Vesti
Društvo

Mnogočlana porodica Savić iz Koretišta dobija novu kuću

Najbrojnije domaćinstvo u selu Koretište, kraj Gnjilana, porodica Savić uskoro će dobiti novu kuću.
Mnogočlana porodica Savić iz Koretišta dobija novu kuću
Savići sa sveštenstvom i humanitarcima (Foto Puls)

Nalik starim zadrugama, u ovom zajedničkom gazdinstvu koje danas broji 24 ukućana je zapravo pet porodica.

Najstariji je 52-ogodišnji Predrag, a najmlađi Mladen koji je tek napunio prvu godinu života.

Svečanosti, povodom osveštenja temelja kuće, prisustvovao je i vladika raško-prizrenski i kosovsko-metohijski Teodosije sa sveštenstvom, te predstavnici donatora, humanitarnih organizacija i komšije.

„Od najveće je važnosti vaša odanost i rešenost da ostanete na ovim prostorima, ali i pružena ruka naših dobrotvora poput košarkaša Marka Kešelja“, rekao je vladika Teodosije.

Novu kuću za Saviće obezbedila je organizacija „Srbi za Srbe“ u saradnji sa „Majkom devet Jugovića“.

„Kada smo shvatili u koliko teškim uslovima živi porodica Savić, videli smo da im je neophodna nova kuća za stanovanje. Organizovali smo humanitarno veče za izgadnju i opremanje kuće, a u tome nam je mnogo pomogao naš proslavljeni košarkar Marko Kešelj“, rekao je predstavnik organizacije “Srbi za Srbe” Igor Rašula.

Pored stare u kojoj su svi živeli, nova kuća će imati oko 100 kvadrata i biće u potpunosti opremljena nameštajem i svim sredstvima za normalan život Savića, koji od stalnih prihoda imaju samo jedan minimalac. Rok za igradnju je dva meseca, ako vreme posluži.Ostale vesti

Skoro rešenje za Gračanku? Jalovište i dalje problem
Najveći ekološki problemi u opštini Gračanica godinama su isti. Meštanima Lapljeg sela poslednjih pet, gorući problem predstavlja zagađena reka Gračanka. Opštinsko odeljenje urbanizma, planiranja i zaštite životne sredine, odlučilo je da Međunarodni dan zaštite životne sredine, ipak obeleži sadnjom cveća u dvorištu Doma kulture u ovom selu.
  • 05.06.2020
U Gračanici formirano komunalno preduzeće
Opština Gračanica nedavno je oformila Javno komunalno preduzeće – Ekologija.
  • 05.06.2020
Ombudsman: Snažnije zalaganje za zaštitu životne sredine
Danas je Međunarodni dan zaštite životne sredine. Institucija Ombudsman upozorava da se Kosovo suočava sa problemima sa vodom, zagađenjem vazduha, upravljanje otpadom, kontrolom buke. „Svi ti ekološki problemi godinama ostaju u skoro istoj fazi“, ističe ombudsman.
  • 05.06.2020
Nakrivljena bandera opasnost po meštane, KEDS ne reaguje
U ulici Kralja Milutina u Gračanici, u blizini kuće porodice Stojković, još pre više od dvadeset dana se nakrivio električni stub koj preti da padne u dvorište. Ova bandera može da izazove veliku opasnost i ugrozi živote gračaničke porodice. Iz KEDS-a ne reaguju, iako su više puta obavešteni o problemu.
  • 05.06.2020
“Ponižavajuća poruka nove Vlade”

Nova vlada Kosova koja se danas sastala po prvi put, poslala je “ponižavajuću i degradirajuću poruku srpskoj zajednici”, time što za srpske novinare, nije obezbedila prevod, kaže Anđelka Ćup.

  • 04.06.2020
Dvadesetak kamiona ušlo na Kosovo sa

Više od 20 kamiona sa srpkom robom ušlo je na Kosovo i Metohiju sa dokumentacijom na kojoj je označena kosovska državnost, preneo je RTS-u Adriatik Staviljeci, portparol carinske službe u Prištini.

  • 04.06.2020