Vesti
Društvo

MUP Kosova: Od početka septembra pet osoba uzelo RKS tablice

Odluku Vlade Кosova o preregistraciji vozila na RKS tablice, od 1. septembra do do danas ispoštovalo je pet lica, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova.
MUP Kosova: Od početka septembra pet osoba uzelo RKS tablice
Šetalište u severnom delu Kosovske Mitrovice (Foto Kim)

Vlada Kosova je odredila rok do 31. oktobra do kada mora da se izvrši preregistracija vozila na RКS tablice, a tokom prvih 20 dana svega petoro Srba je preregistrovalo svoja vozila, objavili su prištinski mediji.

2Od 1. septembra do sada registrovano je pet vozila RКS registarskim oznakama u opštinama Prizren, Dragaš, Leposavić, Severna Mitrovica i Gnjilane. Ukupan broj vozila s nelegalnim tablicama koja kruže na Кosovu nije poznat, jer su registrovana u prethodnom sistemu. Nakon procesa registracije biće poznat tačan broj", navodi se u saopštenju MUP-a.

Procenjuje se da na Kosovu ima oko 9.000 vozila sa KM tablicama, od čega više od 7.000 na severu.Ostale vesti

Neophodna dopuna zakona, svaka četvrta žena žrtva seksualnog nasilja
Svaka četvrta žena na Kosovu suočava se sa nekom vrstom seksualnog nasilja, pa je neophodno promeniti kaznenu politiku za ova krivična dela, zaključeno je na debati na temu "Ne znači ne - seksualno nasilje i uznemiravanje žena" koja je juče održana u Medija centru u Čaglavici.
  • 27.09.2022
Tribina o srpskom jeziku: Božji dar koji zavisi od ljudi
Srpski jezik je ugrožen zbog upotrebe tuđica, ali i zbog nepoštovanja Zakona o dvojezičnosti od strane kosovskih institucija, složili su se panelisti na sinoć održanoj tribini "Кako se sporazumevamo - upotreba jezika na Кosovu i Metohiji" u Domu kulture "Gračanica" povodom obeležvanja Evropskog dana jezika. "To je zapravo božji dar, ali od nas zavisi koliko ćemo ga sačuvati", rekla je profesorka srpskog jezika i knjževnosti Ivana Arsić Mišković.
  • 27.09.2022
Hoće li evro dobiti digitalnu verziju?
Digitalni evro može da smanji rizike i zavisnost u međunarodnom platnom prometu, ukazuje nemačka centralna banka. Šef Bundesbanke Joahim Nagel ocenio je da sistem zasnovan na evropskoj infrastrukturi može da pomogne Evropi da se oslobodi zavisnosti od drugih ponuđača.
  • 27.09.2022
Srbija na prvom mestu među zemljama CEFTA po izvozu na Kosovo
Prema podacima Kosovske agencije za statistiku (KAS), uvoz srpskih proizvoda na Kosovo nastavlja da raste svakog meseca, a Srbija je od zemalja CEFTA sporazuma o slobodnoj trgovini najveći izvoznik na Kosovo.
  • 26.09.2022
Neophodna zaštita identiteta žrtve seksualnog nasilja

Slučajevi seksualnog napastvovanja i nasilja i važnost rodno osetljivog izveštavanja na Kosovu bili su tema informativne radionice održane u Institutu za sudsku medicinu u Prištini. Poštovanje kodeksa ponašanja medijskog izveštavanja je na visokom nivou, naveo je zamenik glavnog izvršnog direktora Nezavisne komisije za medije na Kosovu Faruk Redžaj.

  • 26.09.2022
Mali: Od 1. januara veće plate i penzije
Ministar finansija Siniša Mali najavio je da će od 1. januara sledeće godine penzioneri dobiti povećanje penzija od još 12 odsto, a zaposleni u javnom sektoru povećanje plata od 12,5 odsto.
  • 26.09.2022