Vesti
Društvo

"Mitrovčani jedu najskuplji hleb"

Cena hleba u Kosovskoj Mitrovici i Zvečanu već duže vreme iznosi 70 dinara za osnovnu veknu, što je za 17 dinara skuplje u odnosu na maksimalnu dozvoljenu maloprodajnu cenu ovog proizvoda u centralnoj Srbiji, odnosno 12 dinara više kada se uporedi sa cenom hleba na jugu, gde jedna osnovna vekna košta 0,50 evra.
Ilustracija (Foto N1)

Građani pitaju šta i kome plaćaju?

„Ovo nema smisla više. Kod nas je sve skuplje ko da je dvožučno. Šta god se negde u svetu desi, mi najgore prođemo. Građani drugog reda, eto to smo mi. Ko kontroliše trgovce ovde? Niko, rade šta hoće. Kažu,hleb sa sedam kora, ovaj naš ih ima 77 izgleda“, kaže starija mitrovčanka.

Na pitanje zašto je hleb u Kosovskoj Mitrovici skuplji nego u ostalim delovima Srbije ili Kosova i Metohije, trgovci kažu – "porasla cena u nabavci i poskupeo transport. I to je to".

U nastojanju da zaštite standard građana, mnoge države su donele uredbe o regulisanju maksimalne dozvoljene cene osnovnih životnih namirnica, kako mi držale tržište pod kontrolom i kako bi građani na koncu bili zaštićeni od komercijalnih marži.

Vlada Srbije je takvu uredbu usvojila novembra prošle godine. Na svakih mesec dana, utvrđuje se najviša dopuštena cena osnovne vekne (u Srbiji poznata kao „sava“) i od danas njena cena u maloprodaji ne sme preći 53,50 dinara. Do danas, ta cena je iznosila 49 dinara.

Kada je Kosovo u pitanju, nakon što su pojedini trgovci sredinom jula meseca, podigli cenu hleba sa doskorašnjih 0,45 na 0,60 evra, oglasila se kosovska ministarka trgovine Rozeta Hajdari, ocenivši poskupljenje nerealnim jer je Carina tada zabeležila smanjenje taksi na uvoz brašna, pa povećanje nije imalo opravdanje. Najavila je da će radna grupa resornog ministarstva izaći pred vladu sa predlogom ograničenja cene hleba kao i trgovačkih marži na osnovne životne namirnice. Trenutno, osnovna vekna u trgovinama južno od Ibra košta 0,50 evra, ili 58,50 dinara.

Naši sugrađani sa kojima smo razgovarali, svi redom negoduju i ne prihvataju nikakvo opravdanje trgovaca.

„Nema opravdanja za ovolike cene. Kad pogledate šta sve plaćaju ti trgovci na drugim mestima i kad to uporedimo sa ovim ovde,kolko god da poskupljuje u nabavci i koliko god da skaće transport, nema opravdanja. Hleb je hleb. Neka poskupljuju alkohol, kavijar, mango… ali hleb? Čist bezobrazluk“, kaže majka troje dece.

„Više mi dnevno nije dovoljno 25 evra, a svu hranu spremam sama. Kupim ujutru dva hleba, litar mleka, litar jogurta i to je već pet evra. O voću i povrću da ne pričamo…. Zakunem se sto puta da više ovde ni čačkalicu neću da kupim jer je sve preskupo do bezobrazluka, ali šta ću… Osuđeni smo na njih“.

Osnovni hleb u Kosovskoj Mitrovici i Zvečanu je 70 dinara. Ukoliko biste se opredelili za tzv. rezani hleb, morali biste da izdvojite 85 dinara. Ako vodite računa o zdravlju, pa posegnete za biohlebom, heljdinim, integralnim, sa semenkama i tako dalje, onda će vam 100 dinara biti malo. Na ovdašnjem tržištu, u ponudi je i hleb iz uvoza čija cena se kreće oko 250 dinara.

Hlebu treba pridodati i ulje (280 dinara po litru), 10 jaja (180 dinara) 1,5l jogurta (210 dinara), 1l mleka u tetrapaku (oko 150 dinara), kilogram svinjskog mesa od buta (oko 1.000 dinara), kilogram belog kokošjeg mesa (oko 850 dinara u zavisnosti od mesare).

Nema zaštitnika potrošača, nema detaljnog pojašnjenja trgovaca za ovakav postupak. Nema zajedničkog i složnog istupanja u javnosti. Ono što se građanima može savetovati, jeste oprez pri kupovini i upoređivanje cena, jer je ekipa Radija Mitrovice sever kilogram brašna u jednoj mitrovačkoj radnji pronašla za 70, a u drugoj za 90 dinara.Ostale vesti

Na sednici Odbora za osobe sa posebnim potrebama SO Gračanica upućen je zahtev za obezbedjivanje boljih uslova i neophodnih sredstava za njihov život.

  • 03.02.2023
Odbor za javne službe održao je prvu vanrednu sednicu. Veće angažovanje opštinske inspekcije u sprečavanju stvaranja divljih deponija, obeležavanje belih traka i stanje na putevima, ali i učestale poplave, bile su teme zasedanja. 
  • 03.02.2023
Odbor za obrazovanje: Školama obezbeđen ogrev, uskoro humanitarni turnir
Drugo polugodište u svim školama na teritoriji opštine Gračanica je počelo na vreme, a nastava se odvija neposredno. Srednjoškolci su se u školske klupe vratili 16, a osnovci 23. januara. Sve škole trenutno imaju dovoljnu količinu ogreva, rečeno je na prvoj vandrednoj sednici Odbora za obrazovanje koja je održana u skupštinskoj sali Opštine Gračanica. 
  • 02.02.2023
Todić: Radovi u selu Dren se danas ne izvode
"Jutros smo obavešteni da danas radovi na proširenju puta u selu Dren neće biti izvođeni. Međutim, na licu mesta je i dalje prisutna policija, kao i meštani i vlasnici parcela koje su tema ekproprijacije", potvrdio je za KoSSev predsednik PO opštine Leposavić, Zoran Todić.
  • 02.02.2023
Srbi iz sela Dren i danas protestuju, traže momentalnu obustavu radova

Žitelji sela Dren kod Leposavića proveli su noć na otvorenom, na putu koji vodi ka njihovim imanjima, gde se radi na otvaranju novih puteva i proširenju postojećih zbog gradnje policijske baze. Oni zahtevaju momentalno obustavljanje radova.

  • 02.02.2023
Miran protest u selu Dren; Izvode se radovi na putu gde je uzurpirano zemljušte
Na putu koji vodi od magistralnog puta iz pravca Leposavića do zaseoka Zaselje u Lešku, i nadalje do vrha brda na kom je prema odluci vlade u Prištini izvršena nelegalna eksproprijacija zemljišta, od jutros se radi na proširenju seoskog puta uz upotrebu teške mehanizacije. Žitelji Drena mirno protestuju zbog radova.
  • 01.02.2023