Vesti
Društvo

„Mi smo apsolutni vlasnici srednjovekovne baštine na KiM“

Novinar Živojin Rakoćević povodom teksta prištinskog lista Koha "Prisvajanje srednjovekovnih arberijskih spomenika na Kosovu od strane Srba", ističe da je „opasno širenje kvazinaučnih, pseudoistorijskih, novoromantičarskih ideja, jer može dovesti do toga da strada najvažnije nasleđe koje mi baštinimo, čuvamo i čiji smo apsolutni vlasnici“. Istoričar Aleksandar Gudžić napominje da je cilj teksta da se „Albanci predstave da su oni ti koji su vekovima na Kosovu, a da su Srbi okupatori“.
„Mi smo apsolutni vlasnici srednjovekovne baštine na KiM“
Manastir Gračnica (Foto Kim)

Novinar i književnik Živojin Rakoćević je u telefonskoj izjavi za RTV Kim kazao da se „konačno vidi da te nove tvorevine kao što je Kosovo, i u osnovi vlast u Crnoj Gori, nemaju svoj duhovni sadržaj“.

„Oni ne mogu da pronađu dovoljno čvrste temelje svoje administracije i svoje političke filozofije. Ne možete vi nikome ništa oduzeti ako se znaju vlasnici. Mi smo apsolutni vlasnici crkava, svetišta, čitavih kompleksa na Kosovu i Metohiji, mi ne možemo izvan toga. Opasno je što se takve ideje koje su do pre 17. marta 2004. godine imale slabo uporušte među Albancima, sada se na takav način promovišu. 90 odsto Albanaca pre 17. marta nije verovalao u ovo što sada Koha piše, danas većina Albanaca stoji na stanovištu da smo im mi u srednjem veku oduzeli crkve“, istako je Rakočević.

Rakočević napominje da je posebno opasno što takve ideje promovišu listovi poput Kohe koja je važila ili važi za glasilo.

„Ovo prelazi sve granice pristojnosti. Opasno je širenje kvazinaučnih, pseduoistorijskih, novoromantičarskih ideja, može dovesti do toga da strada najvažnije nasleđe koje mi baštinimo, čuvamo i čiji smo vlasnici“, poručio je Rakočević.

Istoričar Aleksandar Gudžić ističe da je poslednja u nizu izjava i medijski natpis deo nastavka jednog narativa, jedne konstrukcije na kojoj kosovske političke elite grade kosovsku državnost.

„Taj narativ i konstrukcija imaju za cilj da predstave Albance koji su vekovima na ovim prostorima, a da su Srbi u dva navrata okupirali Kosovo i Metohiju. Najpre u srednjem veku gde su na temeljima albanske kulture i civilizacije gradili svoje spomenike, i drugi put nakon Balkanskih ratova, gde su počinili strašne zločine. Što se tiče prvog dela ona zaista ne odgovara istorijskoj istini, i nije naučno utemeljena, i zasnovana na istorijskim izvorima i dokazima“, kazao je Gudžić za RTV Kim.

Gudžić smatra da se ovaj problem može rešiti formiranjem Specijalnog odeljenje istoričara koje će odgovarati na neistine.

„Jedan od načina kako bi se zaustavile ovakve neistine je da osnuje, po ugledu na Rusku akademiju nauka i ametnosti, naša Srpska akdemija specijalno odeljenje istoričara koji će se baviti ovakvim konstrukcijama i odgovaraće na ovakve nenaučne i na naučno neutemeljene teze“, zaključio je Gudžić.Ostale vesti

Popović: Škole spemne za ponedeljak, opština će pomoći
Pred početak rada škola u opštini Gračanica, svi objekti su dezinfikovani i spremni za prijem đaka od ponedeljka. Predsednik opštine Srđan Popović obećava maksimalnu podršku i pomoć.
  • 18.09.2020
U srpskim sredinama đaci se u ponedeljak vraćaju u klupe
Redovna nastava u školama srpskim sredinama na Kosovu počinje u ponedeljak, potvrdili su za RTV Kim direktor OŠ „Miladin Mitić“ Ljubiša Karadžić i direktorica Ekonomsko-trgovinske škole u Lapljem Selu Dragica Mitić. Nastava će se odvijati po kombinovanom modelu, a dezinfekcija ruku na ulazu školu, kao i nošenje maski, biće obavezna. 
  • 17.09.2020
Uručeni sertifikati za izradu biznis planova
Ministarka kulture, omladine i sporta Kosova Vljora Demaći uručila je danas u Velikom Ropotovu  60 sertifikata polaznicima seminara „Znanjem do posla“ koji učestvuju u edukaciji pisanja biznis planova. Seminaru, koji je trajao 10 dana, prisustvovali su mladi od 18 do 24 godine iz srpske i romske zajednice iz opština Ranilug, Novo Brdo, Kamenica i Parteš.
  • 16.09.2020
Mitrovica: Uručeni ključevi stanarima novog

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, uručio je ključeve 20 stanova nove zgrade „Samačkog bloka“ u Kosovskoj Mitrovici.

  • 16.09.2020
Povratak u školske klupe sledećeg ponedeljka?
U školama na cetralnom Kosovu koje funkcionišu po obrazovnom sistemu Ministarstva prosvete Republike Srbije nastava će se i u toku ove nedelje odvijati on-lajn. Direktor OŠ „Kralj Milutin“ u Gračanici Vladimir Milkić poručuje da je sve spremno za redovnu nastavu koja bi trebalo da počne sledećeg ponedeljka. Roditelji nestrpljivo isčekuju početak nastave i povratak dece u školske klupe.
  • 14.09.2020
Gračanica: Zbog radova na vodovodnoj mreži zatvoren kružni tok
U opštini Gračanica više od mesec dana izvode se radovi na izgradnji nove vodovodne mreže. Zbog radova kružni tok u ovoj lokalnoj samoupravi je zatvoren.
  • 14.09.2020