Vesti
Društvo

Može li zimnica bez ajvara?

Kada dođe kraj leta, na centralnom Kosovu počinje sezona spremanja zimnice. Žene, posebno one malo starije, tada su neverovatno užurbane i kreativne. Poseban ritual predstavlja spremanje ajvara.

Može li zimnica bez ajvara?
Ajvar (Foto Kim)

Čiji je ajvar?

Iako se ne zna koliko je tačno star recept i gde je prvi put napravljen, sumnja se da je poreklom iz Makedonije, a Slovenci su ga zaštitili kao svoj brend. Leskovčani tvrde da je njihov domaći ajvar dobio i međunarodni sertifikat Svetske organizacije za intelektualnu svojinu u Ženevi, a pevačica Dua Lipa predstavlja ga kao "najukusniji albanski proizvod".

Čiji god da je ajvar, već generacijama unazad nezaobilazni je deo trpeza širom Balkana.

Miris pečene paprike širi se tokom čitavog septembra, odmah je jasno da se priprema ajvar. Taj ukusni crvenkasti namaz je nezaobilazni deo zimnice Blagice Ćirković iz Skulaneva. Svake godine ona kupuje papriku od poznatog prodavca, čak iz Prizrena. Pošto za spremanje treba dosta vremena, priprema kreće od ranih jutarnjih sati.

„Papriku prvo operemo, zatim lepo obrišemo, kako na vatri ne bi puštala vodu. Pečena paprika se stavlja u kesu, kako bi se lakše ljuštila. Ostavi se preko noći, da bi se dobro ocedila, a ajvar se lakše uprži kada nema tečnosti”, objašnjava Blagica.

Ona za svoje ukućane pripremi čak 40 tegli ajvara.

“Pripremam slatki i ljuti ajvar. Papriku koja se prethodne noći ocedila, sameljem i uz dodatak ulja, sirćeta, soli i šećera kuvam oko dva sata”, kazala je Ćrikovićeva.

Ajvar nije svuda, svaka domaćica ima neku svoju tajnu. I dok Blagica priprema mleveni, Radica Arsić iz Gračanice priprema tzv. cepkani ajvar.

 

 

“Paprika treba da bude crvena, potpuno zrela, zdrava, punog ukusa, hrskava, mesnata i bez puno vode u sebi. Kupujem papriku od lokalnih prodavaca na pijaci. Ajvar kuvam uz dodatak ulja, sirćeta, soli i šećera, a njihova količina zavisi od kilograma paprike”, rekla nam je Arsićeva.

Kada se priprema ajvar, u pomoć najčešće priteknu rođake i komšinice, kojima se zauzvrat takođe pomaže u pripremi. Jelica Jovanović iz Gračanice kazala je da zima ne može da se zamisli bez ajvara i zimnice.

“Kada kod komšinice zamiriše pečena paprika, mi pohrlimo da priteknemo u pomoć, jer sam proces pripreme ajvara zahteva dosta vremena, počev od odabira paprike, pečenja, ljušćenja i mlevenja, potrebno je dosta truda i pažnje”, kazala je Jelica.

Naša sagovornica Radica priznaje da domaćice često malo preteruju u količini zimnice.

“Da, preterujemo. Iako su se vremena promenila, navika da se priprema velika količina je ostala. Nekada se na slavama i proslavama služila isključivo zimnica, dok su je sada zamenile različite vrste salata”, navela je ona.

U zavisnosti od ukusa ukućana, ajvar može biti sladak, ljut ili veoma ljut, a u njega je moguće dodati i plavi patlidžan. Ajvar može da bude predjelo, salata ili glavno jelo, a najčešće se konzumira uz proju, sir i suvo meso. Može i kao namaz, na hleb.

Priprema domaćeg ajvara zahteva posebnu posvećenost i ljubav, a često se priprema do kasno u noć, pa mnogobrojni sudovi tek sutra ujutru idu na pranje.Ostale vesti

Mladi u borbi za spas pčela od izumiranja

Osnivanje „Tematskog parka o pčelarstvu“, aktiviranje mladih da se bave ovom plemetinom delatnošću, očuvanje životne sredine i zaštita pčela od izumiranja neki su od ciljeva članova Mlade aktivne Gračanice predstavljeni na takmičenju „Startap poduhvat“ koji je organizovao Inovacioni centar Kosova, a na kojem su osvojili drugu nagradu.

  • 27.10.2020
Na severu Kosova nema fiskalnih računa
Prema podacima Poreske uprave Kosova, u četri opštine na severu Kosova sa većinski srpskim stanovništvom, Severnoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku, registrovano je 981 preduzeće sa ukupno 1.316 aktivnih jedinica.
  • 27.10.2020
Grenel na liturgiji u hramu Svetog Save u Milvokiju
Specijalni izaslanik američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel prisustvovao je liturgiji u hramu Svetog Save u Milvokiju, koju je služio starešina hrama, protojerej stavrofor Dragan Veleušić.
  • 25.10.2020
Vodenica stara tri veka još uvek melje
Uz crkvu i školu, vodenica je nekada smatrana najznačajnijim objektom u naselju jer se u njoj mlelo žito i dobijalo brašno za hleb. Potočara od kamena napravljena pre 300 godina u Grnčaru, srpskom selu sa oko 500 stanovnika u blizini Vitine, još uvek melje. Vodenice, generalno, spadaju među retke stvari koje su ljudi stvorili da im služe, a da pritom ne ugrožavaju životnu okolinu.
  • 24.10.2020
Hoti potpisao memorandum o saradnji sa SAD za stvaranje 5G mreže na Kosovu
Premijer Kosova Avdulah Hoti i član američkog Stejt departmenta za ekonomski razvoj, energetiku i životnu sredinu Keit Krač potpisali su memorandum o saradnji za stvaranje bezbednih mreža pete generacije komunikacija (5G), prenosi Koha.
  • 24.10.2020
"Na Kosovu postoji kolektivna svest svih naroda o očuvanju kulturne baštine i spomenika, a politika pokušava da podeli tu baštinu po nacionalnosti, na srpsko i albansko", poruka je debate "Kosovo – Nasleđe sećanja", koja se održava tokom drugog dana festivala "Mirdita, dobar dan" u Beogradu, saopštili su organizatori.
  • 23.10.2020