Vesti
Društvo

Ministarstvo zdravlja Kosova poziva lekare iz dijaspore i inostranstva da se prijave za posao

Ministarstvo zdravlja Kosova poziva specijaliste iz različitih oblasti medicine koji su zainteresovani za rad u javnim zdravstvenim institucijama Kosova da se jave radi sklapanja ugovora o angažovanju.
Ministarstvo zdravlja Kosova poziva lekare iz dijaspore i inostranstva da se prijave za posao
Ilustracija (Foto Pixabay)

Poziv je upućen lekarima specijalistima koji su pripadnici albanske dijaspore, ali i "onima iz regiona", te "stranim medicinskim radnicima".

"Stručna saradnja u našim institucijama je postojala i trenutno dobija novi zamah. Ali, kako bi se ova saradnja produbila i dinamizirala, pozivamo vas da izrazite interesovanje da pomognete zemlji i sektoru, rame uz rame sa kolegama koji svojim zalaganjem i znanjem pružaju usluge na svim nivoima", saopšteno je iz ovdašnjeg Ministarstva zdravlja.

"Molimo sve zainteresovane koji imaju značajno radno iskustvo u oblastima u kojima deluju, a posebno one koji imaju akademsko iskustvo. Za njihovo angažovanje biće sklopljeni ugovori sa zdravstvenim ustanovama ili Ministarstvom zdravlja", navedeno je.

Dodaje se da će angažovanje zdravstvenih radnika iz dijaspore i inostranstva poštovati uslove propisane Administrativnim uputstvom (KRK) br. 10/2022 za licenciranje stranih zdravstvenih radnika, kao i druge pravne akte na snazi.

Zainteresovani lekari svoje interesovanje za angažman mogu poslati na mejl adresu Msh.Aplikimi@rks-gov.net

Poziv kosovskog Ministarstva zdravlja lekarima specijalistima usledio je samo nekoliko dana nakon što je u Berlinu u okviru Berlinskog procesa potpisan, između ostalih, od starne premijerke Srbije Ane Brnabić, premijera Albanije Edija Rame, Bosne i Hercegovine Zorana Tegeltije, Kosova Aljbina Kurtija, Crne Gore Dritana Abazovića i Severne Makedonije Dimitra Kovačevskog i sporazum o priznanju profesionalnih kvalifikacija doktora medicine, stomatologa i arhitekata.Ostale vesti

Nezaposlenost, nepoznavanje i nepoštovanje prava problemi manjina u opštini Gračanica

Pored Srba, u opštini Gračanica žive i Albanci, Romi, Aškalije, Egipćani i Goranci. Najveći problemi zajednica koje su u ovoj lokalnoj samoupravi manjinske jesu nezaposlenost, te nepoznavanje i nepoštovanje njihovih prava, ocenjeno je na debati “Položaj i problem manjinskih zajednica na teritoriji opštine Gračanica” održanoj u Medija centru u Čaglavici.

  • 06.12.2022
Predsednik Komisije za nestala lica Vlade Srbije Veljko Odalović rekao je da institucije u Prištini ne žele da sarađuju na rasvetljavanju slučajeva nestalih lica na Kosovu i Metohiji.
  • 06.12.2022
OG: Preduzete mere za zaštitu novog groblja od skrnavljenja
Nakon prijave građana da se novo pravoslavno groblje u Gračanici skrnavi puštanjem stoke na ispašu od strane lokalnog Albanca, inspektori opštinskog odeljenja izašli su na teren, gde su se uverili u istinitost prijave i preduzeli zakonom predviđene procedure protiv izvršioca, saopšteno je iz Opštine Gračanica.
  • 05.12.2022
Kosovska Mitrovica: Humanitarni bazar za lečenje Sare Prljinčević
U gradu na Ibru je organizovan celodnevni bazar radu prikupljanja novčanih sredstava za lečenje Sare Prljinčević (15) sa centralnog Kosova koja boluje od akutne limfoblasne leukemije.
  • 05.12.2022
Gračanica: Albanac pušta stoku na pašu na novom groblju
B.I. iz Gračanice koji je jutros obišao grob svoje majke na novom gračaničkom groblju na Padalištu zatekao je stado krava i koza, koje je prema njegovim rečima na pašu izveo Albanac, najverovatnije iz okolnih mesta.
  • 04.12.2022
PIK predlaže suspenziju četiri policajca u vezi sa ubistvom trudnice
Policijski inspektorat Kosova (PIK) predložio je suspenziju četiri policajca u vezi sa ubistvom trudnice u Prištini.
  • 03.12.2022