Vesti
Društvo

Meštani Gračanice traže obustavu izgradnje kanalizacione mreže zbog straha od izlivanja

Povodom radova na kanalizacionoj mreži koju sprovodi kosovsko Ministarstvo za zaštitu životne sredine i prostornog planiranja, oko dvadesetak meštana Gračanice izrazilo je revolt i zatražilo od Opštine Gračanica da se radovi obustave jer preti da se kanalizacije izliju.
Meštani Gračanice traže obustavu izgradnje kanalizacione mreže zbog straha od izlivanja
Radovi na kanalizacionoj mreži u Gračanici (Foto Kim)

Meštani Gračanice danas su se okupili ispred Opštine Gračanica i zatražili hitan prijem kod gradonačelnika Srđana Popovića, kako bi mu izložili problem sa kojim se susreću.

Popović je obećao da će radovi biti obustavjeni do daljnjeg.

Meštani u delu sela koje se graniči sa susednom Ajvalijom tvrde da su njihova domaćinstva, ali i cela opština ovim izvođenjem radova ugroženi jer se postojeća kanalizacija i potok zatrpavaju, a planom nije predviđeno priključivanje domaćinstava na novu mrežu.

„U posledjih par dana imamo problem sa kanalizacijom. U ovom potoku se sva kanalizacija okolnih kuća gomila. Predstavnici opštine su izašli na teren, očekujemo da vidimo šta će oni preduzeti. Gradonačelnik nam je rekao da će radovi biti danas obustavljeni. Moja kuća se nalazi u podnožju, i već su šahte počele da se izlivaju“ objašnjava Boban Petrović.

Ako se kanalizaciona mreža ne sprovede do kraja rečnog korita biće ugroženo oko 100 domaćinstava, rekao je meštanin Gračanice Radisav Dimitrijević. On objašnjava da sva otpadana voda dolazi iz Ajvalije i sa mesta gde je nekada bio vojni magacin.

„Kod mene trenutno nema problema, ali kada počnu kiše voda će da se izlivati iz kanalizacija, i stvaraće se smrad kao u Lapljem Selu. Sa ovim problemom susrećemo se već deset godina, a sa kopanjem su počeli 2. novembra“, rekao je Dimitrijević.

„Sva voda koja dolazi sakuplja se u mom dvorištu. Ovaj problme nije samo sada, već unazda par godina od 2010. Pošto prave ovu kanalizaciju problem će biti još veći“, rekao je Ismet Gaši iz Gračanice.

Predstavnici Opštine Gračanica su zajedno sa meštanima izašli na lice mesta, gde se radovi odvijaju.

Direktor za urbanizam i katastar u Opštini Gračanica Dejan Jovanović istakao je da kosovsko Ministarstvo za zaštitu životne sredine i prostornog planiranja je započelo radove na kanalizacionoj mreži u jednom delu Gračanice bez dogovora i saglasnosti Opštine Gračanica.

„Reč je o projektu koje izvodi Ministarstvo za lokalno planiranje. U pitanju je izgradnja fekalne i atmosferske kanalizacije koja dolazi iz pravca Prištne, i jedan deo je u Opštini Gračaica. Neprihvatljivo je za sve ljude koji žive u Gračanici što ta kanalizacija ne ide do rečnog korita reke Gračanke“, rekao je Jovanović.

Jovanović napominje da Opština ima plan da izgradi fabriku za pročišćavanje otpadnih voda.

„Ako Ministarstvo ne izgradi kanalizaciju do kraja meštani će imati problema. Obratili smo se Ministarstvu kako  bismo se dogovorili da se izgradnja kanalizacija nastavi do rečnog korita njihovim sredstvima ili subfinansiranjem. Problem će biti rešen, već u toku sledeće nedelje“, poručio je Jovanović.

Ministarstvo za zaštitu životne sredine i prostornog planiranja izvodi radove na dva projekta bez saglasnosti opštine Gračanica, istakao je Jovanović.

 Ostale vesti

Protesti peto veče zaredom
Oko 19 sati počela je protestna šetnja u Novom Sadu, a namera učesnika protesta je da blokiraju policijsku stanicu u Radničkoj ulici, objavila je Agencija Beta. U Beogradu ispred Narodne skupštine i u Pionirskom parku okupilo se nekoliko stotina ljudi, javlja agencija Fonet. Protest se održava i ispred Skupštine grada u Nišu.
  • 11.07.2020
Pomoć Eparhije diseldorfsko-nemačke za ambulantu u Prizrenu
Eparhija diseldorfsko-nemačka u periodu od 7. do 19. aprila sakupila je 23.000 evra, a ta suma je između ostalog iskorišćena za kupovinu medicinske opreme koja će biti data na korišćenje ambulanti u Prizrenu.
  • 11.07.2020
Gračanica: Počela akcija uklanjanja divljih deponija
Odeljenje javnih službi u Opštini Gračanica započelo je akciju čišćenja divljih deponija na teritoriji ove lokalne samouprave.
  • 10.07.2020
Treće veče protesta prošlo bez većih incidenata
Više hiljada građana protestovalo je sinoć, treći dan zaredom, ispred Skupštine Srbije kako bi izrazili nezadovoljstvo aktuelnim režimom. Za raziku od prethodna dva dana, skup je prošao bez većih incidenata i sukoba sa policijom.
  • 10.07.2020
Ko su
“Heroji u doba koronavirusa” naziv je nove emisije u produkciji Medija centra u Čaglavici, koja će se u narednih pet meseci svakog drugog petka emitovati na kanalima TV Mreže i Radio televiziji KIM.
  • 09.07.2020
Mirna okupljanja veterana OVK u više gradova na Kosovu
Stotinak pripadnika bivše OVK okupilo se u podne u Prištini kako bi izrazili neslaganje sa predlogom optužnice protiv Hašima Tačija i Kadrija Veseljija, dvojice vođa te organizacije koje haški sud sumnjiči za ratne zločine na Kosovu.
  • 09.07.2020