Vesti
Društvo

Meštani Sušice, Novog Badovca i Padališta ponovo imaju vodu

Meštani Sušice i Badovca posle deset, a naselja Padalište u Gračanici nakon sedam dana i više protesta, ponovo su dobili vodu.

Meštani Sušice, Novog Badovca i Padališta ponovo imaju vodu
Ilustracija (Foto Pixabay.com)

Restrikcije su nastupile zbog niskog vodostaja u Gračaničkom jezeru jer je došlo do smanjene proizvodnje vode na samom postrojenju, objašnjava direktor javnih službi u Opštini Gračanica Vladica Trajković za RTV Kim razloge za nedostatak vode u višim delovima Gračanice, poput Padališta, te u Sušici i Badovcu.

„Opština Gračanica je odmah interevenisala i održala sastanak sa predstavnicima Regionalne vodovodne kompanije u Gračanici. Oni su zatvarali pojedine delove sistema, kao što su Laplje Selo i Preoce, kako bi na Padalištu i ostalim delovima Gračanice došlo do povećanja pritiska i kako bi meštani dobili vodu. Što se tiče Badovca i Sušice, snabdevenost vodom ide automatskim pumpama i samim smanjenjem pritiska, tj. protoka vode sa postrojenja ka Kišnici, dolazilo je do toga da su pumpe gasile i vodu su imali samo niži delovi Sušice i Badovca. Ja se nadam da će se ovim padavinama stanje normalizovati i da će svi ponovo imati vodu“, navodi Trajković.

Trajković napominje da će u slučaju ponovnog smanjenja nivoa vode u Gračaničkom jezeru biti uveden plan restrikcija, kojim će vodosnabdevanje biti omogućeno svima jednako.

Biljana Jovanović iz Sušice u telefonskoj izjavi za RTV Kim kaže da je pritisak vode i sada jako slab, ali da su ipak zadovoljni što su posle toliko vreme, konačno dobili vodu.

„Meštani Sušice svesni su toga da je u Gračaničkom jezeru nivo vode nizak i da mora biti restrikcija ali očekujemo vodu bar nekoliko sati dnevno, jer u 21. veku to je nešto najmanje što ljudima može da se omogući“, navodi Biljana.

Predsednik lokalnog saveta Sušice Marko Simić je kazao da je njegovo domaćinstvo 10 dana bilo bez vode. Restrikcija bi, prema njegovom mišljenju, bila jedno od rešenja za vodosnabdevanje u budućem periodu.

"Svi mi znamo da je nivo vode u jezeru opao dosta, ali ako postoji problem problem postoji za sve, ne samo za Sušicu. jedino rešenje za nas je da se uvede restrikcija, kako bi i Sušica dobila vodu", naveo je Simić.

Vodu su nakon višednevnih protesta dobili i stanari naselja „Padalište“. Silvana Marinković veruje da je voda uključena upravo zbog nezadovoljstva građana koje su iskazali na protestima.

„Juče je dolazio neko iz Vodovoda i nešto su popravljali, ne znamo da li su samo pustili vodu ili je bio kvar, ništa nam nisu rekli. Za sada imamo vodu“ kazala je Silvana.

Sa svakodnevnim restrikcijama vode suočavaju se i građani u drugim delovima Gračanice, kao i Čaglavice i Lapljeg Sela.

 Ostale vesti

“Ponižavajuća poruka nove Vlade”

Nova vlada Kosova koja se danas sastala po prvi put, poslala je “ponižavajuću i degradirajuću poruku srpskoj zajednici”, time što za srpske novinare, nije obezbedila prevod, kaže Anđelka Ćup.

  • 04.06.2020
Dvadesetak kamiona ušlo na Kosovo sa

Više od 20 kamiona sa srpkom robom ušlo je na Kosovo i Metohiju sa dokumentacijom na kojoj je označena kosovska državnost, preneo je RTS-u Adriatik Staviljeci, portparol carinske službe u Prištini.

  • 04.06.2020
Zahvalnica za doprinos u borbi protiv Kovida 19
Ministarstvo za inovacije i tehnološki razvoj Republike Srbije dodelio je nevladinoj organizaciji "Mlada aktivna Gračanica" zahvalnicu za doprinos u inicijativi "Budi i ti heroj" koju je pokrenulo u cilju sprečavanja širenja i suzbijanja zarazne bolesti Кovid-19.
  • 03.06.2020
Direktorima škola zabranjeno da daju izjave za medije?
Škole na centralnom Kosovu koje rade po obrazovnom sistemu Ministarstva prosvete Republike Srbije počele su da rade ali ne u punom kapacitetu, kao pre pandemije koronavirusa. U toku su pripreme za maturske ispite.
  • 03.06.2020
Više albanskih i srpskih nevladinih organizacija pozivaju na zaustavljanje javnog linča aktiviste za ljudska prava Škeljzena Gašija koji je nedavno zatražio odgovornost bivših pripadnika OVK i pravdu za nealbanske žrtve.
  • 03.06.2020
Aktiv: Omogućiti informacije na srpskom jeziku

Nevladina organizacija Aktiv traži od Ministarstva unutrašnjih poslova i Policije Kosova da bez odlaganja obezbedi zvaničan prevod obaveštenja na srpski jezik, kako bi se otklonile sve nedoumice u vezi sa ulaskom građana na Kosovo.

  • 03.06.2020