Vesti
Društvo

Modernizacija železničkog teretnog transporta u Evropi će koštati milijarde

Železničari vagone teretnih vozova spajaju ručno, isto kao i proteklih 100 godina. Državne železničke kompanije Nemačke i Francuske nameravaju da traže ogromnu investiciju da taj posao automatizuju, ubrzaju i tako postanu konkurentnije.
Modernizacija železničkog teretnog transporta u Evropi će koštati milijarde
Automatske spojnice teretnih vagona umesto ručnih ubrzaće sklapanje železničkih teretnih kompozicija (Foto Fabian Sommer/dpa)

Radnici u Evropi svaki vagon kače tako što podignu 20 kilograma tešku spojnicu, prebace je preko kuke vagona ispred i onda je zategnu. Teretne kompozicije imaju desetine i desetine vagona, pa priprema voza traje satima.

Nemačka železnica (Deutsche Bahn, DB) je na prugu postavila jednu probnu kompoziciju sa takozvanom digitalnom automatskom spoojnicom (DAK) i pustila u saobraćaj kroz Nemačku, Austriju i Švajcarsku. Voz je već prešao više od 6.000 kilometara i uskoro će početi da saobraća i po Francuskoj.

Rešenje treba da bude evropsko, navela je DB, procenivši da DAK do kraja decenije treba da se postavi na oko pola miliona vagona uz ulaganje oko osam milijardi evra.

U zajedničkom dokumentu koji će predstaviti Evropskom parlamentu, dve državne kompanije navode da Evropska unija treba da postavi pravni i finansijski okvir za modernizaciju, jer nacionalne železnice takav posao ne mogu same da finansiraju.Ostale vesti

Dan zastave Albanije
Albanci širom sveta danas obeležavaju Dan zastave, odnosno 110. godišnjicu nezavisnosti Albanije. Na Kosovu se ovaj datum obeležava kao nacionalni praznik, pa većina javnih ustanova ne radi.
  • 28.11.2022
Nema više pola meseca odmora za lekare u srpskim sredinama – ukidaju se smene 15/15?

Lekari u zdravstvenim ustanovana koje na Kosovu rade u sistemu Republike Srbije obavešteni su pre nekoliko dana da im se od ponedeljka 28.11.2022. godine ukida rad po smenama po dosadašnjem principu 15/15 ( 15 dana rade, a 15 odmaraju).

  • 27.11.2022
Srbija postala članica Globalnog partnerstva za veštačku inteligenciju
Na sastanku Ministarskog saveta Globalnog partnerstva za veštačku inteligenciju u Tokiju ove nedelje, Srbija je konsenzusom izabrana za članicu, saopšteno je iz Vlade Republike Srbije.
  • 27.11.2022
Kišne šahte na meti lopova

Duž puta Gračanica - Laplje Selo - Čaglavica otvorene su 34 slivne šahte koje, u stanju u kakvom su, predstavljaju opasnost za vozače na putu, ali i pešake. Nadležni obećavaju rešenje problema do kraja godine.

  • 25.11.2022
Lik Rite Ore na poštanskim markama
Pevačica Rita Ora, koja je rođena u Prištini, postala je deo riznice poštanskih maraka Pošte Kosova.
  • 25.11.2022
Žene nisu krive za nasilje koje trpe
Od januara do oktobra ove godine Policiji Kosova je prijavljeno 49 slučajeva seksualnog napada, a registrovana su i 73 slučaja seksualnog uznemiravanja. Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama koji se obeležava danas ujedno označava i početak kampanje UN Women “16 dana aktivizma” protiv rodno zasnovanog nasilja. Struka poručuje da žene moraju prepoznati i prijaviti nasilje kojem su izložene. 
  • 25.11.2022