Vesti
Društvo

Mitrovica: Budžet za 2021. umanjen za 1,3 miliona evra

Budžet opštine Severna Mitrovica za 2021. godinu umanjen je za 1,3 miliona evra i iznosi 5.075.902 evra.

Mitrovica: Budžet za 2021. umanjen za 1,3 miliona evra
Sa javne rasprave o budžetu (Foto Radio Kontakt Plus)

Budžetom je za kapitalne investicije, odnosno javnu infrastrukturu, predviđeno 623.929 evra.

Za sektor primarnog zdravstva izdvojeno je 374.222 evra, za sekundarno zdravstvo 425.067 evra, a za srednje obrazovanje svega 34.118 evra.

Šefica opštinske administracije Adrijana Hodžić ukazala je da je budžetom za ovu godinu za sektor obrazovanja bilo opredeljeno gotovo pola miliona evra, a da je iznos za narednu godinu znatno smanjen, te će lokalna samouprava moći da pomogne samo srednjim školama.

Na današnjoj javnoj raspravi o budžetu za narednu godinu, neki od predloga građana bili su rekonstrukcija Trga braće Milić i sportskih terena kod Srednje tehničke škole “Mihailo Petrović Alas”, kao i otvaranje novih javnih garaža.

Adrijana Hodžić je rekla da će projekti renoviranja Trga braće Milić i fontane na ovom mestu biti realizovani, jedan će biti finansiran kroz Privremeni opštinski organ, a za drugi su već obezbeđena sredstva od strane MALS-a.

Ona je zahvalila na svim danas iznetim predlozima, posebno u vezi sportskih terena, uz molbu da oni za sledeću javnu raspravu budu konkretizovani.

“Opština Mitrovica ima talentovane sportiste koji nemju gde da vežbaju te svoje talente i neophodno je da ulažemo u sport, jer je ovo grad koji ima tu tradiciju. Preko 2 hiljade je registrovanih sportista, kojima moramo obezbediti adekvatne uslove za rad. I o tome mislite, nije dovoljno samo reći – trebaju nam sportski tereni, razmislite gde bismo mogli da postavimo recimo tu teretanu otvorenog tipa. Jednu lokaciju koju smo mi identifikovali duž reke Ibar, tu smo imali problema sa zaštitom životne sredine, sa nekim podacima, tako da razmislite i vi gde mzozemo da lociramo sve te projekte koje predlažete”, kazala je Hodžić.

V.d. gradonačelnika Severne Mitrovice Aleksandar Spirić rekao je da će predlog za rekonstrukciju sportskih terena biti uvršten u listu projekata koji će se realizovati.

“Radiće se na rekonstrukciji ne samo sportskih terena, već, kao što je više puta naglasila Adrijana Hodžić, dečji parkovi moraju da dobiju novi sjaj u narednom periodu. Za to ćemo se potruditi da, pored budžeta, tražimo podršku i od donatora”, rekao je Spirić.

Kada su u pitanju javne garaže, Adrijana Hodžić je obavestila prisutne da je opština izradila dva nova projekta na dve lokacije u centru grada, ali je bilo problema sa obezbeđivanjem sredstava.

“Mislim da se aktivno radi na centralnom nivou da se obezbede ta sredstva i kada budu obezbeđena, javnost će biti obaveštena kada ćemo početi sa implementacijom. Detaljni projekti su spremni i zaista će uticati na bolju organizaciju grada. Samo budite strpljivi rešićemo taj problem, ubeđena sam”, istakla je Hodžić.

O budžetu za 2021. godinu biće organizovana još jedna javna rasprava.

Svi predlozi će potom biti pretočeni u izveštaj koji će biti prezentovan odbornicima SO Severna Mitrovica, koji usvajaju konačni predlog budžeta.Ostale vesti

Posle više protesta, meštani Gračanici biće priključeni na novu kanalizacionu mrežu
Meštani Gračanice koji su skoro deset meseci imali problema sa kanalizacijom biće priključeni na novu mrežu koja se postavlja za albansko naselje u Ajvaliji, potvrđeno je za RTV Kim iz Opštine Gračanica.
  • 25.09.2020
Nad Gazivodama „Trampov most“
Natpis „Most Tramp (Trump Bridge)“ osvanuo je danas u ranim popodnevnim časovima na Brnjačkom mostu, nad jezerom Gazivode, a uz njega i transparent na engleskom da se kosovski Srbi zahvaljuju američkom predsedniku da im je „doneo mir“. Iz lokalne samouprave opštine Zubin Potok, još uvek nemaju saznanja o ovome.
  • 24.09.2020
Vladika Teodosije: Život nije lak, ali ne prodajte imovinu
Vladika Teodosije pozvao je vernike Eparhije raško-prizrenske da ostanu na svojim ognjištima i da ne prodaju imovinu koju su njihovi preci sticali i sačuvali.
  • 23.09.2020
Šarčević: Od početka školske godine zaraženo oko 60 đaka
Ministar prosvete Srbije Mladen Šarčević izjavio je danas da je od početka nove školske godine u Srbiji, koronavirusom inficirano oko 60 učenika što je, kako je ocenio, „nizak rezultat” kad se ima u vidu da je ukupno 850.000 učenika.
  • 23.09.2020
Obustavljeno rušenje škole u Drajčićima
Radovi su obustavljeni i škola neće biti srušena, objavio je ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić na svom Tviter nalogu.
  • 23.09.2020
Promocija proizvoda srpskih proizvođača u Prištini
NVO Aktiv poslednjih dana vrši promociju proizvoda tridesetak registrovanih srpskih proizvođača sa Kosova po ugostiteljskim objektima u Prištini. Ideja je da se približe zajednice i stvori poslovna veza između Srba i Albanaca koji ovde žive, kažu iz organizacije.
  • 22.09.2020