Vesti
Društvo

Mladi u borbi za spas pčela od izumiranja

Osnivanje „Tematskog parka o pčelarstvu“, aktiviranje mladih da se bave ovom plemetinom delatnošću, očuvanje životne sredine i zaštita pčela od izumiranja neki su od ciljeva članova Mlade aktivne Gračanice predstavljeni na takmičenju „Startap poduhvat“ koji je organizovao Inovacioni centar Kosova, a na kojem su osvojili drugu nagradu.

Mladi u borbi za spas pčela od izumiranja
Petar Đorđević i Miloš Savić u pčelinjaku (Foto Kim)

Na površini od dva hektara u Preocu prostire se „Tematski park“ na kome je počelo formiranje 11 pčelinjih društava. Inicijativa je potekla od Mlade aktivne Gračanice, a sve u cilju da se pčelinja društva sačuvaju od izumiranja.

„Planiramo da ovde napravimo i park za decu, kako bi od malih nogu učili o pčelama i shvatili da rad sa pčelama nije težak, ni komplikovan. Pčelarstvo je jako važno i po sam ekosistem, ali je isto tako i jako unosan posao, uz doprinos koji dajemo životnoj sredini budući da su pčele najvažniji oprašivači biljaka“, kazao je Petar Đorđević, predstavnik ove ogranizacije.

Cilj je da se mladi ljudi motivišu da se bave pčelarstvom, ali i da pokrenu proizvodnju pčelinjeg otrova, kaže za RTV Kim Miloš Savić, jedan od članova Mlade aktivne Gračanice.

„Organizovaćemo sesije pčelarstva, na kojima ćemo zaintersovanim ljudima pružiti sve potrebne informacije o ovoj delatnosti. Takođe, svi koji žele ovde mogu da donesu košnicu o kojoj ćemo mi brinuti, za određenu sumu novca, kako bi na kraju dobili svoj med, a povremeno mogu da dođu i sami brinu o svojoj košnici“, rekao je Savić.

Četrdeset godina iskustva Živorada Petkovića (70) iz Livađa koji trenutno na svom imanju uzgaja 120 pčelinjih društava, kaže da proces traje duže nego što su mladići iz MAG zamislili.

„Pčelarstvo može da bude unosan posao nakon pet do šest godina. Najbitnije je da mladi u početku imaju mentora. Pčelarstvo je komplikovano i još uvek neistraženo. Pčelinje društvo je najorganizovanije na planeti. Trebalo bi da se dosta uči, ali i praksa čini svoje“, navodi Petković i dodaje da svoje znanje već godinama nesebično deli sa mladim pčelarima.

„Uvek kada radim u pčelinjaku zovem mlade pčelare, želim da oni vide kako ja radim sa mojim pčelama, kako bi naučili. Kada sam osnovao društvo „Pčelica“ uradio sam analizu koliko pčelara nedostaje u našoj opštini i došao do zaključka da 250 tona meda godišnje ode u nepovrat“, kazao je Petković. 

Ono na šta stariji, ali i mladi pčelari ukazuju je da bi nestankom pčela, čoveku ostalo još oko četiri godine života. Budući da bez pčela, nema oprašivanja, plodova i hrane.

„Pčelama treba naša podrška, one su danas veoma ugrožene zbog sadnje monokultura, korišćenja pesticida koji su zabranjeni na tržištu. Jako je važno skrenuti pažnju ljudima, pčele umiru i uloga čoveka je da ih zaštiti stoga mislim da je bitno povećati broj pčelara, a samim tim će biti i više pčela“, rekao je Petar Đorđević.

Dobra vest je da je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja Kosova ove godine povećalo subvencije za pčelare i to sa 15 na 30 evra po košnici, pa će možda to biti povod da se pčelarstvo još više razvije u našem kraju.Ostale vesti

Usvojen zahtev vezan za električnu energiju na Severu Kosova
Podrškom 61 poslanika u kosovskom parlamentu danas su usvojene preporuke skupštinskog odbora povodom zahteva da KOSTT obezbedi sredstva za pokrivanje troškova za električnu energiju na Severu Kosova.
  • 06.05.2021
USAID donira Kosovu 1,6 miliona dolara
Predsednica Kosova Vjosa Osmani je sa direktorkom USAID-a Lisom Magno i ambasadorom Sjedinjenih Država Filipom Kosnetom potpisala ugovor o grantu na osnovu kojeg će Kosovu biti donirano 1,6 miliona dolara.
  • 06.05.2021
Lokalizovan požar na divljoj deponiji
Požar na divljoj deponiji koja se nalazi između Ugljara i Preoca je lokalizovan, potvrdio je za RTV Kim direktor JKP „Ekologija“ Dejan Dimitrijević. 
  • 06.05.2021
Gori divlja deponija između Ugljara i Preoca
Između Ugljara i Preoca trenutno gori divlja deponija. Vatra se širi prema dalekovodu za struju.
  • 06.05.2021
Rama: Za letovanje u Albaniji nije potrebna potvrda o vakcinaciji

Premijer Albanije Edi Rama rekao je da Albanija neće nametati nikakve uslove ili prepreke onima koji ove godine žele da dođu na letovanje u tu zemlju, prenosi Ljajmi.

  • 05.05.2021
Vatrogasci: Humana profesija i rad u nehumanim uslovima

Danas se obeležava Međunarodni dan vatrogasaca kao podsetnik na dan kada je u požaru 1998. godine nastradalo pet australijskih vatrogasaca. Od izmeštanja iz Prištine nakon rata, u Lapljem Selu funkcioniše Vatrogasna služba. Loši uslovi rada, nedostatak opreme, kadrova i neregulisan status problemi su ovdašnjih vatrogasaca.

  • 04.05.2021