Vesti
Društvo

MFK: Prilika za dame u energetskom sektoru

Milenijum fondacija Kosovo (MFK) pokrenula je drugi deo programa pod nazivom “Stažiranje za žene u energetici”, čiji je cilj povećanje mogućnosti za zapošljavanje žena u energetskom sektoru.
MFK: Prilika za dame u energetskom sektoru
Ilustracija (Foto Astrit Ibrahimi)

Kako je saopšteno iz MFK-a, dame koje budu deo ovog programa steći će neophodno poslovno iskustvo kroz plaćeno stažiranje u najvećim ustanovama i firmama u energetskom sektoru.

Ističe se da će koristi od programa “Stažiranje za žene u energetici” imati ukupno 200 nezaposlenih žena na Kosovu.

“MFK poziva žene koje su studentkinje odgovarajućih diplomskih ili osnovnih akademskih studija, kao i žene koje su diplomirale u poslednje tri godine, ali su još uvek nezaposlene, da pokažu interesovanje i budu deo ovog projekta, tako što će sticati odgovarajuće poslovno iskustvo tokom šest meseci plaćenog stažiranja u javnim ustanovama, privatnim preduzećima, nevladinim i međunarodnim organizacijama koje su deo energetskog sektora na Kosovu”, saopšteno je iz Milenijum fondacije Kosovo.

U pitanju je deo “Projekta za žene u energetici”, koji je vredan 1,45 miliona dolara, a finansira ga Milenijum čelendž koorporacija (Millennium Challenge Corporation).

MFK ostaje posvećena stvaranju održivih ekonomskih prilika za žene “koje doprinose unapređenju njihovog statusa na tržištu rada na Kosovu”.

 

*** Fotografije korišćene uz ovaj tekst preuzete su iz programa "Stipendija za žene u energetici", koji je MFK pokrenuo 2019. godine, a kroz koji je 28 žena dobilo priliku da studira u oblastima u vezi sa energetikom na DMACC-u u Ajovi, SAD.Ostale vesti

Vlasta Cenić: Sve je u jeziku, dijalekat je naša lična karta
Profesor srpskog jezika i književnosti i jedan od najpoznatijih pisaca za decu i pesnika koji stvaraju na prizrensko - timočkom dijalektu Vlasta Cenić održao je u Domu kulture "Gračanica" književni čas. On je, kazujući poeziju, prisutnima ispričao priču u stihovima o svom rođenju, porodici i životu. 
  • 27.03.2023
Akcija čišćenja crkvene porte i groblja u selu Smać kod Prizrena

Uz blagoslov paroha prizrenskog jereja Jovana Radića, grupa meštana iz sela Smać, Srbica, Zoić i Novake okupila se juče u Smaću kako bi očistili portu crkve Sv. Ilije koja je minirana 1999. godine. Kao i groblje na kojima su sahranjeni njihovi bližnji, a čiji su spomenici skoro svi polomljeni i oskrnavljeni.

  • 26.03.2023
Gračanica: Radionica za programiranje za učenike viših razreda osnovnih škola
U Interaktivnom multimedijalnom centru smeštenom u zgradi Narodne biblioteke u Gračanici održava se radionica za programiranje. Podeljeni u devet grupa, učenici sedmog i osmog razreda, izrađuju projekte koje će predstaviti na kraju ove obuke u junu.
  • 25.03.2023
Pomeranje sata umara i remeti san
Sat se u nedelju sa zimskog ponovo pomera na letnje računanje vremena, a četvrtina Nemaca kaže da su bar jednom posle takve promene imali zdravstvene probleme.
  • 23.03.2023
Raspisan 20. konkurs za Betinu fotografiju godine
Novinska agencija Beta raspisala je regionalni konkurs za najbolju medijsku fotografiju pod nazivom "Betina fotografija godine". Poziv je otvoren za profesionalne fotoreportere sa fotografijama snimljenim na prostoru jugoistočne Evrope u periodu od 1. juna 2022. do 28. februara 2023. godine.
  • 23.03.2023
Subvencije u cilju poboljšanja rada preduzeća na severu Kosova

Zahvaljujući subvencijama Kancelarije za Kosovo i Metohiju manastir Duboki Potok dobio je opremu za unapređenje manastirske ekonomije: kazane za proizvodnju rakije i cisterne za skladištenje, opremu za destileriju, stabilizator za rakiju, etiketirku i drugu neophodnu opremu za unapređenje proizvodnje.

  • 23.03.2023