Vesti
Društvo

Mladi u Gračanici nezadovoljni letnjim provodom

Nešto manje od mesec dana pre početka nove školske godine omladina u Gračanici provodi vreme na lokalnom bazenu ili se baveći sportom. Jednom nedeljno ima bioskopskih projekcija, a u narednom periodu očekuju se muzički i filmski festivali. 
Mladi u Gračanici nezadovoljni letnjim provodom
Ilustracija (Foto Pixabay)

Veći deo gračaničke omladine je na moru, kazao je za RTV Kim predsednik Omladinskog centra u Gračanici Dušan Borisavljević.

"Mladi u Gračanici, kao i svuda, koriste ovo toplo vreme da bi se što bolje proveli, rashladili na bazenu, moru ili posetili neki od festivala koji se dešavaju po Srbiji. Trenutno je veći deo omladine iz Gračanice na moru, a što se tiče sadržaja u Gračanici, uskoro će biti održan festival elektronske muzike. Mladi idu na bazen i bave se sportom", naveo je on.

Sledeće nedelje, na gračaničkom bazenu "Hacijenda", biće održan festival "South Fest". Organizator ovog skupa Nemanja Todorović je rekao da će događaj biti organizovan upravo zbog nedostatka sadržaja za mlade i povoda za njihovo okupljanje.

"Došli smo na ideju da organizujemo festival zbog nezadovoljstva provodom. Primetili smo činjenicu da za vreme leta u Gračanici nema dovoljno dešavanja i samim tim smo došli na ideju da pokušamo da ove godine organizujemo festival koji se zove "South Fest", koji će se održati 19. i 20. avgusta na bazenu Hacijenda u Gračanici".

Prema Todoroviću, većina omladine leti napušta Gračanicu na više od dve nedelje.

"Naša NVO ("Obrazovni klub omladine Gračanica") je radila istraživanje oktobra prošle godine i ustanovili smo da 60 posto omladine, od 14 do 22 godine, napusti Gračanicu na više od 15 dana i to je problem koji mi pokušavamo da rešimo. Ostalih 40 posto koji su ovde su vidno nezadovoljni, okupljaju se po parkovima jer nema dovoljno dešavanja tokom leta", kazao je on.

U Domu kulture "Gračanica" mladima je na raspolaganju večernji bioskop gde jednom nedeljno imaju priliku da pogledaju najnovije filmske hitove.

"Svakog četvrtka za našu najmlađu publiku od 19 časova imamo jedan crtani film, a nakon toga večernji film u 21 čas. Za sada možemo biti zadovoljni odzivom publike, za našu omladinu to je jednom nedeljno lepo utrošeno vreme", rekao je urednik filmskog programa Boban Jevtić.

Ovog meseca, mladi će tokom manifestacije "Filmsko leto za mlade" moći na otvorenom da isprate neka ostvarenja domaće i svetske kinematografije.

"Za neki naredni period nešto što bi za omladinu bilo novo i lepo jeste "Filmsko leto za mlade" koje organizujemo naredne nedelje, tačnije od 17. do 19. avgusta. Ova manifestacija podrazumeva projekciju filmova na otvorenom, na velikom platnu ispred zgrade Doma kulture", dodao je Jevtić.

Tokom leta je veća potražnja za poslom među mladima, pre svega studentima i srednjoškolcima. Najviše se zapošljavaju kao pomoćni radnici u ugostiteljstvu, a oni najsmeliji neretko potraže sezonsko zaposlenje i na obližnjim morskim obalama.Ostale vesti

Popis stanovništva na Kosovu sledeće godine

Popis stanovništva, porodičnih domaćinstava i stanova na Kosovu odžaće se od 1. septembra do 16. oktobra 2023. godine, saopštio je nakon jučerašnje sednice Vlade premijer Aljbin Kurti.

  • 01.10.2022
Za mesec dana na RKS tablice preregistrovano samo devet vozila
Nakon 30 dana, otkad je na snagu stupila uredba kosovske vlade o preregistraciji vozila sa srpskim registarskim tablicama, na RKS table prešlo je samo devet vozila.
  • 01.10.2022
Počeo popis stanovništva u Srbiji
Popis stanovništva, domaćinstava i stanova u Srbiji počeo je danas i trajaće do 31. oktobra. Preliminarni podaci biće objavljeni do kraja novembra, a već na proleće počeće objavljivanje prvih konačnih rezultata.
  • 01.10.2022
U Kosovskoj Mitrovici postavljena bista Dragiši Murganiću
U sedištu Crvenog krsta u Kosovskoj Mitrovici postavljena je bista sekretaru Dragiši Murganiću.
  • 30.09.2022
Položaj starih nije najbolji, potrebna veća briga društva

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana starijih osoba u Prištini je održan okrugli sto u organizaciji Populacionog fonda Ujedinjenih nacija (UNPFA) na kome su razmatrani izazovi sa kojima se susreću pripadnici tog dela populacije. „Na žalost, položaj starih ljudi ne samo na Kosovu, nego i u regionu nije baš najbolji“, ocenila je šefica kancelarije UNPFA za kosovo Visare Mujko Nimani.

  • 30.09.2022
Priština: Deficit anesteziologa i medicinskih tehničara
Deficit anesteziologa i medicinskih sestara lako je uočljiv u Univerzitetsko kliničko bolničkom centru Kosova (UKCK).
  • 30.09.2022