Vesti
Društvo

"Mladi odlaze jer nemaju jasnu perspektivu na Kosovu"

Trend pojačane migracije stanovništva prisutan je na Kosovu poslednjih dvadesdet godina.  Panelisti debate “Položaj mladih i zašto mladi odlaze sa Kosova“ navode kao dominantan razlog, politički i bezbednosno nestabilnu situaciju, nepovoljne ekonomske prilike, visoku nezaposlenost, političke lidere bez jasne strategije i želje da mlade uključe u proces odlučivanja i kreiranja politike.

Debata u Medija centru Čaglavica (Foto kim)

Izvršna direktorka NVO “Inicijativa mladih za ljudska prava“ Marigona Šabiu navela je brojne prepreke na koje nailaze mladi u albanskim sredinama.

“Mi kao organizacija radimo sa mladima sa Kosova od 2004. godine. Kada govorimo o tome zašto mladi odlaze sa Kosova moramo imati u vidu da je to rezultat nedostatka perspektive za odvijanje normalnog života. Problemi sa kojima se mladi suočavaju su složena politička situacija, politički lideri koji nemaju jasnu strategiju , isključenost iz procesa odlučivanja i kreiranja politike“ kazala je Šabiu.

Saradnjom mladih iz obe zajednice moglo bi mnogo toga da se postigne, ali zaoštrena retorika na relaciji Priština - Beograd gotovo onemogućuje pomak u zajedničkom rešavanju problema mladih, ocenila je ona.

“Aktuelni obrazovni sistem ne priprema dovoljno mlade za tržiste rada niti razvija tražene veštine i to stvara jedan zastoj zbog čega mladi imaju poteškoće prilikom zapošljavanja. Na osnovu statistike međunarodnih organizacija nezaposlenost je jako visoka i ide 50-60 odsto, što podstiče inferiornost kod mladih i želju da odu u neke druge zemlje“, rekla je Izvršna direktorka NVO “Inicijativa mladih za ljudska prava Marigona Šabiu.

Bojana Manitšević iz  NVO “Komunikacija za razvoj društva“  govorila je o istraživanju koje je obuhvatilo šest opština: Gračanicu, Klokot, Štrpce, Parteš, Novo Brdo, Ranilug .

“Migracija je proces koji postoji u celom svetu a ovde je itekako izražena poslednjih 20 godina. Ono što mladi navode kao glavni razlog odlaska je bezbednosna situacija na Kosovu, nepovoljne ekonomske prilike, nezaposlenost i politički nestabilna situacija. To su jaki razlozi i mladi tu ne mogu ništa da promene“, istakla je Manitašević.

Ona je dodala kao problem i diskriminaciju  sa kojom se susreću kao i nedostatak visokoobrazovnih institucija zbog čega mladi odlaze u centralnu Srbiju zbog edukacije sa idejom da se više ne vrate.

“Samo 22 odsto ispitanika je reklo da bi se vratilo nakon završenih studija . Ono što postaje trend jesu osnovci koji srednje škole upisuju u centralnoj Srbiji i za to imaju podrsku svojih roditelja“, naglasila je Bojana Manitšević

Danilo Đurić iz NVO Aktiv se nadovezao na izlaganje predhodne govornice, jer su istraživanja koje je Aktiv sproveo podudarna sa istraživanjima NVO “Komunikacija za razvoj društva“ . Rekao je da mlade u srpskim sredinama muče isti problemi.

“Aktiv poslednjih šest  sprovodi istraživanja zašto mladi odlaze sa Kosova. Poslednje tri godine NVO Aktiv je obuhvatio sve sredine na Kosovu u kojima su Srbi većinsko stanovništvo. Sedamdeset posto ispitanika je odgovorilo da poznaje bar jednu osobu koja je u zadnji godinu dana napustila Kosovo. Ljudi su za emigraciju navodili razloge kao što je ugrožena bezbednost ali loša ekonomska situacija“ rekao je Đurić .

On je dodao da Osojane , u kojem  živi, u poslednjih deset godina je napustilo 60 odsto mladih.

Izvršni direktor NVO „“Gračanica inovacioni centar Aleksandar Blagić“ napomenuo je da su mladi vrlo apatični, ali i da nemaju dovoljno podsticaja od strane političkih aktera u sredini u kojoj žive.

“Najveći problem je sama omladina, nemaju motivaciju da se pokrenu da nešto urade sami. Prema istraživanjima koje sam čitao, 70 odsto mladih na Kosovu slobodno vreme provodi slučajući muziku i sedeći u kafićima“, kazao je Blagić.

On je dodao da, mladi nisu ni dovoljno podržani od strane institucija.

“Dođaj koji smo organizovali u Gračanici nije posetila ni jedna institucija koja je već unapred potvdila dolazak. Drugi primer je Sajam informisanja koji je plod ideje mlade osobe koja uopšte nije pomenuta nigde kao idejni tvorac događaja“, istakao je Blagić.

On se osvrnuo i na pitanje prevoza u opštini Gračanica za koje nema rešenja poslednjih dvadeset godina.

Tačan broj mladih iz svih zajednica koji je napustio Kosovo je još uvek nepoznanica. Akteri današnje debate nisu mogli prisutnima da saopšte konkretne brojke i tačnu statistiku kada su u pitanju kvantitativne razmere ovog negativnog trenda.  

 

 

 Ostale vesti

Na sednici Odbora za osobe sa posebnim potrebama SO Gračanica upućen je zahtev za obezbedjivanje boljih uslova i neophodnih sredstava za njihov život.

  • 03.02.2023
Odbor za javne službe održao je prvu vanrednu sednicu. Veće angažovanje opštinske inspekcije u sprečavanju stvaranja divljih deponija, obeležavanje belih traka i stanje na putevima, ali i učestale poplave, bile su teme zasedanja. 
  • 03.02.2023
Odbor za obrazovanje: Školama obezbeđen ogrev, uskoro humanitarni turnir
Drugo polugodište u svim školama na teritoriji opštine Gračanica je počelo na vreme, a nastava se odvija neposredno. Srednjoškolci su se u školske klupe vratili 16, a osnovci 23. januara. Sve škole trenutno imaju dovoljnu količinu ogreva, rečeno je na prvoj vandrednoj sednici Odbora za obrazovanje koja je održana u skupštinskoj sali Opštine Gračanica. 
  • 02.02.2023
Todić: Radovi u selu Dren se danas ne izvode
"Jutros smo obavešteni da danas radovi na proširenju puta u selu Dren neće biti izvođeni. Međutim, na licu mesta je i dalje prisutna policija, kao i meštani i vlasnici parcela koje su tema ekproprijacije", potvrdio je za KoSSev predsednik PO opštine Leposavić, Zoran Todić.
  • 02.02.2023
Srbi iz sela Dren i danas protestuju, traže momentalnu obustavu radova

Žitelji sela Dren kod Leposavića proveli su noć na otvorenom, na putu koji vodi ka njihovim imanjima, gde se radi na otvaranju novih puteva i proširenju postojećih zbog gradnje policijske baze. Oni zahtevaju momentalno obustavljanje radova.

  • 02.02.2023
Miran protest u selu Dren; Izvode se radovi na putu gde je uzurpirano zemljušte
Na putu koji vodi od magistralnog puta iz pravca Leposavića do zaseoka Zaselje u Lešku, i nadalje do vrha brda na kom je prema odluci vlade u Prištini izvršena nelegalna eksproprijacija zemljišta, od jutros se radi na proširenju seoskog puta uz upotrebu teške mehanizacije. Žitelji Drena mirno protestuju zbog radova.
  • 01.02.2023