Vesti
Društvo

Meštani Štrpca sprečili nastavak radova na izgradnji MHC

Meštani Štrpca sprečili su rano jutros bager kompanije „Matkos group“ iz Prištine da stigne do mesta Obereke, iznad Štrpca, gde je započeta izgradnja mini hidrocentale, saznaje GračanicaOnlajn.
Meštani Štrpca sprečili nastavak radova na izgradnji MHC
Građani Štrpca (Fejsbuk)

Pedesetak građana spontano se okupilo kada je rano jutros ugledalo teretni kamion kompanije „Matkos Group“ kako transportuje bager ka mestu gde se se planira izgradnja mini hidrocentrale.

Кako su za ovaj portal potvrdili građani ove varošice na krajnjem jugu Кosova, Srbi su blokirali put i sprečili bager da stigne do gradilišta. Posle ovoga vozači bagera i kamiona su se povukli.

Srbi iz Štrpca, ali Albanci iz okolnih sela mirno protestuju više meseci, blokirajući radove na izgradnju mini hidrocentalne na ušću planinskih rečica Кaluđerke i Bolovanjke. Lokalno stanovništvo ocenjuje da bi izgradnja mini hidrocentrale ugrozila njihovu egzistenciju jer bi tako ostali bez vode, koja im je, kako kažu, potrebna i zbog navodnjavanja poljoprivrednih parcela i malinjaka.

Poslednji mirni protesti zbog izgrdnje mini hidrocentale održani su u januaru ove godine, posle čega su radovi privremeno obustavljeni. Ovo je, posle kraće pauze, još jedan pokušaj kompanije iz Prištine da nastavi sa građevinskim radovima na izgradnji mini hidrocentrale. Mirne proteste meštana nadgledala je kosovska policija koja, kako saznajemo, nije reagovala.Ostale vesti

Podneta krivična prijava protiv Rašića zbog povređivanja maloletnog I.M.
Jovana Filipović advokat maloletnog I.M., jednog od učesnika tuče u Lapljem Selu podnela je danas krivičnu prijavu protiv Nikole Rašića zbog nanošenja telesnih povreda njenom klijentu.
  • 01.03.2021
Novohrvatski: Da li će pandemija postati velepošast?
Časopis "Jezik" i Fondacija "Dr. Ivan Šreter" objavili su 19 reči koje su ušle u uži izbor takmičenja za najbolju novu hrvatsku reč i nagradu "Dr. Ivan Šreter" za 2020, a tri reči uskoro će biti proglašene najboljima.
  • 01.03.2021
Odloženo ročište po tužbi protiv SPC zbog zemljišta u Prištini
U Osnovnom sudu u Prištini odloženo je ročište po tužbi Univerziteta protiv Srpske pravoslavne crkve zbog navodne uzurpacije nekoliko hektara zemljišta na kojem je izgrađena crkva Hrista Spasa.
  • 01.03.2021
Mali: Od 28. aprila prijava građana za 60 evra pomoći

Od 1. marta počinje prijava poslodavaca za isplatu polovine minimalca, a od 28. aprila i prijava za isplatu 60 evra svim punoletnim građanima, u okviru trećeg paketa pomoći države privredi i građanima, najavio je ministar finansija Siniša Mali.

  • 28.02.2021
Održan još jedan protest u Gračanici
U Gračanici ispred policijske stanice i danas su se okupili učenici, njih pedesetak , kako bi pružili podršku mladićima koji su uhapšeni zbog tuče u Lapljem Selu.
  • 26.02.2021
UNS prikuplja novac za pomoć kolegama čije su kuće bile poplavljene
Udruženje novinara Srbije (UNS) sprovodi akciju prikupljanja novca za pomoć novinarima i medijskim radnicima na Kosovu čije su kuće i imanja stradala u poplavama koje su nedavno pogodile centralno Kosovo.
  • 24.02.2021