Vesti
Društvo

Moleban i litije na severu Kosova u znak podrške vernicima u Crnoj Gori

Episkop raško-prizrenski Teodosije izjavio je večeras u Severnoj Mitrovici da će u sredu na severu Kosova biti održan moleban i litije u znak podrške Mitropoliji crnogorsko-primorskoj i vernicima u Crnoj Gori.
Moleban i litije na severu Kosova u znak podrške vernicima u Crnoj Gori
Episkop Teodosije (Foto arhiva Kim)

Molebni kanon će početi pri Hramu Svetog Đorđa u Zvečanu u 16 časova 29. januara u sredu a posle molebana krenuće litije od Zvečana do Kosovske Mitrovice odnosno Hrama Svetog Dimitrija u ovom gradu.

Teodosije je pozvao i mlade i stare, ne samo iz Zvečana i Severne Mitrovice, već i drugih opština sa severa Kosova da se pridruže litiji i molebanu i tako iskažu podršku za očuvanje srpskih svetinja u Crnoj Gori – Ostroga, Cetinjskog manastira, Morače i drugih svetinja za koje je rekao da su posle toliko godina ugrožene.

“Nadam se u Boga da ćemo dostojno obeležiti litiju i moleban učiniti onako kako priliči, jer mi na KiM najbolje znamo šta znači imati svetinje, šta svetinje za nas znače i čime se mogu odbraniti - molitvom i predavanjem svetoj božijoj volji”, istakao je Teodosije.

U Crnoj Gori, od usvajanja spornog Zakona o slobodi veroispovesti pristalice SPC protestvuju a podršku će im na ovaj način pružiti po prvi put i sunarodnici koji žive na severu Kosova.Ostale vesti

’’Bolje i lepše funkcionišemo kao tim’’
Učenički parlament Gimnazije Priština je sa profesorima organizovao dobrotvornu akciju „Doručak sa gimnazijalcima“ u Gračanici čiji je cilj bio da se prodajom poslastica i slanih peciva prikupi novac za ekskurziju za đake koji dolaze iz materijalno ugroženih porodica.
  • 26.02.2020
Misteriozno otpuštanje Tanje Ivić
Prilog Glasa Amerike o fudbaleru Iliji Iviću i njegovoj majci Tanji, koja je dobila otkaz dan pošto je objavljeno da je njen sin Ilija dobio poziv da igra za reprezentaciju Kosova, izazvao je brojne reakcije javnosti. Međutim, još nije u potpunosti jasno zašto je Tanja Ivić dobila otkaz i od koga.
  • 26.02.2020
Tri pacijenta na Kosovu nisu obolela od koronavirusa
Tri navodna slučaja koronavirusa, koja su juče prijavljena na Infektivnoj klinici Univerzitsko kliničko-bolničkog centra Kosova, negativni su na koronavirus, saopštili su iz Nacionalnog instituta za javno zdravlje, prenosi prištinska Koha.
  • 26.02.2020
Ramadani: Zdravstvene ekipe su na svim prelazima
Direktor Nacionalnog instituta za javno zdravlje Kosova Naser Ramadani saopštio je za Kosovo Onlajn da se zdravstvene ekipe tog instituta, u cilju zaštite od širenja koronavirusa, osim na prištinskom aerodromu, od juče nalaze i na svim drugim punktovima na ulazu i izlazu sa Kosova.
  • 25.02.2020
Pacijentkinja sa Kosova nema koronavirus
Laboratorijske analize pokazale su da tridesetogodišnja žena, koja se na Kosovo vratila iz Italije, nema koronavirus, saopštio je iz kosovski Institut za javno zdravlje.
  • 25.02.2020
Direktor NVO “Aktiv” Miodrag Milićević rekao je u emisiji Slobodno srpski  da je kosovsko društvo, nakon što je pre 12 godina  Kosovo proglasilo nezavisnost  i dalje u tranziciji, koja je opterećena mnogobrojnim  problemima.
  • 24.02.2020