Vesti
Društvo

Mladi pecali smeće na Gračanki

Aktivisti nevladine organizacije „Mlada aktivna Gračanica“ izveli su performans na reci Gračanki čime su ukazali na važnost čistih reka.
Mladi pecali smeće na Gračanki
Performans mladih na reci Gračanki (Foto Naša Gračanica)

Članovi MAG-a su kod fontane na reci pecali flaše i drugi otpad koji pluta Gračankom.

Performans je deo projekta kojeg ova organizacija sprovodi u saradnji sa SCI GAIA Kosovo, u okviru čega se organizuje međunarodni volonterski kamp „Budimo voda“.

“Poruku koju hoćemo da pošaljemo meštanima je da ne bacaju smeće u reku i više brinu o vodi koja je značajan faktor za sve nas”, kaže član nevladine organizacije „Mlada aktivna Gračanica“ i organizacije GAIA Kosovo Petar Đorđević.

Dodaje da će se članovi ovih orgaizacija potruditi da očiste površine oko reka.

„Ono čime ćemo se baviti jeste Rimska česma. Taj prostor smo jednom već očistili, ali juče smo otkrili da je ponovo od otpadom. Napravićemo kante za odlaganje smeća. Cilj na je da probudimo svest građana da čuvaju svoju okolinu jer nam je ta česma jedan veliki dar i voda je jako značajna za sve ljude“,kaže Đorđević.

Kamp “Budimo voda” trajaće do 6. avgusta, a gosti su i mladi iz Litvanije, Engleske, Španije, Katalonije, Nemačke.Ostale vesti

Heroji u doba koronavirusa: Solidarnost tokom pandemije
U trećoj emisiji “Heroji u doba koronavirusa” gostovali su Miroslav Stolić - vlasnik privatnog preduzeća "Škurt" i Aleksandar Blagić, jedan od osnivača  Inovacioniog centara Gračanica. Oni su kazali da je pandemija koronavirusa osim straha i panike, donela i posebnu vrstu solidarnosti među ljudima.
  • 08.08.2020
Pokrenuta prva srpska online prodavnica na Kosovu
"Kupuj sa Kosmeta" je prva srpska internet prodavnica pokrenuta na Kosovu.
  • 07.08.2020
Kiša ne prestaje. Da li preti opasnost od poplava?
Dugotrajna i jaka kiša treći dan pada na teritoriji Kosova. “Situacija na Kosovu trenutno nije povoljna“, izjavio je za RTV Kim profesor meteorologije Sulj Tahir Suljaj.
  • 06.08.2020
Danas se obeležava Dan rudara
Dan rudara obeležava se u znak sećanja na 6. avgust 1903. kada su se rudari Senjskog rudnika štrajkom izborili za povratak na posao trojice otpuštenih kolega. U rudarskom sektoru u Srbiji radi oko 29.000 ljudi, a ovaj sektor čini jednu od okosnica srpske ekonomije. U RHMK "Trepča“ u Leposaviću i Zvečanu, sada je radno angažovano oko 1.200 radnika, a broj zaposlenih je oko 2.400.
  • 06.08.2020
Snažno nevreme pogodilo Pećki okrug
Snažni pljuskovi i udari vetra praćeni gradom, pogodili su rano juče opštine Peć, Istok i Klina. U pojedinim delovima opštine Istok i Klina vetar je bukvalno odneo pomoćne objekte u povratničkim selima a grad je uništio bašte i useve.
  • 06.08.2020
Zbrinute životinje iz naselja „Bergen“ u Ugljaru
Životinje koje uzgajao nedavno preminuli veterinar Milan Pualić iz naselja „Bergen“ u Ugljaru, zbrinute su i udomljene, saznaje RTV Kim.
  • 05.08.2020