Vesti
Društvo

Mladi pecali smeće na Gračanki

Aktivisti nevladine organizacije „Mlada aktivna Gračanica“ izveli su performans na reci Gračanki čime su ukazali na važnost čistih reka.
Mladi pecali smeće na Gračanki
Performans mladih na reci Gračanki (Foto Naša Gračanica)

Članovi MAG-a su kod fontane na reci pecali flaše i drugi otpad koji pluta Gračankom.

Performans je deo projekta kojeg ova organizacija sprovodi u saradnji sa SCI GAIA Kosovo, u okviru čega se organizuje međunarodni volonterski kamp „Budimo voda“.

“Poruku koju hoćemo da pošaljemo meštanima je da ne bacaju smeće u reku i više brinu o vodi koja je značajan faktor za sve nas”, kaže član nevladine organizacije „Mlada aktivna Gračanica“ i organizacije GAIA Kosovo Petar Đorđević.

Dodaje da će se članovi ovih orgaizacija potruditi da očiste površine oko reka.

„Ono čime ćemo se baviti jeste Rimska česma. Taj prostor smo jednom već očistili, ali juče smo otkrili da je ponovo od otpadom. Napravićemo kante za odlaganje smeća. Cilj na je da probudimo svest građana da čuvaju svoju okolinu jer nam je ta česma jedan veliki dar i voda je jako značajna za sve ljude“,kaže Đorđević.

Kamp “Budimo voda” trajaće do 6. avgusta, a gosti su i mladi iz Litvanije, Engleske, Španije, Katalonije, Nemačke.Ostale vesti

UNS prikuplja novac za pomoć kolegama čije su kuće bile poplavljene
Udruženje novinara Srbije (UNS) sprovodi akciju prikupljanja novca za pomoć novinarima i medijskim radnicima na Kosovu čije su kuće i imanja stradala u poplavama koje su nedavno pogodile centralno Kosovo.
  • 24.02.2021
Policija izrekla 525 kazni za kršenje antikovid mera
Kosovska policija saopštila je da tokom poslednja 24 sata izrečeno 525 novčanih kazni zbog nepoštovanja Zakona o borbi protiv koronavirusa. 
  • 24.02.2021
Кrizni štab: Situacija sa pandemijom svakim danom sve lošija

Situacija sa pandemijom koronaviursa na teritoriji opštine Gračanica je visokorizična i sa tendencijom pogoršanja. Zbog povećanog priliva pacijenata sa ozbiljnom kliničkom slikom doneta je odluka o povećanju bolničkih smeštajnih kapaciteta, ocena je Кriznog štaba nakon današnje sednice. Direktorka Odeljenja inspekcije Jelena Stojanović kazala je za RTV Kim da se kontrola sprovodi redovno i vanredno od strane opštinskih i sanitarnih inspektora. 

  • 23.02.2021
OEBS: Medijima omogućiti slobodno izveštavanje
Predstavnici misije OEBS u Prištini izrazili su zabrinutost zbog učestale zabrane ulaska novinarskim ekipama iz centralne Srbije na prostor Kosova.
  • 19.02.2021
Mesta koja i korona zaobilazi: Romsko i kontejnersko naselje
Gotovo da nema čoveka na koga pandemija koronavrusa nije ostavila određene posledice, zdravstvene ili finansijske. Međutim, romsko i kontejnersko naselje u Gračanici, na sreću, kovid-19 za sada zaobilazi. Nerešena stambena pitanja i nezaposlenost samo su neki od mnogobrojnih problema stanara ovih naselja, a opaki virus je poslednje o čemu brinu ovih dana.
  • 19.02.2021
Pavićević: Novinari nemaju obavezu da najave prelaz

Oficir za vezu Vlade Srbije sa Prištinom Dejan Pavićević, izjavio je da novinari nemaju obavezu da se najave kako bi prešli na Kosovo, prenosi Tanjug.

  • 18.02.2021