Vesti
Društvo

Mladi novinari sa Кosova posetili UNS

O značaju međusobne saradnje, solidarnosti, budućnosti profesije i prirodi novinarskog posla, danas su sa mladim novinarima srpskih i albanskih redakcija sa Кosova koji su posetili Udruženje novinara Srbije (UNS) razgovarali članovi uprave UNS-a Goran Sivački i Petar Živković i generalni UNS-a sekretar Nino Brajović.

Mladi novinari sa Кosova posetili UNS
Mladi novinari sa Kosova u poseti Udruženju novinara Srbije (Foto UNS/A.M)

U poseti koju je organizovala Misija OEBS-a iz Prištine, predstavnici UNS-a su novinarima poručili da bez obzira na okolnosti, novinari treba da budu iznad nesporazuma i da jedni drugima pomažu i sarađuju.

„Mi pratimo situaciju na Кosovu i zabrinuti smo zbog čestih incidenata. Ono što mi treba da radimo je da budemo solidarni, u smislu da naši mediji pišu o događajima koji se dešavaju srpskim i albanskim novinarima“, rekao je Nino Brajović.

Dodao je da UNS reaguje na sve pritiske, pretnje i napade, bez obzira da li su upućeni novinarima koji rade u medijima na srpskom ili albanskom jeziku.

Brajović je podsetio da je UNS sproveo trogodišnje istraživanje o ubijenim i nestalim novinarima u kome su došli do podataka da je 17 novinara ubijeno ili nestalo na Kosovu i da je samo u jednom slučaju ubica novinara odgovarao.

Osam mladih novinara iz redakcija na srpskom i albanskom jeziku koji su stipendisti OEBS–ovog Programa stipendiranja medija će posetiti Savet za štampu i istraživačke medije u Beogradu i Prištini.

OEBS u okviru ove stipendije, pet godina zaredom organizuje posete novinarskim udruženjima i redakcijama, sa ciljem da mladim novinarima pruži neophodna znanja.Ostale vesti

Gračanica: Skup podrške Srbima na severu
U centru Gračanice okupilo se oko hiljadu građana kako bi pružili podršku Srbima koji već sedmi dan protestuju u Zvečnu, Leposaviću i Zubinom Potoku. Direktorica Narodne biblioteke Brankica Kostić kazala je na skupu da "jednim glasom upućuju podršku kolegama, koji su izbačeni sa svojih radnih mesta". 
  • 02.06.2023
Dopis školama o zaključivanju ocena, celodnevnoj nastavi, završnom ispitu
Ministarstvo prosvete Republike Srbije uputilo je dopis školama u vezi sa zaključkom Vlade kojim se drugo polugodište školske 2022/23. godine za sve učenike osnovnih i srednjih škola u Srbiji završava 6. juna.
  • 02.06.2023
Zvečan: Profesori ušli u školu kako bi preuzeli dokumentaciju

Zaposleni u srednjoj školi u Zvečanu i direktor ove obrazovne institucije zatražili su jutros od KFOR-a da im omogući pristup objektu, a potom i preuzeli dokumentaciju učenika. Škola se nalazi u istoj zgradi u kojoj je i opština Zvečan, a koja je pod kontrolom KFOR-a.

  • 02.06.2023
Gračanica bez struje do 17 časova

Prema najavama iz КEDS-a, zbog planiranih radova na elektromreži danas, 2. juna, u Gračanici će biti prekinuto snabdevanje električnom energijom.

  • 02.06.2023
Kamen temeljac za nove kuće porodicama Parlić, Grbić i Maksimović
Ministar za zajednice i povratak Nenad Rašić položio je kamen temeljac za izgradnju kuća porodicama Parlić, Grbić i Maksimović u Dobrotinu, Donjoj Gušterici i Sušici. Ministarstvo će finansirati radove čiji se se završetak očekuje za oko tri nedelje.  
  • 01.06.2023
Patrijarh apelovao na one koji imaju moć da razumeju da Srbi imaju pravo da žive u miru

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije je večeras u Beogradu apelovao „na one koji imaju silu i moć“ da razumeju da i Srbi na Kosovu imaju pravo da žive u miru.

  • 31.05.2023