Vesti
Društvo

„Mi smo apsolutni vlasnici srednjovekovne baštine na KiM“

Novinar Živojin Rakoćević povodom teksta prištinskog lista Koha "Prisvajanje srednjovekovnih arberijskih spomenika na Kosovu od strane Srba", ističe da je „opasno širenje kvazinaučnih, pseudoistorijskih, novoromantičarskih ideja, jer može dovesti do toga da strada najvažnije nasleđe koje mi baštinimo, čuvamo i čiji smo apsolutni vlasnici“. Istoričar Aleksandar Gudžić napominje da je cilj teksta da se „Albanci predstave da su oni ti koji su vekovima na Kosovu, a da su Srbi okupatori“.
„Mi smo apsolutni vlasnici srednjovekovne baštine na KiM“
Manastir Gračnica (Foto Kim)

Novinar i književnik Živojin Rakoćević je u telefonskoj izjavi za RTV Kim kazao da se „konačno vidi da te nove tvorevine kao što je Kosovo, i u osnovi vlast u Crnoj Gori, nemaju svoj duhovni sadržaj“.

„Oni ne mogu da pronađu dovoljno čvrste temelje svoje administracije i svoje političke filozofije. Ne možete vi nikome ništa oduzeti ako se znaju vlasnici. Mi smo apsolutni vlasnici crkava, svetišta, čitavih kompleksa na Kosovu i Metohiji, mi ne možemo izvan toga. Opasno je što se takve ideje koje su do pre 17. marta 2004. godine imale slabo uporušte među Albancima, sada se na takav način promovišu. 90 odsto Albanaca pre 17. marta nije verovalao u ovo što sada Koha piše, danas većina Albanaca stoji na stanovištu da smo im mi u srednjem veku oduzeli crkve“, istako je Rakočević.

Rakočević napominje da je posebno opasno što takve ideje promovišu listovi poput Kohe koja je važila ili važi za glasilo.

„Ovo prelazi sve granice pristojnosti. Opasno je širenje kvazinaučnih, pseduoistorijskih, novoromantičarskih ideja, može dovesti do toga da strada najvažnije nasleđe koje mi baštinimo, čuvamo i čiji smo vlasnici“, poručio je Rakočević.

Istoričar Aleksandar Gudžić ističe da je poslednja u nizu izjava i medijski natpis deo nastavka jednog narativa, jedne konstrukcije na kojoj kosovske političke elite grade kosovsku državnost.

„Taj narativ i konstrukcija imaju za cilj da predstave Albance koji su vekovima na ovim prostorima, a da su Srbi u dva navrata okupirali Kosovo i Metohiju. Najpre u srednjem veku gde su na temeljima albanske kulture i civilizacije gradili svoje spomenike, i drugi put nakon Balkanskih ratova, gde su počinili strašne zločine. Što se tiče prvog dela ona zaista ne odgovara istorijskoj istini, i nije naučno utemeljena, i zasnovana na istorijskim izvorima i dokazima“, kazao je Gudžić za RTV Kim.

Gudžić smatra da se ovaj problem može rešiti formiranjem Specijalnog odeljenje istoričara koje će odgovarati na neistine.

„Jedan od načina kako bi se zaustavile ovakve neistine je da osnuje, po ugledu na Rusku akademiju nauka i ametnosti, naša Srpska akdemija specijalno odeljenje istoričara koji će se baviti ovakvim konstrukcijama i odgovaraće na ovakve nenaučne i na naučno neutemeljene teze“, zaključio je Gudžić.Ostale vesti

Uručeni indeksi brucošima 51. generacije studenata PU
Svečano uručenje indeksa brucošima 51. generacije studenata Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, održano je danas u amfiteatru Fakulteta tehničkih nauka.
  • 01.10.2020
KM: Usvojen predlog o zamrzavanju procesa uklanjanja objekata
Predlog o zamrzavanju procesa uklanjanja privremenih i nelegalnih objekata sa javnih površina, usvojen je do daljeg na današnjoj vanrednoj sednici Skupštine opštine Severna Mitrovica.
  • 01.10.2020
Deca iz Vojvodine poslala poklone vršnjacima na Kosovu
Već sedam godina učenici osnovnih i srednjih škola iz Južnobačkog okruga šalju pakete školskog pribora za svoje vršnjake na Kosovu. Poklone je deci u Dobrotinu, Batusu, Ugljaru i Donjoj Brnjici, uručio načelnik okruga Milan Novaković.
  • 01.10.2020
Odložena svečanost zbog odsustva Šarčevića
Zbog sprečenosti dolaska ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije Mladena Šarčevića, najavljene aktivnosti na Univerzitetu u Prištini, planirane za danas, se otkazuju, saopšteno je iz kabineta rektora.
  • 01.10.2020
Policija demantuje pokušaj otmice dečaka iz Plemetine
Kosovska policija demantovala je medijske navode da je u Plemetini kod Obilića pokušana otmica srpskog dečaka.
  • 01.10.2020
Penjanje na Berim za malog Vukašina
Organizacija Outdoor In iz Zubinog Potoka pridružila se humanitarnoj akciji sakupljanja novčanih sredstava za lečenje malog Vukašina Zdravkovića iz Štrpca organizovanjem penjanje na Via Ferratu Berim, u nedelju, 4. oktobra.
  • 01.10.2020