Vesti
Društvo

Muke maturanata sa rezultatima i upisom

Redakciji RTV Kim se tokom prethodnih dana javilo više roditelja učenika završnog razreda osnovnih škola sa centralnog Kosova sa primedbom da njihova deca ni oni još uvek nisu imali uvid u preliminarne rezultati završnog ispita za upis u srednju školu. Direktor OŠ "Knez Lazar" u Donjoj Gušterici Dragan Maksimović nam je potvrdio da problemi postoje.
Muke maturanata sa rezultatima i upisom
Učenici u Lapljem Selu nakon polaganja maturskog ispita (Foto arhiva Kim)

Prvi preliminarni rezultati završnog ispita za upis u srednju školu objavljeni su 23. juna na specijalizovanom sajtu Ministarstva prosvete. Odmah su usledile primedbe đačkih roditelja da neka deca ne mogu da ih vide.

Direktor OŠ "Knez Lazar" u Donjoj Gušterici Dragan Maksimović je u telefonskoj izjavi za RTV Kim kazao da "zbog tehničkih problema rezultati završnog maturskog rada pojednih učenika kasne".

"Konačne rezultate još uvek nemamo za sve učenike jer postoji tehnički problem. Mi (nastavanici, razredne starešine) smo odradili naš deo posla, popunili smo obrasce i prosledili komisiji, nadam se da ćemo 28. juna imati konačne rezultate“, rekao je Maksimović.

Roditelji dece sa centralnog Kosova sa kojima smo razgovarali ističu da je sistem "ponovo zakazao" i čitav proces polaganja male mature nazivaju "potpunim debaklom".

U slučaju da đaci i roditelji nisu zadovoljni odgovorom prvostepene komisije na već uloženi prigovor, mogu se obratiti i drugostepenoj komisiji. Obrasci se mogu preuzeti u školama, a dostupni su i na ovom linku.

Na pitanje da li će učenici i njihovi roditelji za žalbe imati dovoljno vremena, ukoliko nisu zadovoljni rezultatom ispita, a potom i vremena da upišu željenu školu, direktor Maksimović je odgovorio:

„Učenici se mogu žaliti tek nakon uvida u testove. Postoji period žalibi, ukoliko učenik nije zadovoljna rezultatima, ima određeni rok da podnese žalbu“, kazao je Maksimović.

Na naše insistiranje da precizira "određeni rok", rekao je:

„Biće vremena, sve je to isplanirano. Svako dete će upisati željenu školu“.

RTV Kim nezvanično saznaje da će učenici koji još uvek nemaju uvid u preliminarne rezultate završnog testa maturskog ispita, nakon uvida u test imati pravo na žalbu u roku od 48 sati. Prema takođe nezvaničnim podacima, na centralnom Kosovu ima više od 50 učenika koji još uvek nisu saznali svoje rezultate sa mature. 

Podsetimo, učenici osmog razreda polagali su završni ispit od 17. do 19. juna godine rešavanjem 3 testa: iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, matematike i kombinovanog testa.

O ovom problemu sa rezultatima završnog ispita su pre neki dan su pisale i Južne vesti.

Zbog trenutne epidemiloške situacije, ali i kako ne bi bilo velikog okupljanja, direktor Maksimović je dodao da je u školama na centralnom Kosovu danas organizovana dodela svedočanstava đacima koja se prethodnih godina vršila na Vidovdan, 28.juna.Ostale vesti

Beograd: Protesti ispred Skupštine, policija bacila suzavac
Nekoliko hiljada ljudi protestuje ispred Skupstine Srbije zbog najavljenih mera radi sprečavanja širenja korona virusa i trodnevnog policijskog časa i uzvikuju „lopovi“ i „izlazite napolje“.
  • 07.07.2020
Četiri opštine na severu Kosova od večeras u karantinu
Zbog pogoršane epidemiološke situacije i povećanog broja slučajeva infekcije virusom korona, Krizni štabovi četiri opštine na severu Kosova doneli su odluku o zabrani kretanja i stavljanju u karantin ove opštine. Odluka stupa na snagu večeras.
  • 07.07.2020
Vučić: U Beogradu za vikend policijski čas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da je situacija u Srbiji, posebno u Beogradu kritična, a za vikend će ponovo biti uveden policijski čas.
  • 07.07.2020
Ljubav u vreme korone nije zabranjena, ali svadbe jesu
Pandemija koronavirusa je i na Kosovu mnoge događaje, pa tako i venčanja, otkazala ili odložila za neko srećnije i bezbednije vreme. Matičari na centralnom Kosovu navode da je broj venčanih u periodu od marta do jula, u odnosu na isti period prošle godine, drastično opao.
  • 07.07.2020
Smenjen generalni direktor KBC Kosova
Upravni odbor Kliničko bolničkog centra Kosova (KBCK) u Prištini smenio je juče sa dužnosti generalnog direktor Basri Sejidua zbog, kako je saopšteno, nezadovoljavajućeg izvršavanja i neispunjavanja radnih obaveza.
  • 07.07.2020
Više scenarija za nastavu od septembra
U pripremi je više scenarija za kombinovanu nastavu koja bi od septembra mogla da počne u osnovnim i srednjim školama u Srbiji, rekao je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević.
  • 06.07.2020