Vesti
Društvo

Moleban i litije na severu Kosova u znak podrške vernicima u Crnoj Gori

Episkop raško-prizrenski Teodosije izjavio je večeras u Severnoj Mitrovici da će u sredu na severu Kosova biti održan moleban i litije u znak podrške Mitropoliji crnogorsko-primorskoj i vernicima u Crnoj Gori.
Moleban i litije na severu Kosova u znak podrške vernicima u Crnoj Gori
Episkop Teodosije (Foto arhiva Kim)

Molebni kanon će početi pri Hramu Svetog Đorđa u Zvečanu u 16 časova 29. januara u sredu a posle molebana krenuće litije od Zvečana do Kosovske Mitrovice odnosno Hrama Svetog Dimitrija u ovom gradu.

Teodosije je pozvao i mlade i stare, ne samo iz Zvečana i Severne Mitrovice, već i drugih opština sa severa Kosova da se pridruže litiji i molebanu i tako iskažu podršku za očuvanje srpskih svetinja u Crnoj Gori – Ostroga, Cetinjskog manastira, Morače i drugih svetinja za koje je rekao da su posle toliko godina ugrožene.

“Nadam se u Boga da ćemo dostojno obeležiti litiju i moleban učiniti onako kako priliči, jer mi na KiM najbolje znamo šta znači imati svetinje, šta svetinje za nas znače i čime se mogu odbraniti - molitvom i predavanjem svetoj božijoj volji”, istakao je Teodosije.

U Crnoj Gori, od usvajanja spornog Zakona o slobodi veroispovesti pristalice SPC protestvuju a podršku će im na ovaj način pružiti po prvi put i sunarodnici koji žive na severu Kosova.Ostale vesti

Patrijarh apelovao na one koji imaju moć da razumeju da Srbi imaju pravo da žive u miru

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije je večeras u Beogradu apelovao „na one koji imaju silu i moć“ da razumeju da i Srbi na Kosovu imaju pravo da žive u miru.

  • 31.05.2023
Vladika Teodosije u Orahovcu: Crkva je uz svoj narod

Vladika raško-prizrenski Teodosije stigao je u Orahovac kako bi pružio podršku meštanima, u danima kada se suočavaju sa novim provokacijama i tenzijom povodom celokupne situacije na Kosovu.

  • 31.05.2023
Porfirije: Srbi na Kosovu imaju pravo da na svojoj zemlji žive u miru sa drugima
Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije izjavio je da je srpski narod na Kosovu ima i potrebu i pravo da živi na svojoj zemlji u miru i međusobnom razumevanju sa drugima.
  • 30.05.2023
SPC: Patrijarh Porfirije uputio podršku srpskom narodu na Kosovu
Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije uputio je večeras "snažnu poruku podrške" srpskom narodu na Kosovu, posle molebana u hramu Svetog Save na Vračaru.
  • 29.05.2023
Vladika Teodosije u Zvečanu služio moleban

Vladika raško-prizrenski Teodosije služio moleban za mir u crkvi Svetog Đorđa u Zvečanu, a potom u porti razgovarao sa narodom.

  • 29.05.2023
Zubin Potok: Meštani se razišli, novo okupljanje sutra
Meštani Zubinog Potoka koji su bili okupljeni ispred lokalne samouprave u ovom mestu su se razišli, potvrdio je za Kim radio predsednik GI "Za Zubin Potok" Milija Biševac.
  • 29.05.2023