Vesti
Društvo

’’Misterija nestalog jajeta’’ za Vukana

Dom kulture "Gračanica" i Amatersko pozorište "Janićije Popović" su se pridružuju akciji "Da Vukan pobedi SMA!". Mladi glumci izvešće predstavu "Misterija nestalog jajeta" radi pomoći malom Vukanu Stoiljkoviću iz Vranja.
’’Misterija nestalog jajeta’’ za Vukana
Detalj iz predstave ''Misterija nestalog jajeta'' (Foto Kim)

Vukan Stoiljković je sedmomesečna beba iz Vranja kojoj je dijagnostikovana spinalna mišićna atrofija (SMA) i za čije lečenje je potrebno 2 miliona evra. SMA je retka, ali progresivna i smrtonosna neuromišićna bolest. Deca sa SMA se rađaju bez SMN1 gena, a bolest se manifestuje postepenom, ali progresivnom atrofijom mišića i gubitkom osnovnih životnih funkcija, kao što su hodanje, varenje hrane, gutanje i disanje.

Podsetimo, predstava "Misterija nestalog jajeta" je duhovita i dinamična priča o nespretnom i pomalo čudnom detektivu Hariju i njegovoj dobrodušnoj i brižnoj sekretarici Matildi koji jednog dana u prašumi nalaze ostavljeno jaje i kreću u potragu za lopovom koji je ukrao jaje, kao i za majkom koja brine zato što su joj jaja ukradena. Usput sreću zanimljive životinje: papagaja Gala, flaminga Ružu, štrausa Bruna, krokodila Кodija i ostale. Predstava govori o prijateljstvu, majčinskoj ljubavi i uzajamnoj brizi.

Predstava koju je režirala Jelena Đorđević će biti izvedena u petak, 1. aprila. 2022. godine, od 12 časova u velikoj sali Doma kulture "Gračanica", a cena ulaznice je 100 dinara.

Ovo je ujedno i poziv za sve koji mogu da dođu i pomognu malom Vukanu da što pre pobedi bolest i nastavi sa normalnim životom.

Svi koji su u mogućnosti i žele da pomognu malom Vukanu mogu da uplate novac Fondaciji “Budi human” tako što će poslati SMS 1239 na 3030 ili uplatiti novac na dinarski račun 160-6000001381533-66 i devizni račun 160600000138150165.Ostale vesti

Osmaci polažu kombinovani test
Budući srednjoškolci su testom iz maternjeg jezika počeli polaganje male mature, juče su polagali test iz matematike, a danas polažu kombinovani test.
  • 28.06.2022
Za cent skuplji litar dizela na Kosovu
Kosovsko ministarstvo industrije, preduzetništva i trgovine objavilo je maksimalne tržišne cene naftnih derivata koje važe 24 sata.
  • 28.06.2022
Obeležen Dan Prištinskog univerziteta
Svečanom akademijom, danas je na Fakultetu tehničkih nauka obeležen Dan Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.
  • 28.06.2022
Osmaci polagali test iz matematike
Budući srednjoškolci su juče ispitom iz maternjeg jezika počeli polaganje male mature. Danas je test iz matematike, a u sredu kombinovani test. Završni ispit polaže se u 522 škole, od 1.260 koliko je bilo planirano, pošto je tako odlučeno iz bezbednosnih razloga.
  • 28.06.2022
Jovanović: Na pola sam puta da zaplačem
"Vidite i sami koliko je značajno čuti i doživeti ovakve trenutke pored ovoliko naroda na jednom ovako svetom mestu. Najviše sam, u suštini, pogođen i sve vreme sam na pola da zaplačem zbog ovih majki koje ovoliko dece rađaju i bore se da bi naša budućnost bila bolja i svetlija", rekao je u Gračanici trener i nekadašnji rukometni reprezentativac SR Jugoslavije Nedeljko Jovanović.
  • 28.06.2022
Vidovdanska priznanja majkama
Majkama sa četvoro i više dece su nakon liturgije u porti manastira Gračanice tradicionalno uručeni ordeni "Majka devet Jugovića".
  • 28.06.2022