Vesti
Društvo

Mladi u borbi za spas pčela od izumiranja

Osnivanje „Tematskog parka o pčelarstvu“, aktiviranje mladih da se bave ovom plemetinom delatnošću, očuvanje životne sredine i zaštita pčela od izumiranja neki su od ciljeva članova Mlade aktivne Gračanice predstavljeni na takmičenju „Startap poduhvat“ koji je organizovao Inovacioni centar Kosova, a na kojem su osvojili drugu nagradu.

Mladi u borbi za spas pčela od izumiranja
Petar Đorđević i Miloš Savić u pčelinjaku (Foto Kim)

Na površini od dva hektara u Preocu prostire se „Tematski park“ na kome je počelo formiranje 11 pčelinjih društava. Inicijativa je potekla od Mlade aktivne Gračanice, a sve u cilju da se pčelinja društva sačuvaju od izumiranja.

„Planiramo da ovde napravimo i park za decu, kako bi od malih nogu učili o pčelama i shvatili da rad sa pčelama nije težak, ni komplikovan. Pčelarstvo je jako važno i po sam ekosistem, ali je isto tako i jako unosan posao, uz doprinos koji dajemo životnoj sredini budući da su pčele najvažniji oprašivači biljaka“, kazao je Petar Đorđević, predstavnik ove ogranizacije.

Cilj je da se mladi ljudi motivišu da se bave pčelarstvom, ali i da pokrenu proizvodnju pčelinjeg otrova, kaže za RTV Kim Miloš Savić, jedan od članova Mlade aktivne Gračanice.

„Organizovaćemo sesije pčelarstva, na kojima ćemo zaintersovanim ljudima pružiti sve potrebne informacije o ovoj delatnosti. Takođe, svi koji žele ovde mogu da donesu košnicu o kojoj ćemo mi brinuti, za određenu sumu novca, kako bi na kraju dobili svoj med, a povremeno mogu da dođu i sami brinu o svojoj košnici“, rekao je Savić.

Četrdeset godina iskustva Živorada Petkovića (70) iz Livađa koji trenutno na svom imanju uzgaja 120 pčelinjih društava, kaže da proces traje duže nego što su mladići iz MAG zamislili.

„Pčelarstvo može da bude unosan posao nakon pet do šest godina. Najbitnije je da mladi u početku imaju mentora. Pčelarstvo je komplikovano i još uvek neistraženo. Pčelinje društvo je najorganizovanije na planeti. Trebalo bi da se dosta uči, ali i praksa čini svoje“, navodi Petković i dodaje da svoje znanje već godinama nesebično deli sa mladim pčelarima.

„Uvek kada radim u pčelinjaku zovem mlade pčelare, želim da oni vide kako ja radim sa mojim pčelama, kako bi naučili. Kada sam osnovao društvo „Pčelica“ uradio sam analizu koliko pčelara nedostaje u našoj opštini i došao do zaključka da 250 tona meda godišnje ode u nepovrat“, kazao je Petković. 

Ono na šta stariji, ali i mladi pčelari ukazuju je da bi nestankom pčela, čoveku ostalo još oko četiri godine života. Budući da bez pčela, nema oprašivanja, plodova i hrane.

„Pčelama treba naša podrška, one su danas veoma ugrožene zbog sadnje monokultura, korišćenja pesticida koji su zabranjeni na tržištu. Jako je važno skrenuti pažnju ljudima, pčele umiru i uloga čoveka je da ih zaštiti stoga mislim da je bitno povećati broj pčelara, a samim tim će biti i više pčela“, rekao je Petar Đorđević.

Dobra vest je da je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja Kosova ove godine povećalo subvencije za pčelare i to sa 15 na 30 evra po košnici, pa će možda to biti povod da se pčelarstvo još više razvije u našem kraju.Ostale vesti

Dan zastave Albanije
Danas se navršava 108 godina od proglašenja nezavisnosti Albanije. Crveno crne zastave istaknute širom Kosova.
  • 28.11.2020
Od ponedeljka nastava na daljinu za srednjoškolce i osnovce od 5. do 8. razreda
U srpskim sredinama na Kosovu od ponedeljka 30. novembra, za osnovce od 5. do 8. razreda i učenike svih srednjih škola, biće organizovana nastava na daljinu. Ovu informaciju je za Kontakt Plus potvrdila Jasmina Dedić, načelnica školske uprave na Kosovu.
  • 27.11.2020
U PU „Đurđevak“ nema zaražene dece
Predškolska ustanova „Đurđevak“ sa osam odeljenja i preko 500 mališana funkcioniše na teritoriji opštine Gračanica. Nema zaražene dece, a koronavirusom je inficiran jedan radnik ove ustanove, potvrdila je za RTV Kim direktorica "Đurđevka" Radica Parlić. U objektu koji se nalazi u blizini OŠ "Kralj Milutin" nastava se odvija u izmenjenim uslovima.
  • 27.11.2020
Smene u opštini Gračanica, Bratislav Lazić novi zamenik predsednika?
Saša Danić, potredsednik Opštine Gračanica smenjen je danas, saznaje RTV Kim u opštinskim krugovima. Na njegovo mesto biće imenovan direktor Kliničko bolničkog centra "Priština" u Gračanici, Bratislav Lazić. Predsednik opštine Srđan Popović prethodno je smenio dvojicu direktora opštinskih odeljenja.
  • 26.11.2020
Podrška NVO projektima “da se novac ne bi vratio u budžet”
Odbornici Skupštine opštine Gračanica usvojili su juče predlog o dodeli finansijskih sredstava za 14 nevladinih organizacija koje će u narednom periodu realizovati projekte čiji je cilj “sprečavanje širenja virusa kovid-19 i ublažavanje njegovih posledica”. Odbornici su, iako pojedini nisu bili zadovoljni načinom odobravanja projekata, podržali predlog “da se  novac ne bi vratio u budžet”.
  • 26.11.2020
Gračanica: I nakon dve godine neizvesno kada će početi izgradnja bolnice
Sredstva za izgradnju bolnice u Gračanici su uplaćena, izjavio je februara meseca ove godine zamenik direktora Kancelarije za KiM Damjan Jović. Parcela je obezbeđena, tvrdi direktor Kliničko-bolničkog centra dr Bratislav Lazić. „Planovi su tu, apsolutno ne postoji nijedan razlog da mi u to sumnjamo“, istakao je on.
  • 26.11.2020