Vesti
Društvo

Mnogo je načina farbanja jaja, ali sve više pribegavamo prirodnom i tradicionalnom

Farbanje jaja na Vaskrs spada u najstarije hrišćanske običaje. Postoji više legendi koje govore o razlozima bojenja vaskršnjih jaja. Najčešće prepričavana je o odlasku Marije Magdalene u Rim da pripoveda jevanđelje. Kada je stigla do cara Tiberija za poklon mu je donela korpu jaja. Car nije verovao u Hristovo vaskrsenje i rekao je da bi to bilo kao kada bi bela jaja u korpi promenila boju. Marija Magdalena je na to rekla: „Hristos vaskrse“, i sva jaja u korpi su postala crvena.
Mnogo je načina farbanja jaja, ali sve više pribegavamo prirodnom i tradicionalnom
Tradicionlano farbanje jaja (Foto arhiva Kim)

Crvena boja je simbol radosti i vaskrsenja, a prvo crveno jaje čuva se do narednog Vaskrsa kao „čuvarkuća“, tj. zaštitnik porodice. Svaka domaćica odvoji prvo ofarbano jaje za napredak i blagostanje u kući. To smo naučili od naših baka i majki, ali ne samo to.

Unazad više godina na tržištu i u maloprodajama obiluje ponuda različitih boja za farbanje i oslikavanje uskršnjih jaja. Koriste se najrazličitije tehnike, ali je takođe primetno da domaćice, naročito mlađe žene pribegavaju prirodnom načinu farbanja jaja za Vaskrs. Zdrav način ishrane je sve popularniji među generacijama koje dolaze, pa smo to primetili i kada je ovaj postupak u pitanju. Razgovarali smo sa našim sugrađankama a anketa je upravo to pokazala.

Mitra Stojanović je starija sugrađanka koja kaže da su se vekovima unazad jaja farbala u crvenu boju lukovinom, u zelenu koprivom, ljubičasta se dobijala od borovnice...

”Danas se najčešće boje kupuju, ali ima domaćica koje još poštuju tradicionalne običaje i jaja farbaju na tradicionalan način, i moja deca me često pitaju za savet”, kaže baka Mitra.

Šaranje jaja voskom se smatra jednom od posebnih i najstarijih tehnika.

“Ovaj način je tradicionalni. Njegova suština je u sledećem postupku: Potrebna su vam sveža jaja – koja nisu ofarbana, dakle ni skuvana i poželjno je da su sobne temperature radi lakšeg crtanja. Crtaju se otapanjem voska nad svećom, a potom hitrim kratkim potezima šaraju. Šare su plod vaše mašte. Jaja se zatim boje, a većina voska spadne tokom kuvanja. Preostali vosak možete ukloniti pamučnom krpom, a potom izglancati jaje masnom krpom radi postizanja dodatnog sjaja", kaže Verica Vučković, koja godinama koristi istu tehniku farbanja jaja.

Ona smatra da su ovako ukrašena jaja najlepša i zna da njeni ukućani i prijatelji svake godine očekuju da ona to s ljubavlju odradi i unese radost u domove povodom najradosnijeg hrišćanskog praznika.

U farbanje jaja treba uključiti najmlađe, njihova mašta daje poseban pečat ovom ritualu, kaže mlada mama koja se danima pred Vaskrs priprema da sa svojim mališanima od rituala farbanja jaja napravi svojevrsnu zabavu.

“Deca se raduju, puni su mašte, lepe, oslikavaju bojama i četkicama ili pak na već ofarbanim jajima lepe sličice koje se njima dopadaju. To je pravo zadovoljstvo i sve je to deo praznične atmosfere”, rekla je Dragana.

Dragana je mlada mama, kaže da su njena deca u vrtiću radila i sa vaspitačima, koji su se takođe potrudili da na najmaštovitiji način ulepšaju deci ovo pretpraznično raspoloženje.

Jedno je sigurno, većina jaja u korpici pravoslavnih hrišćanskih porodica biće crvene boje, posebno mesto zauzeće “čuvarkuća”, a pušteno mašti na volju toga dana će biti sve šareno od dekoracije do bogate trpeze. Hristos Vaskrse!Ostale vesti

KFOR donirao fotonaponske panele za ambulantu u Osojanu
Italijanski vojnici KFOR-a, regionalne komande Zapad, donirali su sistem fotonaponskih panela za ambulantu u Osojane.
  • 24.06.2022
Karadžić: Meštani Lapljeg Sela i Preoca najavljuju proteste zbog reke
Problemi koje meštanima opštine Gračanici stvaraju jalovina i smrad iz reke Gračanke danas su bili tema vanredne sednice SO Gračanica. Odbornik Ljubiša Karadžić kazao je da su meštani Lapljeg Sela i Preoca spremni na proteste. 
  • 24.06.2022
Studijski programi na Učiteljskom fakultetu u Leposaviću sve atraktivniji
Učiteljski fakultet Univerziteta u Prištini sa sedištem u Leposaviću ove godine upisuje novu generaciju studenata na osnovnim, master i doktorskim studijama.
  • 24.06.2022
Zubin Potok: Meštani sela Kovače 20 godina kubure sa strujom
Domaćinstva u selu Kovače u opštini Zubin Potok, već se godinama suočavaju sa problemom slabog napona električne energije. Prema rečima meštana, struja je toliko slaba da osnovni električni aparati vrlo često ne mogu da se koriste.
  • 24.06.2022
Polaganje završnog ispita
Iz Vlade Srbije je saopšteno da su Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Kancelarija za IT i eUpravu obavili sve pripreme za polaganje završnog ispita na kraju osnovnog obrazovanja, koji će se za osmake održati 27, 28. i 29. juna.
  • 23.06.2022
Tviter tesira beleške od 2.500 reči
Društvena mreža Tviter isprobava novu funkciju koja omogućava korisnicima blogovanje u dužem formatu do čak 2.500 reči, koja se zove Tviter beleške (Twitter notes), javlja Bi-Bi-Si (BBC).
  • 23.06.2022