Vesti
Društvo

Mitrovica proslavlja gradsku slavu

Svetom arhijerejskom liturgijom u hramu Svetog Dimitrija i litijom glavnim ulicama, u severnom delu Kosovske Mitrovice obeležena je gradska slava Mitrovdan.
Mitrovica proslavlja gradsku slavu
Kosovska Mitrovica (Foto arhiva Kim)

Posle litije vladika Teodosije prerezao je slavki kolač. Zatim je polomljena česnica u kojoj je bio dukat, vredan 300 evra, dar Odbora za pomoć Kosovu i Metohiji iz Republike Srpske.

Obeležavanju gradske slave prisustvovao je i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić. On je istakao da je Kosovska Mitrovica grad koji uživa poštovanje i ljubav čitave Srbije, jer čitava Srbija zna da se Kosovska Mitrovica nalazi na braniku naših državnih i nacionalnih interesa.

“Odavde iz centra Kosovske Mitrovice poručujem da dok god smo spremni da se borimo za ono što je naše, to naše nije i neće biti izgubljeno i dok god smo spremni da se borimo nikada nećemo biti poraženi, a mi, odavde iz Kosovske Mitrovice, želim da to čitava Srbija čuje, mi jesmo spremni da se borimo, zato što mi ovde jesmo svoj na svome”, poručio je Đurić.

“I kao što su generacije pre nas istrajavale, kao što su generacije pre nas u mračnim vremenima sa svojim porodicama čuvajući jedni druge u sabornosti, slozi i ljubavi, čekajući bolje dane, tako će i naš narod na KiM, i danas, složno, snažno i odlučno nastaviti da se čuva, da se bori i da bude ponos i dika čitave srpske nacije”, istakao je Đurić.Ostale vesti

Fondacija Puls poklonila električni skuter Mihajlu iz Pasjana
Fondacija Puls poklonila je električni skuter šesnaestogodišnjem Mihajlu Cvetkoviću iz Pasjana koji je oboleo od Dišenove mišićne distrofije, poremećaja uzrokovanog mutacijom gena, koji, uglavnom kod dečaka izaziva ubrzano propadanje mišića. 
  • 10.05.2021
Mali: Od srede isplata 30 evra prijavljenim punoletnim građanima

„Za dva dana krenućemo sa isplatom prvih 30 evra za sve punoletne građane koji su se već prijavili. Već u sredu očekujem da ćemo isplatiti najmanje 630.000 građana Srbije. Potom ćemo, u narednih nekoliko dana, isplatiti sve one koji se budu prijavili“, najavio je ministar finansija Srbije, Siniša Mali, dodajući da prijava građana za 30+30 evra pomoći traje do 15. maja.

  • 10.05.2021
“Heroji u doba koronavirusa”: Zajednički rad svih zajednica za bolju budućnost
Aktivnosti mladih iz različitih etničkih zajednica koje podstiču zajedničko kreiranje i stvaranje u velikoj meri doprinose zajedničkom radu za bolju budućnost svih zajednica na Kosovu, rekli su u emisiji „Heroji u doba koronavirusa“ Fiona Šehu iz „jCoders“ akademije i Aljbinot Saljihu iz Alpinističkog kluba Priština. Ove dve organizacije već nekoliko godina okupljaju mlade ljude  iz svih zajednica na Kosovu koji se kroz tehnologiju i sport upoznaju i zbližavaju.
  • 10.05.2021
Odgovor generalnog sekretara UNS-a: Pravda za Živojina
Slažem se sa Ljiljanom Smajlović koja u nepotpisanom tekstu pod naslovom „Kad potpredsednik i generalni sekretar UNS-a optužuju predsednika UNS-a da im ugrožava bezbednost“, kaže da je "dobro što u UNS-u postoje različita mišljenja i što se za rukovodeća mesta kandidovalo dvostruko više kandidata nego što se bira na izbornoj skupštini 29. maja“. Verujem da sam negovanju kulture dijaloga i brojnosti članstva najveće novinarske organizacije na Balkanu i sam doprineo.
  • 09.05.2021
Dan pobede nad fašizmom i Dan Evrope
Devetog maja 1945. kapitulacijom nacističke Nemačke okončan je Drugi svetski rat u Evropi i 9. maj se od tada obeležava kao Dan pobede. Deveti maj se slavi i kao Dan Evrope. 
  • 09.05.2021
Patrijarh Porfirije: Kosovski zavet izraz je vernosti srpskog naroda Hristu
Patrijarh srpski Porfirije je u intervjuu za Večernji list rekao da bilo čije slobodno, bez prisile izjašnjavanje o bilo čemu, bilo kojoj socijalnoj karakteristici, uključujući i nacionalnu pripadnost, ne može biti upitno ni za koga, prenosi Tanjug.
  • 09.05.2021