Vesti
Društvo

Meštani Suvog Grla i Banje: Nemamo lekara. Kancelarija za KiM tvrdi suprotno

Uprkos zapošljavanju velikog broja medicinskih radnika u zdravstvenim ustanovama na Kosovu i Metohiji, Suvo Grlo i Banje kao jedina sela u opštini Srbica do danas nemaju stalnog lekara, kažu meštani za Radio Goraždevac. Iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju tvrde da su renovirali seosku ambulantu sa svom potrebnom medicinskom opremom i da lekar u njoj boravi najmanje pet dana.
Meštani Suvog Grla i Banje: Nemamo lekara. Kancelarija za KiM tvrdi suprotno
Meštani Suvog Grla ispred seoske ambulante (Foto Radio Goraždevac)

Meštani Suvog Grla i Banja u opštini Srbica kažu da im je predsednik Srbije Aleksandar Vučić obećao, prilikom posete Lapljem Selu, da će imati stalnog lekara. Međutim, prema rečima Nebojše Tomaševića, to nije slučaj.

„Mi smo do 2008. godine imali lekara, tri medicinske sestre, dva vozača, domara, sve to a od tada nemamo ništa do dan danas. Poslednji put kad je bio predsednik Aleksanadar Vučić u Laplje Selo ja sam taj problem izneo, ništa nisu po tom pitanju rešili“, kaže u izjavi za Radio Goraždevac Nebojša Tomašević iz Suvog Grla.

Nebojša Tomašević kaže da su u poslednje vreme počeli da šalju lekare na ispomoć iz Domova zdravlja na severu.

„Pre mesec dana su krenuli iz Mitrovice da šalju svakodnevno jednog lekara, što mislim da nije normalno u 21 veku. Za šta služi izabrani lekar? Mi ne tražimo ni pet 5, ni 6 lekara, ni 10 lekara, mi tražimo jednog stalnog lekara“, kaže Tomašević.

Za lekara je u selu izgrađen i stan. U ambulanti već duže vreme nema vozača, medicinske sestre, ni laboranta, pa su pacijenti primorani da putuju do Kosovske Mitrovice koja je udaljena oko 40 kilometara.

„Ovim putem apelujemo, molimo. Slali smo i pismo direktoru Kancelarije za KiM Petru Petkoviću, predsedniku Aleksandru Vučiću, nemamo nikakvog odgovra. Nadam se da će ovo da čuju i da vide, a na kraju krajeva mi moraćemo i druga sredstva da upotrebimo, niti nasilna, niti pretnje, ali legitimna sredstva za jednog normalnog čoveka danas“, kaže Tomašević .

Kancelarija za KiM prepoznala potrebe meštana sela Suvo Grlo i Banje u oblasti zdravstva

"Kancelarija za Kosovo i Metohiju prepoznala je potrebe meštana sela Suvo Grlo i Banje u oblasti zdravstvene zaštite i zbog toga je podizanje na viši nivo zdravstvene zaštite u ovim opštinama bio prioritet", navode u pisanoj izjavi Radio Goraždevcu iz Kancelarije za KiM.

"S tim u vezi, Kancelarija je renovirala obe ambulante i u Suvom Grlu i u Banjama. Ti objekti su danas savremeni i funkcionalni objekti sa svom potrebnom medicinskom opremom, a ista se kontinuirano obnavlja i nabavlja. Kako u ovim selima nije bilo lekara koji bi svakodnevno bio na usluzi meštanima, renoviran je dodatni objekat u Suvom Grlu i u njemu sada pet dana u nedelji, a po potrebi i duže boravi lekar koji je na usluzi našim meštanima u opštini Srbica koji su potpuno porkiveni zdravstvenom zaštitom. Napominjemo da u ove dve ambulante imamo i higijeničarku, medicinske sestre i vozača sanitetskog vozila koje je obezbeđeno iz Dom Zdravlja Zubin Potok, kao i da isti radnici žive i rade u ova dva sela i na usluzi su meštanima što pokazuje da postoje svi potrebni uslovi za nesmetan rad", navodi se u odgovoru.

Suvo Grlo i Banje jedina mesta gde nisu zaposleni radnici u zdravstvu

Žitelji Suvog Grla kažu da je malo čudno što se širom Kosova i Metohije zapošljavaju novi medicinski radnici osim u ova dva sela.

„Ako ima u jednom mestu šest lekara i juče raspisuju konkurs za još dodatna dva i dve medicinske sestre onda šta da radimo mi ovde? Da li smo mi ovde nagrađeni ili smo kažnjeni što smo ostali 1999 godine, kao što sami vidite. Mislim da bi trebali bi da nam izađu u susret. Ukoliko ne žele, onda je ljudski da kažu da ne može“, kaže Tomašević.

Meštani sa kojima je razgovarala ekipa Radija Goraždevac kažu da je ovo jedina „enklava“ koja nema lekara, a koji bi im veoma značio. "Za pacijente sa težom dijagnozom to predstavlja veliki problem", kaže Siniša Kovačević.

„Ja sam bolestan, dva moždana udara sam imao imam problem sa srcem. Nama svima znači doktor. Evo danas doktora do ponedeljka nemamo, mi dok odemo do Mitrovice nešto može da se desi usput“, kaže Kovačević za Radio Goraždevac.

„Nama bi značilo dosta, mi smo stariji ljudi, svakog momenta nam treba lekar, uhvati nas pritisak i tako. Dok odemo do Mitrovice to je daleko a da je tu stalno lekar to bi značilo mnogo, ne samo za mene nego za moje društvo i čitavo selo, kaže Živojin Tomašević za Radio Goraždevac.

Siniša Kovačvić ističe da su veliki problemi i kada neki pacijent koji ovde živi treba da uradi biohemijske analize.

„Analize sam radio u ponedeljak. Sada treba da čekam petnaest dana da dođe taj doktor da pogleda anlaize. Da vidi kako sam i šta sam. U najteže vreme imali smo doktora 24 sata a sad nemamo, od petka do ponedljeka nemamo nijednog doktora“, kaže Kovačević.

Zbog optižbi ovdašnjih stanovnika na račun Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Radio Goraždevac je stupio u kontakt sa pomoćnicom direktora za zdravstvo u ovoj instituciji Svetlanom Miladinov. Ona ih je, kako navode, kratko uputila na pres službu koja do objavljivanja vesti nije odgovorila na pitanja.

 Ostale vesti

Nema više pola meseca odmora za lekare u srpskim sredinama – ukidaju se smene 15/15?

Lekari u zdravstvenim ustanovana koje na Kosovu rade u sistemu Republike Srbije obavešteni su pre nekoliko dana da im se od ponedeljka 28.11.2022. godine ukida rad po smenama po dosadašnjem principu 15/15 ( 15 dana rade, a 15 odmaraju).

  • 27.11.2022
Srbija postala članica Globalnog partnerstva za veštačku inteligenciju
Na sastanku Ministarskog saveta Globalnog partnerstva za veštačku inteligenciju u Tokiju ove nedelje, Srbija je konsenzusom izabrana za članicu, saopšteno je iz Vlade Republike Srbije.
  • 27.11.2022
Kišne šahte na meti lopova

Duž puta Gračanica - Laplje Selo - Čaglavica otvorene su 34 slivne šahte koje, u stanju u kakvom su, predstavljaju opasnost za vozače na putu, ali i pešake. Nadležni obećavaju rešenje problema do kraja godine.

  • 25.11.2022
Lik Rite Ore na poštanskim markama
Pevačica Rita Ora, koja je rođena u Prištini, postala je deo riznice poštanskih maraka Pošte Kosova.
  • 25.11.2022
Žene nisu krive za nasilje koje trpe
Od januara do oktobra ove godine Policiji Kosova je prijavljeno 49 slučajeva seksualnog napada, a registrovana su i 73 slučaja seksualnog uznemiravanja. Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama koji se obeležava danas ujedno označava i početak kampanje UN Women “16 dana aktivizma” protiv rodno zasnovanog nasilja. Struka poručuje da žene moraju prepoznati i prijaviti nasilje kojem su izložene. 
  • 25.11.2022
Tri internet servisa prednjače u prikupljanju podataka o korisnicima
Stručnjaci kompanije Kasperski analizirali su podatke o servisima koji su najčešće prikupljali podatke o ponašanju na internetu i došli do zaključka da su Gugl, Meta i Critea tri servisa koji najviše prikupljaju podatke korisnika.
  • 25.11.2022