Ministarstvo kulture: Hodžaj da pogleda istini u oči

Ministarstvo kulture i informisanja reagovalo je saopštenjem na izjavu Envera Hodžaja o crkvama na Kosovu i Metohiji, preporučivši mu da u sebi pronađe snagu da pogleda istini u oči i obavesti se o činjenicama u brojnim domaćim i međunarodnim, naučnim i stručnim izvorima.

Podeli ovaj članak sa:
  • Novobrdska Mitropolija (Foto Gračanicaonline)

Potpredsednika kosovske vlade u ostavci, izjavio je ranije da Srbija manipuliše činjenicama, prisvajajući crkvene objekte kao svoje.

Iz ministarstva navode da su u monografiji "Crkva Sv. Nikole - Katedrala Novog Brda", eminentnih arheologa Marka Popovića i Igora Bjelića objavljenoj 2018. godine, dati rezultati istraživanja vršenih 2015. i 2016. godine na ovom terenu, koji su jasno dokazali poreklo i stil ovog hrama.

"Ponovićemo ono što tvrde i svi drugi autoritativni istorijski i stručni nalazi, a to je činjenica da se radi o ostacima pravoslavne katedralne crkve Svetog Nikole u Novom Brdu", stoji u saopštenju.

Ističu i da bi takozvane prištinske vlasti trebalo da se pozabave istraživanjem, definisanjem i afirmacijom albanskog materijalnog kulturnog nasleđa na Kosovu i Metohiji, dodajući da im u tom poduhvatu žele svaki uspeh.

"Svoj stav o srpskom kulturnom nasleđu, pored brojnih ostalih rušilačkih poteza, čitavom svetu su pokazali i 2004. godine", navodi se u saopštenju.

Iz ministarstva naglašavaju da raskošna srpska spomenička baština na Kosovu i Metohiji, koja je ponos evropske i svetske kulture, sjaji kroz vekove i da će tako zauvek biti.

"Ministarstvo kulture i informisanja u dilemi je da li da pozove Hodžaja da se uzdrži od izgovaranja besmislica i neistina ili da ga ohrabri da to čini i dalje, kako bi svetsku javnost detaljno upoznao sa agresivnim pokušajima otimanja srpskog kulturnog nasleđa na Kosovu i Metohiji", piše u saopštenju ministarstva.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane