Vesti
Društvo

Mladenović: Srpski jezik je ugrožen

Na Međunarodni dan maternjeg jezika, poverenik za jezike u Vladi Kosova Slaviša Mladenović kaže za RTV Kim da je srpski jezik i te kako ugrožen i da, bez obzira na zakon, on nije jednako zastupljen kao i albanski.
Mladenović: Srpski jezik je ugrožen
Slaviša Mladenović (Foto Unmik)

Mladenović kaže da praksa pokazuje da srpski jezik na Kosovu nije zastupljen kao i albanski i da postoje brojni primeri kršenja Zakona o upotrebi jezika.

„U pružanju usluga, u dostupnosti dokumentacije, informacija i mnogim drugim slučajevima. Što se tiče zastupljenosti i ugroženosti, zastupljenost nije ravnopravna, a institucije ne mogu ugroziti opstanak jednog jezika, to zavisi od nas samih zajednica, ali i te kako mogu oslikati jednu ružnu i neprofesionalnu sliku i prekršiti prava i obaveze koje su predviđene zakonom i Ustavom“, kaže Mladenović.

Kaže da je srpski jezik u velikoj meri ugrožen, kao i njegovo prisustvo i vidljivost na Kosovu.

„To se pre svega tiče obrazovnih insitucija i načina na koji se jezik neguje u porodici. To je već nešto što je pitanje za obrazovne institucije i svih nas kao zajednice. Što se tiče administracije - da, i te kako je ugrožen jer nije ravnomerno prisutan kao i albanski jezik“, zaključuje Mladenović.

Praksa pokazuje da je srpski jezik najugroženiji upravo u institucijama koje su ga usvojile. Godinama unazad, mediji koji izveštavaju na srpskom upozoravaju na kršenje Zakona o upotrebi jezika, pre svega u Skupštini Kosova gde često nema prevoda na srpski jezik.Ostale vesti

Na Kosovu se nastavljaju restrikcije struje i pored tvrdnji zvaničnika da ih neće biti
Građani Kosova ponovo će se suočiti sa nedostatkom struje, uprkos izjavama vladinih zvaničnika da restrikcija neće biti.
  • 16.08.2022
Godišnjica napada na Klokot
Navršile su se 23 godine od minobacačkog napada na Klokot, u kome su živote izgubili Tihomir Radić i Silvana Spasić. Selo je granatirano 16. avgusta 1999. godine, oko 19.20 sati. Napad se desio nakon prestanka oružanih sukoba i dolaska međunarodnih misija.
  • 16.08.2022
Akcija Fondacije “Dajana Paunović”:  Letovanje za tri porodice
U organizaciji Fondacije „Dajana Paunović“ tri socijalno ugrožene porodce ove godine po prvi put će otići na letovanje, saopšteno je iz Opštine Gračanica.
  • 16.08.2022
Janjić: Nedovoljna efikasnost energetskog sektora na Kosovu
Glavni problem u snabdevanju strujom Kosova su u ovdašnjem energetskom sektoru i oslanjanju na ugalj, smatra Dušan Janjić iz Foruma za međuetničke odnose.
  • 15.08.2022
Završni ispit 17. 18. i 19. avgusta

Završni ispit u avgustovskom roku, u skladu sa Kalendarom aktivnosti za sprovođenje završnog ispita na kraju osnovnog obrazovanja i vaspitanja za školsku 2021/2022. godinu, biće održan 17, 18. i 19. avgusta, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

 

  • 15.08.2022
Počele restrikcije struje
Od danas su počele da se primenjuju restrikcije struje na Kosovu. U Gračanici i Čaglavici u prepodnevnim satima je bilo isključenja.
  • 15.08.2022