Vesti
Društvo

„Moramo se truditi da svako dete uživa u svojim pravima“

„Samo mladost ima hrabrosti i snage da voli lepotu, potpuno, iskreno i bezobzirno“, rekao je davno Ivo Andrić. Ova misao velikog književnika može da posluži kao podsećanje na važnost očuvanja zdravog detinjstva što je posebno važno istaći danas, na Međunarodni dan dece.

„Moramo se truditi da svako dete uživa u svojim pravima“
Ilustracija (Foto Pixabay)

Uprkos ogromnom napretku koji je ostvaren za decu od usvajanja Konvencije o pravima deteta 1989. godine, prava dece se krše svakoga dana. Podaci UNICEF-a u Srbiji iz 2020. ukazuju da širom sveta preko milijardu dece doživljava nasilje svake godine, da 663 miliona dece živi u siromaštvu, da svako četvrto, od desetoro dece, uzrasta od 10 do 14 godina doživljava psihološku agresiju od strane svojih roditelja. Štetna praksa dečjih brakova koja predstavlja jedan od najtežih oblika nasilja i kršenja prava i dalje je stvarnost za preveliki broj devojčica širom Zapadnog Balkana.

„U današnje vreme dosta se govori o dečijim pravima. Svi mi kao deo društva, ali pre svega kao pojedinci, ne samo kao članovi porodice ili prosvetni radnici, moramo se truditi da svako dete uživa u svojim pravima“, kazala je učiteljica u Lapljem Selu Milena Arsić i dodala da smo svi dužni da našoj deci ostavimo svet pun ljubavi, tolerancije, međusobnog razumevanja i empatije.

Svako društvo želi da deca odrastu u njegove produktivne članove, da budu spremni da razumeju i poštuju propisana načela, ali je pitanje možemo li to očekivati od njih, ako im mi, kao odrasli, uskraćujemo osnovna prava.

Deca danas jednako trpe nasilje u porodici i vršnjačko nasilje koje se događa u školi i na ulicama. Zato problem nepoštovanja dečijih prava ne pogađa samo najmlađe. O tome se mora govoriti u krugovima odraslih koje kao da je na tom putu da nauči svoj podmladak moralnim normama negde zakazalo.

„Danas u 21. veku možemo slobodno reći da su prava dece, širom sveta, ugrožena. Sasvim je jasno da sva deca nemaju iste uslove za obrazovni i socijalni život. Cilj je da svakom detetu pružimo podjednake šanse“, kazala je učiteljica OŠ „Miladin Mitić“ Miljana Krstić.

Na prvoj Svetskoj konferenciji o dobrobiti dece, održanoj davne 1925. godine u Ženevi 1. jun je proglašen za Međunarodni dan dece. Sagovornice RTV Kim iskoristile su priliku da čestitaju deci ovaj praznik.

Sličan događaj, Svetski dan dece se obeležava 20. novembra. Ovaj praznik je usvojen u Ujedinjenim nacijama 1954. godine.Ostale vesti

Upis prvaka se završava krajem meseca

Upis đaka prvaka u školama koje rade na osnovu plana i programa Ministarstva prosvete Republike Srbije za školsku 2022/23. godinu je počeo 1. aprila i trajaće do 31. maja. Na Kosovu i Metohiji roditelji budućih školaraca moraju školi lično da dostave potrebnu dokumentaciju, pa ceo proces može da potraje i nedelju dana.

  • 23.05.2022
’’Blokiraćemo PO dok se našim porodicama ne obezbedi po jedno radno mesto’’
Ispred zgrade Privremenog organa (PO) opštine Istok u Osojanu jutros su se okupili građani koji blokadom ove institucije traže da po jedan član njihovih porodica bude stalno zaposlen.
  • 23.05.2022
Građani blokirali zgradu Privremenog organa u Osojanu
Tri porodice, odnosno desetak građana Osojana, blokiralo je jutros ulaz u zgradu Privremenog organa opštine Istok koja se nalazi u Osojanu.
  • 23.05.2022
Još dva novinara iz Ukrajine stigla na Kosovo
Ljudmila Meh i Sergej Ševčenko danas su doputovali na Kosovo, u okviru programa „Novinari u rezidenciji – Kosovo“. Oni se nalaze u Prištini i imaće priliku da nastave svoj posao kao novinari sa Kosova.
  • 22.05.2022
Građani Kosovske Mitrovice o letovanju ove godine: Skupo, para ima kako ko...

Interesovanje građana Srbije za odlazak na letovanje značajno je veće u odnosu na prethodnih par godina, jer je većina zemalja ukinula kovid mere i propusnice, pa ljudi mogu da putuju bez ikakvih ograničenja.

  • 22.05.2022
U najnovijoj zajedničkoj studiji Međunarodne organizacije rada (MOR) i Dečjeg fonda Ujedinjenih nacija (UNICEF) objavljeno je da je širom sveta radno angažovano više od 160 miliona dece, što znači svako deseto dete uzrasta od pet do 17 godina.
  • 21.05.2022