Vesti
Društvo

Mladi u borbi za spas pčela od izumiranja

Osnivanje „Tematskog parka o pčelarstvu“, aktiviranje mladih da se bave ovom plemetinom delatnošću, očuvanje životne sredine i zaštita pčela od izumiranja neki su od ciljeva članova Mlade aktivne Gračanice predstavljeni na takmičenju „Startap poduhvat“ koji je organizovao Inovacioni centar Kosova, a na kojem su osvojili drugu nagradu.

Mladi u borbi za spas pčela od izumiranja
Petar Đorđević i Miloš Savić u pčelinjaku (Foto Kim)

Na površini od dva hektara u Preocu prostire se „Tematski park“ na kome je počelo formiranje 11 pčelinjih društava. Inicijativa je potekla od Mlade aktivne Gračanice, a sve u cilju da se pčelinja društva sačuvaju od izumiranja.

„Planiramo da ovde napravimo i park za decu, kako bi od malih nogu učili o pčelama i shvatili da rad sa pčelama nije težak, ni komplikovan. Pčelarstvo je jako važno i po sam ekosistem, ali je isto tako i jako unosan posao, uz doprinos koji dajemo životnoj sredini budući da su pčele najvažniji oprašivači biljaka“, kazao je Petar Đorđević, predstavnik ove ogranizacije.

Cilj je da se mladi ljudi motivišu da se bave pčelarstvom, ali i da pokrenu proizvodnju pčelinjeg otrova, kaže za RTV Kim Miloš Savić, jedan od članova Mlade aktivne Gračanice.

„Organizovaćemo sesije pčelarstva, na kojima ćemo zaintersovanim ljudima pružiti sve potrebne informacije o ovoj delatnosti. Takođe, svi koji žele ovde mogu da donesu košnicu o kojoj ćemo mi brinuti, za određenu sumu novca, kako bi na kraju dobili svoj med, a povremeno mogu da dođu i sami brinu o svojoj košnici“, rekao je Savić.

Četrdeset godina iskustva Živorada Petkovića (70) iz Livađa koji trenutno na svom imanju uzgaja 120 pčelinjih društava, kaže da proces traje duže nego što su mladići iz MAG zamislili.

„Pčelarstvo može da bude unosan posao nakon pet do šest godina. Najbitnije je da mladi u početku imaju mentora. Pčelarstvo je komplikovano i još uvek neistraženo. Pčelinje društvo je najorganizovanije na planeti. Trebalo bi da se dosta uči, ali i praksa čini svoje“, navodi Petković i dodaje da svoje znanje već godinama nesebično deli sa mladim pčelarima.

„Uvek kada radim u pčelinjaku zovem mlade pčelare, želim da oni vide kako ja radim sa mojim pčelama, kako bi naučili. Kada sam osnovao društvo „Pčelica“ uradio sam analizu koliko pčelara nedostaje u našoj opštini i došao do zaključka da 250 tona meda godišnje ode u nepovrat“, kazao je Petković. 

Ono na šta stariji, ali i mladi pčelari ukazuju je da bi nestankom pčela, čoveku ostalo još oko četiri godine života. Budući da bez pčela, nema oprašivanja, plodova i hrane.

„Pčelama treba naša podrška, one su danas veoma ugrožene zbog sadnje monokultura, korišćenja pesticida koji su zabranjeni na tržištu. Jako je važno skrenuti pažnju ljudima, pčele umiru i uloga čoveka je da ih zaštiti stoga mislim da je bitno povećati broj pčelara, a samim tim će biti i više pčela“, rekao je Petar Đorđević.

Dobra vest je da je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja Kosova ove godine povećalo subvencije za pčelare i to sa 15 na 30 evra po košnici, pa će možda to biti povod da se pčelarstvo još više razvije u našem kraju.Ostale vesti

Merdare: Kolona kamiona duga nekoliko kilometara čeka da uđe na Kosovo
Zbog blokade administrativnih prelaza Jarinje i Brnjak svi šleperi i teški kamioni za prevoz robe preusmereni su na prelaz Merdare. Na ovom prelazu formirane su duge kolone teretnih vozila koje čekaju za ulazak na Kosovo, saznaje portal Riznica.
  • 22.09.2021
Počelo izdavanje probnih tablica u Lapljem Selu
Jutros je počelo izdavanje probnih tablica RKS u Centru za registraciju u Lapljem Selu. Ispred centra čeka tridesetak vozača koji su do pre dva dana za svoja vozila koristili registarske oznake gradova u centralnoj Srbiji.
  • 22.09.2021
Penzionerima isplata 50 evra na račune

Novčana pomoć Vlade Srbije u iznosu od 50 evra, odnosno oko 5.900 dinara, biće isplaćena na račune penzionera i još nekoliko kategorija građana.

  • 22.09.2021
Saobraćaj u prekidu na Jarinju i Brnjaku, gužva na Merdaru

Na administrativnim prelazima Jarinje, Brnjak i Merdare situacija je ovog jutra bez promene, javlja reporter RTS-a. Specijalne jedinice Rosu su na terenu, a i dalje traje miran protest Srba sa severa Kosova, kao i blokada puta Raška - Kosovska Mitrovica i Ribariće - Zubin Potok.

  • 22.09.2021
Održan još jedan protest roditelja u Mitrovici
Tridesetak roditelja okupilo se i danas ispred OŠ "Branko Radičević" u Kosovskoj Mitrovici, ponovo u znak nezadovoljstva zbog odluke da njihova deca ne idu u školu, već da časove prate onlajn.
  • 21.09.2021
Počelo izdavanje probnih tablica u centru za registraciju u Peći

Gotovo svi stanovnici iz Goraždevca, Osojana i ostalih srpskih povratničkih sela u regionu Peći zamenili su tablice svojih automobila sa srpskim registarskim oznakama sa probnim RKS tablicama.

  • 21.09.2021