Vesti
Društvo

Misteriozno otpuštanje Tanje Ivić

Prilog Glasa Amerike o fudbaleru Iliji Iviću i njegovoj majci Tanji, koja je dobila otkaz dan pošto je objavljeno da je njen sin Ilija dobio poziv da igra za reprezentaciju Kosova, izazvao je brojne reakcije javnosti. Međutim, još nije u potpunosti jasno zašto je Tanja Ivić dobila otkaz i od koga.
Misteriozno otpuštanje Tanje Ivić
Duško i Tanja Ivić (Foto VOA)

Tanja Ivić, koja je dobila otkaz u Kulturno prosvetnom centru u Gračanici, uz obrazloženje da je tehnološki višak, kazala je u nedavnom razgovoru za Glas Amerike da joj je nezvanično rečeno, da je “bez posla ostala, jer je njen sin Ilija, dobio ponudu da igra za fubalsku reprezentaciju Kosova”.

Ove navode Glas Amerike je najpre pokušao da proveri kod direktorke Kulturno prosvetnog centra Radice Inić, koja je i potpisala rešenje o otkazu.

Međutim u sedištu tog centra nije bilo nikog - katanac na vratima usred radnog vremena. U telefonskom razgovoru, direktorka Inić rekla je da je ona na nekom sastanku, a da drugi radnici nisu tu.

Za Glas Amerike nije želela da govori o otkaznom rešenju, koje je uručila Tanji Ivić, rekavši da se za to pisanim putem obratimo Skupštini grada Prištine, koja je inače osnivač Kulturno prosvetnog centra i koja na Kosovu funkcioniše u sistemu Republike Srbije.

Glas Amerike je poslušao direktorkin savet - pisanim putem obratili smo se privremenom organu Skupštine grada Priština, tražeći intervju sa predsednikom Ljubinkom Karadžićem. Odgovora već dva dana nema, a pokušali smo i usmeno - Karadžić kaže da nema vremena.

Ljubinko Karadžić, koji nema vremena da detaljnije objasni zašto je Tanja Ivić dobila otkaz, istovremeno je i poslanik Srpske liste u Skupštini Kosova.

Da li i kakve Ljubinko Karadžić ima veze sa otkazom majke šesnaestogodišnjeg fudbalera, za sada je još nepoznato.

Međutim, ono što je poznato jeste da - za razliku od Tanje Ivić, koja je ostala bez posla i plate - Karadžić trenutno prima dve plate. Jednu iz budžeta Srbije, drugu iz budžeta Kosova. Inače, od decembra prošle godine je i član saveta pravnog fakulteta Prištinskog univerziteta sa sedištem u Severnoj Mitrovici.

I dok Ljubinko Karadžić koristi pogodnosti koje mu pružaju dva sistema - srpski i kosovski, odnosno dva ustava - Ustav Srbije i Ustav Kosova, pravnik Živorad Lazić smatra da je Karadžić time prekršio moralne, ali i mnoge pravne norme.

Prema njegovim rečima, Tanja Ivić bez Karadžićeve saglasnosti sigurno nije dobila otkaz, čime je - kako kaže - on prekršio i zakletvu koju je dao u kosovskom parlamentu.

“Pa vidite, gospodin Karadžić onog trenutka kada je pristao da bude u institucijama Kosova, automatski on sa institucijama Srbije ne bi trebalo da ima ništa, uzimajući u obzir i poslaničku izjavu koju je dao i koju je potpisao u Skupštini Kosova, u smislu da će čuvati suverenitet Kosova, da će braniti ljudska prava i slobode građana. Mislim da bi ovde trebalo da brani ljudska prava i slobode gospođe koja je majka od ovog dečka, gospođe koja je dobila otkaz i dečka koji igra fudbal, jer je to u opisu njegovog posla i u skladu sa zakletvom koju je dao gospodin Karadžić”, rekao je Lazić za Glas Amerike.

Ljubinko Karadžić nije jedini srpski političar na Kosovu koji obavlja nekoliko javnih funkcija.

Njegov kolega Slavko Simić, potpredsednik Skupštine Kosova, na primer, istovremeno je i načelnik kosovsko-mitrovačkog okruga, koji funkcioniše u sistemu Republike Srbije.

Dvostruke funkcije, ali i plate na Kosovu ima još najmanje dvadesetak zvaničnika Srpske liste. Pored dvostrukih funkcija i plata imaju i dvostruke partije. Pored Srpske liste, oni su članovi i Srpske napredne stranke.

 Ostale vesti

Kosovski Trust za jedan dan izgubio 12,8 miliona evra
Kriza na globalnim finansijskim tržištima, zbog pandemije koronavirusa, uticala je i na novac kosovskih poreskih obveznika koji se čuvaju u Fondu penzijske štednje. Za samo jedan dan, Fond je izgubio više od 12,8 miliona evra investicija, prenosi Koha Ditore.
  • 06.04.2020
Albanski portal zamaglio lične podatke građana u izolaciji
Portal „Gazeta Sinjali“ je posle reagovanja Udruženja novinara Srbije (UNS) i OEBS-a na Кosovu zbog objavljivanja spiska imena 210 Srba, Roma i Goranaca sa Кosova i Metohije kojima je navodno naložena izolacija, uključujući i imena osoba koje se leče od virusa korona, zamaglio te podatke.
  • 05.04.2020
Omubdsman: Mediji da štite lične podatke obelelih
Institucija Ombudmsana poziva portale koji su objavljivali imena obelelih od koronavirusa i njihove druge podatke da ih uklone sa svojih sajtova, a ostale medije da ih ne objavljuju.
  • 05.04.2020
Udruženje novinara Srbije i njegov ogranak na Kosovu osuđuju postupak portala „Gazeta Sinjali“ koji je objavio spisak sa imenima 210 Srba, Roma i Goranaca iz pet opština sa područja Kosova kojima je naložena izolacija, uključujući i imena osoba koje se leče od koronavirusa, i traže da se ti podaci hitno uklone sa interneta.
  • 04.04.2020
Meštani Gračanice i okolnih sela bez vode
Usled kvara na vodovodnoj mreži, meštani Gračanice, Lapljeg Sela i Preoca ostali su bez vode. Vladica Trajković, direktor odeljenja javnih službi u Opštini Gračanica je u telefonskoj izjavi za RTV Kim kazao da su ekipe na terenu i da se očekuje otklanjanje kvara.
  • 03.04.2020
Do srpskih opština nije stigla međunarodna pomoć
Velika novčana pomoć prethodnih dana stigla je kao podrška Kosovu u borbi protiv koronavirusa. Samo EU je za potrebe Univerzitetskog kliničkog centra u Prištini donirala 5 miliona evra, dok SAD pomažu Kosovo sa 1,1 milion dolara. Istovremeno, novac i drugu pomoć dodeljuju i organizacije UN-a, ali i ambasada Velike Britanije. Zvaničnici u opštinama sa srpskom većinom južno od Ibra, za RTV Kim tvrde da ništa od te pomoći nije stiglo do Srba.
  • 03.04.2020