Vesti
Društvo

Misteriozno otpuštanje Tanje Ivić

Prilog Glasa Amerike o fudbaleru Iliji Iviću i njegovoj majci Tanji, koja je dobila otkaz dan pošto je objavljeno da je njen sin Ilija dobio poziv da igra za reprezentaciju Kosova, izazvao je brojne reakcije javnosti. Međutim, još nije u potpunosti jasno zašto je Tanja Ivić dobila otkaz i od koga.
Misteriozno otpuštanje Tanje Ivić
Duško i Tanja Ivić (Foto VOA)

Tanja Ivić, koja je dobila otkaz u Kulturno prosvetnom centru u Gračanici, uz obrazloženje da je tehnološki višak, kazala je u nedavnom razgovoru za Glas Amerike da joj je nezvanično rečeno, da je “bez posla ostala, jer je njen sin Ilija, dobio ponudu da igra za fubalsku reprezentaciju Kosova”.

Ove navode Glas Amerike je najpre pokušao da proveri kod direktorke Kulturno prosvetnog centra Radice Inić, koja je i potpisala rešenje o otkazu.

Međutim u sedištu tog centra nije bilo nikog - katanac na vratima usred radnog vremena. U telefonskom razgovoru, direktorka Inić rekla je da je ona na nekom sastanku, a da drugi radnici nisu tu.

Za Glas Amerike nije želela da govori o otkaznom rešenju, koje je uručila Tanji Ivić, rekavši da se za to pisanim putem obratimo Skupštini grada Prištine, koja je inače osnivač Kulturno prosvetnog centra i koja na Kosovu funkcioniše u sistemu Republike Srbije.

Glas Amerike je poslušao direktorkin savet - pisanim putem obratili smo se privremenom organu Skupštine grada Priština, tražeći intervju sa predsednikom Ljubinkom Karadžićem. Odgovora već dva dana nema, a pokušali smo i usmeno - Karadžić kaže da nema vremena.

Ljubinko Karadžić, koji nema vremena da detaljnije objasni zašto je Tanja Ivić dobila otkaz, istovremeno je i poslanik Srpske liste u Skupštini Kosova.

Da li i kakve Ljubinko Karadžić ima veze sa otkazom majke šesnaestogodišnjeg fudbalera, za sada je još nepoznato.

Međutim, ono što je poznato jeste da - za razliku od Tanje Ivić, koja je ostala bez posla i plate - Karadžić trenutno prima dve plate. Jednu iz budžeta Srbije, drugu iz budžeta Kosova. Inače, od decembra prošle godine je i član saveta pravnog fakulteta Prištinskog univerziteta sa sedištem u Severnoj Mitrovici.

I dok Ljubinko Karadžić koristi pogodnosti koje mu pružaju dva sistema - srpski i kosovski, odnosno dva ustava - Ustav Srbije i Ustav Kosova, pravnik Živorad Lazić smatra da je Karadžić time prekršio moralne, ali i mnoge pravne norme.

Prema njegovim rečima, Tanja Ivić bez Karadžićeve saglasnosti sigurno nije dobila otkaz, čime je - kako kaže - on prekršio i zakletvu koju je dao u kosovskom parlamentu.

“Pa vidite, gospodin Karadžić onog trenutka kada je pristao da bude u institucijama Kosova, automatski on sa institucijama Srbije ne bi trebalo da ima ništa, uzimajući u obzir i poslaničku izjavu koju je dao i koju je potpisao u Skupštini Kosova, u smislu da će čuvati suverenitet Kosova, da će braniti ljudska prava i slobode građana. Mislim da bi ovde trebalo da brani ljudska prava i slobode gospođe koja je majka od ovog dečka, gospođe koja je dobila otkaz i dečka koji igra fudbal, jer je to u opisu njegovog posla i u skladu sa zakletvom koju je dao gospodin Karadžić”, rekao je Lazić za Glas Amerike.

Ljubinko Karadžić nije jedini srpski političar na Kosovu koji obavlja nekoliko javnih funkcija.

Njegov kolega Slavko Simić, potpredsednik Skupštine Kosova, na primer, istovremeno je i načelnik kosovsko-mitrovačkog okruga, koji funkcioniše u sistemu Republike Srbije.

Dvostruke funkcije, ali i plate na Kosovu ima još najmanje dvadesetak zvaničnika Srpske liste. Pored dvostrukih funkcija i plata imaju i dvostruke partije. Pored Srpske liste, oni su članovi i Srpske napredne stranke.

 Ostale vesti

Pokrenuta peticija da se dozvoli ulazak na Kosovo Miloradu Arlovu
Udruženje roditelja "Podrži me" iz Kosovske Mitrovice pokrenulo je peticiju putem interneta kojom bi se ukinula odluka Prištine o zabrani ulaska predsedniku Odbora za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji iz Republike Srpske Miloradu Arlovu.
  • 04.07.2020
Manje turista u Gračanici
Gračanicu je tokom ove godine, prema procenama iz lokalne turističke organizacije, posetilo samo oko 20 odsto od broja turista koji su to učinili u 2019. godini.
  • 03.07.2020
Nova isporuka pomoći EU Kosovu

Šefica Kancelarije i specijalna predstavnica EU na Kosovu, Natalija Apostolova, isporučiće danas 6.000 kompleta testova za Kovid-19, 90 bolničkih kreveta, preko 67.000 respiratornih maski i drugu medicinsku opremu kosovskom Ministarstvu zdravlja, kao vid podrške zdravstvenom sistemu u borbi protiv korona virusa.

  • 02.07.2020
Kosovska vlada usvojila nove mere zaštite od širenja koronavirusa
Kosovski ministar zdravlja Armend Zemaj predložio je danas vladi paket novih mera za suzbijanje širenja koronavirusa. Među usvojenim merama, najviše je onih koje se odnose na institucije i biznise.
  • 01.07.2020
Počelo potpisivanje peticija u Novom Badovcu i Sušici
Meštani Novog Badovca i Sušice, nakon protesta prošle subote zbog višednevne nestašice vode, počeli su sa potpisivanjem peticije koju će uručiti Regionalnoj kompaniji za vodosnabdevanje „Priština“. Prikupljeno je 250 potpisa, a potpisivanje se nastavlja i dalje. Stanovnici Novog Badovca potpisuju i posebnu peticiju koju nameravaju da upute Opštini Gračanica.
  • 01.07.2020
Nastava na daljinu i u septembru?
Ministar prosvete Republike Srbije Mladen Šarčević izjavio da bi bilo pošteno da se Ministarstvo pripremi za održavanje nastave na daljinu u septembru.
  • 01.07.2020