Vesti
Društvo

Mladi kažu nema posla, a poslodavci u stalnoj potrazi za radnicima

Omladina na Kosovu je "u nepersetanoj potrazi za zaposlenjem". Kažu, "posla nema". Sa druge strane, poslodavci su u stalnoj potrazi za radnicima, pa se postavlja pitanje - da li ovdašnja omladina uopšte želi da radi?
Mladi kažu nema posla, a poslodavci u stalnoj potrazi za radnicima
Ilustracija (Foto linkedin.com)

Ako pitate obične građane srpske nacionalnosti na centralnom Kosovu - "Šta vam najviše nedostaje?", većina će vam reći: "Posao za mlade". Slično odgovara i omladina, kako ona sa srednjom stručnom spremom, tako i visokoobrazovani.

Ali, ako prošetate ulicama Gračanice, videćete da u mnogim prodavnicama, kafićima, pekarama traže radnike. Poslodavci, uglavnom privatnici koji su u potrazi za radnicima, kažu da se na konkurse retko ko odaziva.

„Problem zapošljavanja mladih na Kosovu je višeslojan, i možda koliko god zvučalo da mladi ne posmatraju pozive za posao, nije to jedini problem. Problem je da što je cilj mladih da se zaposle u državnim firmama. A zaposlenje u državnim firmama pruža sigurnost što iz vremenske perspektive što iz finansijske perspektive, a što se tiče zapošljavanja u privatnim sektoru što privatnici za cilj uvek imaju da svojim radnicima bilo da su mlađi ili stariji pruže što manju platu kako bi se firmi povećao prihod“, ističe Igor Marković, viši istraživač NVO Aktiv.

Mladen Živković (19) iz Gračanice svoj prvi posao pronašao je pre godinu dana. Međutim, zbog finansija odlučio je da ipak potraži drugo radno mesto.

„Napustio sam zbog male plate, iako su uslovi bili dobri. Plata je bila mala i sa njom nisam mogao da plaćam gorivo, registraciju i održavanje automobila. Voleo bih da dobijem državni posao, mislim da bi to svako voleo. Privatnik može da vas ostavi da radite prekoveremeno i da vam to ne plati, međutim kada je u pitanju državni posao onda se zna radno vreme“, kazao je Živković.

Rajko Jovanović iz NVO "Komunikacija za razvoj društva" (CSD), mišljenja je da mladi ljudi koji završe fakultete, ne žele da rade kod privatnika, jer, kako navodi, na Kosovu nema mnogo izbora u privatnom sektoru.

„Mladima je visoko školstvo postalo veoma pristupačno i dostupno, oni kada završe fakultet, ne žele da rade za privatnike, uzimajući u obzir da su to mali biznisi, uglavnom su to proizvodne ili uslužne delatnosti prodavnice i marketi, i onda dolazi do jednog problema da većina mladih ne želi da radi te poslove, već one za koje su se školovali“, ističe Rajko Jovanović.

Ipak, dodaje i da ambicije dece prozilaze iz ambicija njihovih roditelja, te da im prevelika želja za uspehom ne dozvoljava da rade poslove koji im ne donose dobar prihod.

„Roditelj koji školuje dete ne dozvoljava mu da radi i bavi se nekom proizvodnom delatnošću, kažu mi smo uložili u novac u tebe, da se školuješ, da radiš u nekoj kancelariji i uglavnom oni jesu prepreka. Međutim ima i porodica koje imaju niska primanja i svoju decu teraju da rade takve poslove. Mislim da omladina te poslove radi nevoljno i da je to razlog zašto privatnici rotiraju često radnike. Možete i sami da se uverite da se radnici zadrže četiri do pet meseci, a onda promene radno mesto. Problem je kako roditelji vaspitavaju svoju decu“, smatra Jovanović.

Đorđe Savić (23) iz Batusa zaposlen je kao konobar u restoranu „Mimoza“ u Gračanici. Ovaj mladić je sa svojih 18 godina pronašao prvi posao.

„Počeo sam da radim zbog svojih ciljeva i ambicija koje roditelji nisu mogli da mi priušte. Tako da sam rešio da se zaposlim i počnem da zarađujem za svoj džeparac i ne zavisim od roditelja. Radim bez prestanka već pet godina“, rekao je on.

Savić napominje da je zadovoljan svojim trenutnim zaposlenjem.

„Na internetu sam video da je raspisan konkurs za radno mesto konobara u ovom restoranu. Ovaj posao nikada nisam radio, pa sam rešio da steknem neko novo iskustvo, prijavio sam se i ovaj posao mi se sviđa. Mlad sam još uvek i ne znam kako je raditi u nekoj državnoj instituciji, voleo bih da nađem posao u struci, jer tu vidim budućnost i sigurnost po pitanju penzije i osiguranja“, kazao je Savić.

Privatnike prate predrasude

Nažalost, privatni sektor često prate predrasude, pa mnogi smatraju da poslodavac tera radnike da rade prekovremeno, i ne omogućava im dovoljno slobodnih dana.

„Ovo je mala sredina i stalno se priča kada radiš kod privatnika radiš deset poslova, teško je da se radi i ta rečenica se veoma često čuje i kada nešto stalno čujete pomislite da je tako. I možda neki posao nije težak već je takav po opisu kako ovde, tako i u svetu ali mi ga tretiramo kao da je nešto mnogo teško“, objašnjava Jovanović.

A da li je stvarno tako? Novica Milovanović se od 2006. godine bavi ugostiteljstvom. Vlasnik kafica „Matrix“ u Gračanici. Nedavno je uposlio nove konobare, bez iskustva.

„Na konkurs javljaju se mlađi ljudi, iako smo tražili starije osobe. Mislim da se stariji druže zadrže u ovom poslu. Ja svojim radnicima kažem da ukoliko nađu nešto bolje slobodno napuste ovaj posao.

Novica objašnjava koje uslove radnici imaju u njegovom kafiću.

„Ovde je fiksna plata 200 evra, ponekad i više, sve zavisi od posla, u okviru objekta ima i brza hrana gde mogu da se posluže, a mogu i da popiju piće kada nema puno posla. Ovde je idealno raditi u zimskim uslovima, ima parno grejanje, tako da smatram da su uslovi jako dobri“.

Budući da Srbi na Kosovu pretežno žive u ruralnim sredinama, Igor Marković iz "Aktiva" smatra da mladi imaju više prilika za razvoj i napredak na poslu u urbanijim sredinama.

„Mladi su okruženi primerima svojih vršnjaka koji su odlaskom u inostranstvo za veoma kratko vreme zaradili dosta novca, te iz te perspektive razmišljaju da li je zapravo korisno raditi na Kosovu za nekih 250 ili 300 evra ko ima više sreće ili sedeti kod kuće“, ističe Marković.

Minimalna zarada u centralnoj Srbiji trenutno iznosi 343,49 evra mesečno, dok je na Kosovu ona znatno manja i iznosi 130 evra za zaposlene mlađe od 35 godina, odnosno 170 evra za zaposlene starije od 35 godina,Ostale vesti

Školama na severu Kosova donacija od tri miliona dinara
Školama na severu Kosova danas je uručena donacija u vrednosti od oko tri miliona dinara, a koju je obezbedila Fondacija za decu i mlade "Gnezdo" Grada Beograda.
  • 20.05.2022
Jevtić sa Devenportom o rešavanju problema u opštini Štrpce
Šef misije OEBS-a na Кosovu, ambasador  Majkl Devenport posetio je danas opštinu Štrpce i tom prilikom se sastao sa predsednikom opštine Daliborom Jevtićem. 
  • 20.05.2022
Eparhija raško-prizrenska traži efikasnu vladavinu prava za SPC

Eparhija raško-prizrenska izražava duboku zabrinutost zbog nepoštovanja odluke Ustavnog suda u Prištini koji je 20. maja 2016. godine pravosnažno i konačno potvrdio vlasništvo manastira Visoki Dečani na prostoru od 24 hektara zemlje koja okružuje manastir.

  • 20.05.2022
Festival ’’Mirdita, Dobar dan’’ od 25. maja u Beogradu
Ovogodišnje, deveto izdanje festivala “Mirëdita, Dobar dan!” biće otvoreno u sredu, 25. maja u 18:00 časova izložbom “Sve naše suze”, a festivalski program trajaće do 28. maja na nekoliko lokacija u Beogradu, saopštili su danas organizatori.
  • 20.05.2022
Četvrt veka Katedre za psihologiju Filozofskog fakulteta PU

Katedra za psihologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, obeležila je danas prigodnim programom 25 godina postojanja.

  • 19.05.2022
Predstavljena Platforma za izgradnju poverenja na Kosovu

Platforma za izgradnju poverenja na Kosovu koja je nastala u saradnji NVO Nova duštvena inicijativa, Open Data Kosovo i Alternativa predstavljena je sinoć u hotelu Emerald u Čaglavici.

  • 19.05.2022