Vesti
Društvo

Meštani Štrpca sprečili nastavak radova na izgradnji MHC

Meštani Štrpca sprečili su rano jutros bager kompanije „Matkos group“ iz Prištine da stigne do mesta Obereke, iznad Štrpca, gde je započeta izgradnja mini hidrocentale, saznaje GračanicaOnlajn.
Meštani Štrpca sprečili nastavak radova na izgradnji MHC
Građani Štrpca (Fejsbuk)

Pedesetak građana spontano se okupilo kada je rano jutros ugledalo teretni kamion kompanije „Matkos Group“ kako transportuje bager ka mestu gde se se planira izgradnja mini hidrocentrale.

Кako su za ovaj portal potvrdili građani ove varošice na krajnjem jugu Кosova, Srbi su blokirali put i sprečili bager da stigne do gradilišta. Posle ovoga vozači bagera i kamiona su se povukli.

Srbi iz Štrpca, ali Albanci iz okolnih sela mirno protestuju više meseci, blokirajući radove na izgradnju mini hidrocentalne na ušću planinskih rečica Кaluđerke i Bolovanjke. Lokalno stanovništvo ocenjuje da bi izgradnja mini hidrocentrale ugrozila njihovu egzistenciju jer bi tako ostali bez vode, koja im je, kako kažu, potrebna i zbog navodnjavanja poljoprivrednih parcela i malinjaka.

Poslednji mirni protesti zbog izgrdnje mini hidrocentale održani su u januaru ove godine, posle čega su radovi privremeno obustavljeni. Ovo je, posle kraće pauze, još jedan pokušaj kompanije iz Prištine da nastavi sa građevinskim radovima na izgradnji mini hidrocentrale. Mirne proteste meštana nadgledala je kosovska policija koja, kako saznajemo, nije reagovala.Ostale vesti

Albanski portal zamaglio lične podatke građana u izolaciji
Portal „Gazeta Sinjali“ je posle reagovanja Udruženja novinara Srbije (UNS) i OEBS-a na Кosovu zbog objavljivanja spiska imena 210 Srba, Roma i Goranaca sa Кosova i Metohije kojima je navodno naložena izolacija, uključujući i imena osoba koje se leče od virusa korona, zamaglio te podatke.
  • 05.04.2020
Omubdsman: Mediji da štite lične podatke obelelih
Institucija Ombudmsana poziva portale koji su objavljivali imena obelelih od koronavirusa i njihove druge podatke da ih uklone sa svojih sajtova, a ostale medije da ih ne objavljuju.
  • 05.04.2020
Udruženje novinara Srbije i njegov ogranak na Kosovu osuđuju postupak portala „Gazeta Sinjali“ koji je objavio spisak sa imenima 210 Srba, Roma i Goranaca iz pet opština sa područja Kosova kojima je naložena izolacija, uključujući i imena osoba koje se leče od koronavirusa, i traže da se ti podaci hitno uklone sa interneta.
  • 04.04.2020
Meštani Gračanice i okolnih sela bez vode
Usled kvara na vodovodnoj mreži, meštani Gračanice, Lapljeg Sela i Preoca ostali su bez vode. Vladica Trajković, direktor odeljenja javnih službi u Opštini Gračanica je u telefonskoj izjavi za RTV Kim kazao da su ekipe na terenu i da se očekuje otklanjanje kvara.
  • 03.04.2020
Do srpskih opština nije stigla međunarodna pomoć
Velika novčana pomoć prethodnih dana stigla je kao podrška Kosovu u borbi protiv koronavirusa. Samo EU je za potrebe Univerzitetskog kliničkog centra u Prištini donirala 5 miliona evra, dok SAD pomažu Kosovo sa 1,1 milion dolara. Istovremeno, novac i drugu pomoć dodeljuju i organizacije UN-a, ali i ambasada Velike Britanije. Zvaničnici u opštinama sa srpskom većinom južno od Ibra, za RTV Kim tvrde da ništa od te pomoći nije stiglo do Srba.
  • 03.04.2020
KM: Bahtiri i Rakić na Ibarskom mostu sa komandantom Kfora
Gradonačelnici Severne i Južne Mitrovice sastali su se sinoć na glavnom mostu sa komandantom Kfor-a, general-majorom Mikeleom Risijem. S obzirom na to da je za deo medija, događaj prethodno bio nenajavljen, nije poznat razlog susreta na mostu, a što je inače do sada bila vrlo retka praksa. 
  • 02.04.2020