Vesti
Društvo

Meštani Gračanice o upadu specijalaca: Provokacija i zakon jačeg

Sinoćni upad specijalne jedinice kosovske policije u zgradu opštine Gračanica, meštani tumače kao način da se narod uplaši, pokazivanje moći i sile, kao i provokaciju, kako bi se što pre iselili. Ivan Nikolić iz NVO Komunikacija za razvoj društva (CDS) za RTV Kim kaže da se ovim činom šalje poruka da vladavina prava ne postoji.
Meštani Gračanice o upadu specijalaca: Provokacija i zakon jačeg
Plato ispred Opštine Gračanica (Foto Kim)

Na platou ispred Opštine Gračanica u toku je priprema za večerašnji doček Nove godine po Julijanskom kalendaru.

Građani sa teritorije ove lokalne samouprave sinoćni upad specijalne jedinice kosovske policije u zgradu opštine ocenjuju kao provokaciju koja je za cilj imala da ih zaplaši.

„Nalazimo se u vremenu gde čovek ne zna kada je mirno, kada će da upadnu, svi smo uplašeni. Ovo je samo da bi se narod uplašio, ništa drugo“, kazao je Zoran Marković iz Gračanice.

„Čula sam iz medija da se desio upad u Opštinu. Ali, koliko sam upoznata, lokalne policija o tome ne zna ništa. Ovaj upad tumačim kao pokazivanje moći i sile, ali ne znam nad kim, niti sa kojim razlogom“, rekla je Milena Zdravković iz Lapljeg Sela.

„Nisam čula šta se tačno desilo, ali mislim da je poruka da se narod iseli, to je provokacija, svega tu ima“, navela je Vesna Jovanić.

„Tužno je što smo oguglali“

Ivan Nikolić iz NVO Komunikacija za razvoj društva (CSD) za RTV Kim kaže da upad specijalne jedinice kosovske policije u Opštinu Gračanica nije ništa novo.

„Činjenica je da smo se mi već pomirili sa tim načinom funkcionisanja svih institucija, pa i bezbednosnosnih, koje potpuno ne poštujući bilo kakva pravila, prava i zakone, dozvoljavaju sebi da se ponašaju kao da su iznad bilo kakve vlasti. Ne mogu još uvek da razumem razlog, da li je to bilo neko upozorenje da se večerašnja proslava ne održi lli je posredi nešto drugo.Tužno je to što smo se već navikli na tako nešto, pa imamo potpuno odsustvo bilo kakve reakcije, čak se zbijaju šale na račun tih događaja“, kazao je on.

Nikolić smatra da se iznenadnim i nenajavljenim upadom pripadnika specijalne jedinice kosovske policije šalje poruka da vladivna prava ne postoji.

„Šalje se poruka da zakoni smeju slobodno da se krše, da vlada zakon jačeg“, zaključio je Nikolić.

Rukovodstvo opštine Gračanica je najoštrije osudilo sinoćni, kako su naveli, "brutalni upad specijalne jedinice kosovske policije u zgradu opštine Gračanica", pa je zbog toga otkazan i prethodno najavljeni organizovani prevoz zainteresovanih iz okolnih sela na večerašnji doček u Gračanici.

Podsetimo, više naoružanih pripadnika specijalne jedinice policije upalo je sinoć oko 19 časova u zgradu Opštine Gračanica. Tačan povod ove akcije još uvek nije poznat, budući da se o ovom slučaju Policija Kosova, uprkos nizu ponovljenih novinarskih upita, još uvek nije oglasila.Ostale vesti

Pandemija promenila navike korisnika droge u Evropi
Pandemija korona virusa uticala je na navike korišćenja droge u evropskim zemljama, pri čemu je porasla konzumacija kanabisa, a smanjila se zloupotreba klupskih droga, ekstazija i derivata amfetamina MDMA, pokazuje istraživanje Evropske agencije za droge (EMCDDA).
  • 27.01.2022
Zbog duga za vodu izvršitelji posećuju domaćinstva u Goraždevcu
Stanovnici Goraždevca tvrde da nemaju regulisan odnos sa regionalnom kompanijom za vodosnabdevanje „Hidrodrini“. Ugovori i regulisanje plaćanja u prošlosti nisu mnogo zanimali građane, a ni pomenutu kompaniju, zbog čega su pokrenuti postupci pred javnim izvršiteljem. "Nudimo rešenje", poručuju iz vodovoda.
  • 27.01.2022
Obeležavanje Svetog Save na severu Kosova
U čast prvog srpskog arhiepiskopa i prosvetitelja Svetog Save  na severu Kosova u osnovnim i srednjim školama će zbog epidemiološke situacije program biti kratak i uz manji broj učenika.
  • 27.01.2022
Težak život porodice Džavrić u Brestoviku kod Peći
Draško Džavrić iz povratničkog sela Brestovik kod Peći već godinama teško živi i izdržava porodicu. On živi sa suprugom i dvoje dece.
  • 26.01.2022
Dr Lukić: Optužbe Zećirijevih neistinite, nehigijenski uslovi razlog za infekciju deteta
Pedijatar Doma zdravlja u Gračanici dr Ivan Lukić negirao je u pisanoj izjavi za RTV Kim da je odgovoran za propust u lečenju jedanaestomesečnog sina Melite i Fadilja Zećirija. On tvrdi da su nehigijenski životni uslovi razlog za bakterijsku infekciju koju je dete dobilo.
  • 26.01.2022
Priština: Protest protiv poskupljenja struje
Uz moto "Ni cent više", nekoliko stotina ljudi okupilo se na protestu u Prištini protiv poskupljenja struje. Okupljeni su od Vlade i Skupštine Kosova zahtevali da ne dozvole poskupljenje struje predviđeno od prvog februara.
  • 26.01.2022