Vesti
Društvo

„Moramo se truditi da svako dete uživa u svojim pravima“

„Samo mladost ima hrabrosti i snage da voli lepotu, potpuno, iskreno i bezobzirno“, rekao je davno Ivo Andrić. Ova misao velikog književnika može da posluži kao podsećanje na važnost očuvanja zdravog detinjstva što je posebno važno istaći danas, na Međunarodni dan dece.

„Moramo se truditi da svako dete uživa u svojim pravima“
Ilustracija (Foto Pixabay)

Uprkos ogromnom napretku koji je ostvaren za decu od usvajanja Konvencije o pravima deteta 1989. godine, prava dece se krše svakoga dana. Podaci UNICEF-a u Srbiji iz 2020. ukazuju da širom sveta preko milijardu dece doživljava nasilje svake godine, da 663 miliona dece živi u siromaštvu, da svako četvrto, od desetoro dece, uzrasta od 10 do 14 godina doživljava psihološku agresiju od strane svojih roditelja. Štetna praksa dečjih brakova koja predstavlja jedan od najtežih oblika nasilja i kršenja prava i dalje je stvarnost za preveliki broj devojčica širom Zapadnog Balkana.

„U današnje vreme dosta se govori o dečijim pravima. Svi mi kao deo društva, ali pre svega kao pojedinci, ne samo kao članovi porodice ili prosvetni radnici, moramo se truditi da svako dete uživa u svojim pravima“, kazala je učiteljica u Lapljem Selu Milena Arsić i dodala da smo svi dužni da našoj deci ostavimo svet pun ljubavi, tolerancije, međusobnog razumevanja i empatije.

Svako društvo želi da deca odrastu u njegove produktivne članove, da budu spremni da razumeju i poštuju propisana načela, ali je pitanje možemo li to očekivati od njih, ako im mi, kao odrasli, uskraćujemo osnovna prava.

Deca danas jednako trpe nasilje u porodici i vršnjačko nasilje koje se događa u školi i na ulicama. Zato problem nepoštovanja dečijih prava ne pogađa samo najmlađe. O tome se mora govoriti u krugovima odraslih koje kao da je na tom putu da nauči svoj podmladak moralnim normama negde zakazalo.

„Danas u 21. veku možemo slobodno reći da su prava dece, širom sveta, ugrožena. Sasvim je jasno da sva deca nemaju iste uslove za obrazovni i socijalni život. Cilj je da svakom detetu pružimo podjednake šanse“, kazala je učiteljica OŠ „Miladin Mitić“ Miljana Krstić.

Na prvoj Svetskoj konferenciji o dobrobiti dece, održanoj davne 1925. godine u Ženevi 1. jun je proglašen za Međunarodni dan dece. Sagovornice RTV Kim iskoristile su priliku da čestitaju deci ovaj praznik.

Sličan događaj, Svetski dan dece se obeležava 20. novembra. Ovaj praznik je usvojen u Ujedinjenim nacijama 1954. godine.Ostale vesti

Na sednici Odbora za osobe sa posebnim potrebama SO Gračanica upućen je zahtev za obezbedjivanje boljih uslova i neophodnih sredstava za njihov život.

  • 03.02.2023
Odbor za javne službe održao je prvu vanrednu sednicu. Veće angažovanje opštinske inspekcije u sprečavanju stvaranja divljih deponija, obeležavanje belih traka i stanje na putevima, ali i učestale poplave, bile su teme zasedanja. 
  • 03.02.2023
Odbor za obrazovanje: Školama obezbeđen ogrev, uskoro humanitarni turnir
Drugo polugodište u svim školama na teritoriji opštine Gračanica je počelo na vreme, a nastava se odvija neposredno. Srednjoškolci su se u školske klupe vratili 16, a osnovci 23. januara. Sve škole trenutno imaju dovoljnu količinu ogreva, rečeno je na prvoj vandrednoj sednici Odbora za obrazovanje koja je održana u skupštinskoj sali Opštine Gračanica. 
  • 02.02.2023
Todić: Radovi u selu Dren se danas ne izvode
"Jutros smo obavešteni da danas radovi na proširenju puta u selu Dren neće biti izvođeni. Međutim, na licu mesta je i dalje prisutna policija, kao i meštani i vlasnici parcela koje su tema ekproprijacije", potvrdio je za KoSSev predsednik PO opštine Leposavić, Zoran Todić.
  • 02.02.2023
Srbi iz sela Dren i danas protestuju, traže momentalnu obustavu radova

Žitelji sela Dren kod Leposavića proveli su noć na otvorenom, na putu koji vodi ka njihovim imanjima, gde se radi na otvaranju novih puteva i proširenju postojećih zbog gradnje policijske baze. Oni zahtevaju momentalno obustavljanje radova.

  • 02.02.2023
Miran protest u selu Dren; Izvode se radovi na putu gde je uzurpirano zemljušte
Na putu koji vodi od magistralnog puta iz pravca Leposavića do zaseoka Zaselje u Lešku, i nadalje do vrha brda na kom je prema odluci vlade u Prištini izvršena nelegalna eksproprijacija zemljišta, od jutros se radi na proširenju seoskog puta uz upotrebu teške mehanizacije. Žitelji Drena mirno protestuju zbog radova.
  • 01.02.2023