Vesti
Društvo

„Moramo se truditi da svako dete uživa u svojim pravima“

„Samo mladost ima hrabrosti i snage da voli lepotu, potpuno, iskreno i bezobzirno“, rekao je davno Ivo Andrić. Ova misao velikog književnika može da posluži kao podsećanje na važnost očuvanja zdravog detinjstva što je posebno važno istaći danas, na Međunarodni dan dece.

„Moramo se truditi da svako dete uživa u svojim pravima“
Ilustracija (Foto Pixabay)

Uprkos ogromnom napretku koji je ostvaren za decu od usvajanja Konvencije o pravima deteta 1989. godine, prava dece se krše svakoga dana. Podaci UNICEF-a u Srbiji iz 2020. ukazuju da širom sveta preko milijardu dece doživljava nasilje svake godine, da 663 miliona dece živi u siromaštvu, da svako četvrto, od desetoro dece, uzrasta od 10 do 14 godina doživljava psihološku agresiju od strane svojih roditelja. Štetna praksa dečjih brakova koja predstavlja jedan od najtežih oblika nasilja i kršenja prava i dalje je stvarnost za preveliki broj devojčica širom Zapadnog Balkana.

„U današnje vreme dosta se govori o dečijim pravima. Svi mi kao deo društva, ali pre svega kao pojedinci, ne samo kao članovi porodice ili prosvetni radnici, moramo se truditi da svako dete uživa u svojim pravima“, kazala je učiteljica u Lapljem Selu Milena Arsić i dodala da smo svi dužni da našoj deci ostavimo svet pun ljubavi, tolerancije, međusobnog razumevanja i empatije.

Svako društvo želi da deca odrastu u njegove produktivne članove, da budu spremni da razumeju i poštuju propisana načela, ali je pitanje možemo li to očekivati od njih, ako im mi, kao odrasli, uskraćujemo osnovna prava.

Deca danas jednako trpe nasilje u porodici i vršnjačko nasilje koje se događa u školi i na ulicama. Zato problem nepoštovanja dečijih prava ne pogađa samo najmlađe. O tome se mora govoriti u krugovima odraslih koje kao da je na tom putu da nauči svoj podmladak moralnim normama negde zakazalo.

„Danas u 21. veku možemo slobodno reći da su prava dece, širom sveta, ugrožena. Sasvim je jasno da sva deca nemaju iste uslove za obrazovni i socijalni život. Cilj je da svakom detetu pružimo podjednake šanse“, kazala je učiteljica OŠ „Miladin Mitić“ Miljana Krstić.

Na prvoj Svetskoj konferenciji o dobrobiti dece, održanoj davne 1925. godine u Ženevi 1. jun je proglašen za Međunarodni dan dece. Sagovornice RTV Kim iskoristile su priliku da čestitaju deci ovaj praznik.

Sličan događaj, Svetski dan dece se obeležava 20. novembra. Ovaj praznik je usvojen u Ujedinjenim nacijama 1954. godine.Ostale vesti

Osmani i Gevesler o životnoj sredini
"Energetska tranzicija, upravljanje otpadom i očuvanje vodenih resursa, ostaju neki od ključnih izazova na Kosovu", poručila je predsednica Vjosa Osmani tokom sastanka sa austrijskom ministarkom za klimatsku akciju, životnu sredinu, energiju, mobilnost, inovacije i tehnologiju Leonorom Gevesler.
  • 23.06.2021
Počeo prijemni ispit za osmake
Osmaci su izašli iz školskih klupa 8. juna, ze je sada pred njima jedan od najvažnijih zadataka u životu, polaganje male mature. Pomoćnik ministra prosvete za predškolsko i osnovno obrazovanje, Milan Pašić, kazao je za RTS da učenici i roditelji ne treba da brinu jer je 11 odsto više mesta u školama, nego đaka koji će polagati završni ispit.
  • 23.06.2021
Prilužje: Održana polufinalna manifestacija za izbor Kosovke devojke
Na polufinalnoj večeri za izbor Kosovke devojke za opštinu Vučitrn-Prilužje izabrana je Valentina Mihajlović, prva pratilja je bila Kristina Bojković, dok je druga Lidija Mašić.
  • 23.06.2021
Ublažene antikovid mere, dozvoljene proslave i venčanja

Vlada Kosova usvojila je nove, blaže mere protiv koronavirusa i dozvolila održavanje zabava, venčanja i maturskih večera u trajanju do 23 časa, prenosi Koha.

  • 22.06.2021
Raste cena goriva
Ovogodišnji porast cena goriva neće se zaustaviti, upozorava Udruženje naftnih preduzeća i najavljuje još veća poskupljenja u narednim danima. Trenutno na, kosovskom tržištu litar dizela iznosi ne manje od 1,10 evra, a litar benzina 1,15 evra, prenosi RTK.
  • 22.06.2021
Kraj školske godine, sutra počinje mala matura
Nastava za osnovce i srednjoškolce završava se danas i od sutra počinje letnji raspust. Osmaci su sa nastavom završili ranije 8. juna, dok su maturanti gimnazija slavili kraj školovanja 25. maja.
  • 22.06.2021