otvoreno u sredu, 25. maja u 18:00 časova izložbom “Sve naše suze”, a festivalski program trajaće do 28. maja na nekoliko lokacija u Beogradu, saopštili su danas organizatori.
  • 20.05.2022