Vesti
Društvo

MTS d.o.o. i ARKEP demantovali navode da je porastao broj ilegalnih antena

MTS d.o.o. demantovao je danas navode prištinskih medija da je „porastao broj nelegalnih antena mobilne telefonije na severu i drugim delovima Kosova“, a o čemu je juče izvestila KosovaPress.
MTS d.o.o. i ARKEP demantovali navode da je porastao broj ilegalnih antena
MTS poslovnica u Kosovskoj Mitrovici (Foto KoSSev)

Prenoseći izjavu predsednika odbora ARKEP Nazima Rahimija, KosovaPress javila je juče da Regulatorna agencija za elektronske komunikacije i poštanske usluge (ARKEP) dobila „uznemirujuće informacije o tome da je povećan broj antena i neovlašćenih aktivnosti operatora mobilne telefonije na Severu i u nekim drugim delovima Kosova“.

Naveli su i da je Rahimi kazao da je formirana jedinica koja će uskoro započeti sa proverama ovih navoda, nakon čega će izaći sa zvaničnim stavom.

U međuvremenu se, međutim, oglasio ARKEP koji je demantovao pisanje KosovaPress „da je porastao broj nelegalnih antena mobilne telefonije na Severu Kosova“.

„U intervjuu koji je predsednik Odbora Nazim Rahimi, dao mediju KosovaPress, kaže se da kao rezultat nekih zabrinutosti koje smo dobili u vezi sa tim, vršimo provere na terenu i da ćemo nastaviti u narednim danima. Međutim, potvrđujemo da do sada nikada nije dokazano da postoje takve nepravilnosti“, poručili su.

Demanti danas stiže i od mobilnog operatora MTS d.o.o, ćerke firme Telekoma Srbija. Za KoSSev su poručili da su sve njihove lokacije i mobilne bazne stanice uredno prijavljene.

„Mobilni operator MTS d.o.o, u skladu sa Briselskim sporazumom i dozvolom Regulatorne agencije za elektronske komunikacije i poštanske usluge (ARKEP-om) ima ograničen broj lokacija sa mobilnim baznim stanicama. Sve lokacije i mobilne bazne stanice su uredno prijavljene i odobrene od strane ARKEP-a. Štaviše, detaljne tehničke karakteristike tih mobilnih baznih stanica su ažurirane i dostavljene ARKEP-u u okviru redovnih aktivnosti izveštavanja“, naveli su iz MTS d.o.o.

Naglasili su da MTS d.o.o. nema nelagalno postavljene mobilne bazne stanice, antene, niti sprovodi bilo kakve neovlašćene aktivnosti i dodali da su do sada imali korektnu i konstruktivnu saradnju sa Regulatornom agencijom u vezi sa mnogo pitanja.

„MTS d.o.o. sve svoje obaveze vezano za plaćanje licenci i frekventnog opsega koji mu je dat, realizuje na vreme i nema nikakvih dugovanja ka ARKEP-u“, poručili su.

Ujedno kažu da se nadaju da će uskoro biti u situaciji da kroz tender ili licitaciju dobiju trajnu, teritorijalno neograničenu licencu.

„Da na taj način svuda obezbedimo kvalitetan prenos mobilnog signala i učinimo ovo tržište još konkurentnijim na apsolutno zadovoljstvo svih korisnika“, naznačili su.

Podsetimo, MTS d.o.o. funkcioniše na osnovu briselskog sporazuma, odnosno aranžmana o telekomunikacijama iz septembra 2013. godine i akcionom planu koji je proistekao iz tog aranžmana, uključujući i zaključke posrednika Evropske unije u vezi sa telekomunikacijama iz 13. novembra 2016. godine.

Do raspisivanja tendera za novog operatora MTS d.o.o. radi sa privremenom licencom za mobilne usluge.

Prema aranžmanu o telekomunikacijama iz septembra 2013. godine, za novo preduzeće „zavisnom društvu srpske kompanije“, što se tumači kao MTS, predviđeno je izdavanje pune licence za usluge fiksne telefonije, a u skladu sa kosovskim regulatornim okvirom.

Kada je u pitanju mobilna telefonija, kako se navodi, kosovske vlasti će „novom preduzeću“ izdati privremeno ovlašćenje, u skladu sa kosovskim regulatornim okvirom, za postojeće operacije, ograničeno na postojeću infrastrukturu na terenu.

Precizira se da privremeno ovlašćenje ističe onda kada kosovske vlasti izdaju novu punu, neograničenu licencu za mobilnu telefoniju koja će biti rezultat tendera/licitacije.Ostale vesti

Goraždevac: Dobiti posao je kao dobiti na lutriji
Bosiljka Vukanić iz Goraždevca već godinama pokušava da nađe posao, ali joj to ne polazi za rukom. Kopija zahteva i papira sa kojima je aplicirala je, iz godine u godinu, sve više.
  • 24.01.2022
Pravo na obrazovanje – najvažniji aspekt ljudske slobode
Danas se obeležava Međunarodni dan obrazovanja, koji je Opšta skupština Ujedinjenih nacija proglasila 3. decembra 2018.godine, na podsticaj Organizacije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO). Svrha obeležavanja dana posvećenog obrazovanju na međunarodnom nivou je usmeravanje pažnje vlada i naroda na dostupnost obrazovanja kao sredstva za izlazak iz siromaštva.
  • 24.01.2022
Kako izgleda povratak u klupe na centralnom Kosovu
Učenici osnovnih i srednjih škola na centralnom Kosovu koje rade po nastavnom planu i programu Ministarstva prosvete Republike Srbije danas su se nakon zimskog raspusta vratili u školske klupe. 
  • 24.01.2022
Onlajn nastava u 27 škola na Kosovu

Zbog porasta broja novoobolelih, nastava će se u 27 škola na Kosovu odvijati onlajn, dok je jedna škola zatvorena.

  • 24.01.2022
Počinje drugo polugodište
Sutra počinje drugo polugodište, a Tim za škole odlučio je da osnovci od prvog do četvrtog razreda nastavu pohađaju neposredno, dok će đaci od petog do osmog razreda nastavu pratiti po kombinovanom modelu, podeljeni u dve grupe.
  • 23.01.2022
Blok B2 termoelektrane

Kosovska energetska korporacija (KEK) saopštila je da je B2 proizvodna jedinica za struju ponovo počela sa radom, javlja RTK

  • 23.01.2022