Vesti
Društvo

Moleban za ljude pogođene poplavama

U manastiru Gračanica služen je moleban za poboljšanje situacije sa poplavama u centralnoj Srbiji i prestanak padavina.
Moleban za ljude pogođene poplavama
Otac Savo Šmigić (Foto KIM)

Moleban je služio sekretar Eparhije raško-prizrenske otac Savo Šmigić. Otac Savo je u besedi kazao da je potrebno da se narod vrati Bogu i da se moli ne samo kada je u nevolji već i u dobrom jer, kako je kazao, Bog je sa narodom i u dobru i u zlu.

“Čovek treba da nauči da u životu i dobro i loše prima iz ruke Božije jer i jedno i drugo se šalje na korist, a pitanje je samo kako ćemo mi to iskoristiti”, kazao je otac Savo.

Molebanu je prisustvovalo mali broj vernika. Jasmina Ćirković iz Skulaneva kaže da i u teškim situacijama treba verovati u Boga i moliti se za spasenje.

“Sa tugom gledam na sve ovo što se dešava u centralnoj Srbiji. Smatram da narod treba da se vrati veri kao bi se spasio. Samo u veri je spas jer ovo je neka poruka od Boga kako je već rečeno na molebanu”, kazala je Jasmina.

Moleban je služen za sve one koji su pogođeni poplavama u centralnoj Srbiji, ali i u Republici Srpskoj.

Većih obilnih padavina i izlivanja reka na centralnom Kosovu u ovom mesecu nije bilo. Poplavama je najviše bilo pogođeno selo Ugljare kod Kosova Polja kada se, aprila meseca, izlila reka Prištevka i poplavila obližnja domaćinstva.Ostale vesti

Oko dve trećine ispitanika iz Severne Mitrovice smatra da je diskriminisano u poslednjih šest meseci
U poslednjih šest meseci 65 odsto ispitanika iz Severne Mitrovice smatra da im je bilo uskraćeno ili prekršeno neko pravo, a 44 odsto njih veruje da su diskriminisani na osnovu etničke pripadnosti, pokazuju rezultati istraživanja koje je sproveo Centar za zastupanje demokratske kulture (ACDC). „Dijalog oči u oči između lokalnih Srba i Albanaca, što manje politike i rešavanje lokalnih problema su ključ“, smatra Dušan Radaković, izvršni direktor ove organizacije.
  • 08.06.2023
Goraždevac: Učenici se oprobali u kvizu znanja
U prostorijama osnovne škole „Janko Jovićević“ održan je „Školski kviz znanja“ na kome su učestvovali učenici osnovnih i srednjih škola iz Goraždevca, Osojana, Banja, Crkoleza, Vidanja i Suvog Grla.
  • 07.06.2023
Srđan Sentić izabran za zamenika kosovskog Ombudsmana

Skupština Kosova je na sednici u sredu, tajnim glasanjem, izabrala ambasadora Srđana Sentića za novog zamenika Ombudsmana na Kosovu iz redova nevećinskih zajednica. Za Sentića je glasalo 53 od ukupno 73 prisutna narodna poslanika.

  • 07.06.2023
Patrijarh zabrinut što je veronauka degradirana u status programa
Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Porfirije razgovarao je sa vršiocem dužnosti ministra prosvete Đorđem Milićevićem i izneo zabrinutost što je verska nastava iz statusa predmeta degradirana u status programa, kao i da posle više od dve decenije od vraćanja u prosvetni sistem još nije rešen radno-pravni status veroučitelja.
  • 07.06.2023
Dobrotin: Petočlana porodica Trajković uskoro u novom domu

U Dobrotinu je na treći dan Svete Trojice, seoske slave ovog mesta, ministar za zajednice i povratak Nenad Rašić položio kamen temeljac za izgradnju kuće petočlanoj porodici Trajković.

  • 06.06.2023
Američki KFOR i Leposavci odmerili snage u vuči konopca
Ispred zgrade opštine u Leposaviću, građani koji protestuju već deseti dan – juče su označili početak ovogodišnjih Radničkih igara, tradicionalne manifestacije koja se u ovoj opštini održava. U ovim igrama danas su im se pridružili i pripadnici američkog KFOR-a.
  • 06.06.2023