Vesti
Društvo

Meta: SNS potrošio 150 hiljada dolara na Fejsbuku i Instagramu

Kompanija Meta ugasila je "botovsku" mrežu Srpske napredne stranke na društvenim mrežama, a u svom izveštaju za poslednji kvartal 2022. godine navodi da je ugašeno 5.374 naloga i 12 grupa na Fejsbuku, kao i 100 Instagram naloga. Kompanija navodi da je SNS potrošio najmanje 150.000 dolara na reklame na Fejsbuku i Instagramu.
Meta: SNS potrošio 150 hiljada dolara na Fejsbuku i Instagramu
Ilustracija (Foto Getty images)

Mreža u Srbiji, povezana sa zaposlenima Srpske napredne stranke, poznata kao „internet tim stranke“, takođe je koristila lažne naloge i koordinisane postove. Oni su ciljali domaću publiku na mnogim internet servisima, uključujući Fejsbuk, Instagram, Tviter i Jutjub, kao i lokalne medije, da bi „stvorila percepciju o široko rasprostranjenoj i autentičnoj podršci predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i Srpskoj naprednoj stranci“, navodi se u saopštenju kompanije Meta.

Mrežu botova činili su članovi SNS iz takozvanog „internet tima“, ali i državni službenici širom Srbije.

Sa Fejsbuku su imali 5.374 naloga, 12 grupa, a na Instagramu 1.060 naloga. Prema podacima Meta, najmanje 350 naloga pridružilo se jednoj ili više ovih grupa, dok je više od 26.000 naloga pratilo jedan ili više spornih instagram naloga.

SNS je, navodi Meta, potrošila najmanje 150.000 dolara na oglase na Instagramu i Fejsbuku, koji su plaćeni u dolarima i evrima.

Meta dodaje da je mreža SNS funkcionisala drugačije od tradicionalnih „farmi trolova“, koje su ranije otkrivene u Albaniji, Nikaragvi i Rusiji, a kojima se upravljalo iz jednog centra, odnosno kancelarije ili grupe kancelarija. Za razliku od tog sistema, operacija SNS bazirala se na pojedincima koji su botovali širom Srbije.

„Ljudi iza ovih aktivnosti su koristili lažne naloge, od kojih je neke prepoznao i ugasio naš automatski sistem pre početka same istrage. Oni su sa lažnih naloga upravljali grupama, velikom količinom komentara i lajkovali sadržaj, kako bi izgledalo da je popularniji nego što jeste“, navodi Meta u izveštaju.

Takođe, postavljali su sadržaj koji kritikuje opozicju.

Mreža je, osim na društvenim mrežama, aktivno ostavljala komentare podrške vlastima direktno na sajtovima medija.

Meta navodi da je ova internet operacija koordinisana putem aplikacije koja je omogućavala da se ostavljaju komentari na različitim internet sajtovima i istovremeno loguje na naloge na društvenim mrežama.

Kompanija je blokirala aplikaciju 2020. godine, posle izveštavanja BIRN-a, ali je njeno korišćenje nastavljeno za ostavljanje komentara na sajtovima i drugim platformama.

„Na osnovu uvida koji smo dobili u prethodnim istragama, kombinovanih sa narednim istraživanjima, bili smo u mogućnosti da ih povežemo i otkrijemo širi domet ove aktivnosti na internetu“, navodi Meta.Ostale vesti

Dobrotin: Petočlana porodica Trajković uskoro u novom domu

U Dobrotinu je na treći dan Svete Trojice, seoske slave ovog mesta, ministar za zajednice i povratak Nenad Rašić položio kamen temeljac za izgradnju kuće petočlanoj porodici Trajković.

  • 06.06.2023
Američki KFOR i Leposavci odmerili snage u vuči konopca
Ispred zgrade opštine u Leposaviću, građani koji protestuju već deseti dan – juče su označili početak ovogodišnjih Radničkih igara, tradicionalne manifestacije koja se u ovoj opštini održava. U ovim igrama danas su im se pridružili i pripadnici američkog KFOR-a.
  • 06.06.2023
Od ljubavi prema tradiciji do venčanja u Prizrenu u narodnoj nošnji iz Sirinićke Župe
Zbog ljubavi i poštovanju prema tradiciji i običajima, Bojan Tomić iz Štrpca, inače novinar, i njegova izabranica Jasna Janićijević venčali su se u Prizrenu u narodnoj nošnji.
  • 06.06.2023
Forum srednjih stručnih škola: Roditelji zaključuju ocene
Članovi Foruma srednjih stručnih škola negodovali su zbog toga što, kako tvrde, u jednom broju stručnih škola nastavnici ne mogu da zaključe ocene i predlože odeljenskom veću pre nego što dobiju saglasnost roditelja da su zadovoljni zaključenom ocenom koje je njihovo dete dobilo.
  • 05.06.2023
Dani opštine Lipljan: Crkveno dvorište oaza mira i blagostanja
U porti crkve u Lipljanu, u kojoj se nalaze hram Vavedenja Presvete Bogorodice i Sveti Flora i Lavr, počeli su Dani opštine Lipljan. Okupili su se preostali lipljanci ali i meštani okolnih sela koji ovo dvorište doživljavaju kao jedinu oazu mira ali i mesto druženja u ovom gradiću.
  • 05.06.2023
Laplje Selo u pisanim izvorima
Laplje Selo se prvi put pominje u Gračaničkoj povelji (1314-1316) kojom je kralj Milutin svoj ktitorski hram bogato darivao posedima u okolini Prištine. Samo naselje i celokupni seoski atar su sve do otomanske okupacije bili manastirski posed.
  • 04.06.2023