Vesti
Društvo

Meštani Gračanice o upadu specijalaca: Provokacija i zakon jačeg

Sinoćni upad specijalne jedinice kosovske policije u zgradu opštine Gračanica, meštani tumače kao način da se narod uplaši, pokazivanje moći i sile, kao i provokaciju, kako bi se što pre iselili. Ivan Nikolić iz NVO Komunikacija za razvoj društva (CDS) za RTV Kim kaže da se ovim činom šalje poruka da vladavina prava ne postoji.
Meštani Gračanice o upadu specijalaca: Provokacija i zakon jačeg
Plato ispred Opštine Gračanica (Foto Kim)

Na platou ispred Opštine Gračanica u toku je priprema za večerašnji doček Nove godine po Julijanskom kalendaru.

Građani sa teritorije ove lokalne samouprave sinoćni upad specijalne jedinice kosovske policije u zgradu opštine ocenjuju kao provokaciju koja je za cilj imala da ih zaplaši.

„Nalazimo se u vremenu gde čovek ne zna kada je mirno, kada će da upadnu, svi smo uplašeni. Ovo je samo da bi se narod uplašio, ništa drugo“, kazao je Zoran Marković iz Gračanice.

„Čula sam iz medija da se desio upad u Opštinu. Ali, koliko sam upoznata, lokalne policija o tome ne zna ništa. Ovaj upad tumačim kao pokazivanje moći i sile, ali ne znam nad kim, niti sa kojim razlogom“, rekla je Milena Zdravković iz Lapljeg Sela.

„Nisam čula šta se tačno desilo, ali mislim da je poruka da se narod iseli, to je provokacija, svega tu ima“, navela je Vesna Jovanić.

„Tužno je što smo oguglali“

Ivan Nikolić iz NVO Komunikacija za razvoj društva (CSD) za RTV Kim kaže da upad specijalne jedinice kosovske policije u Opštinu Gračanica nije ništa novo.

„Činjenica je da smo se mi već pomirili sa tim načinom funkcionisanja svih institucija, pa i bezbednosnosnih, koje potpuno ne poštujući bilo kakva pravila, prava i zakone, dozvoljavaju sebi da se ponašaju kao da su iznad bilo kakve vlasti. Ne mogu još uvek da razumem razlog, da li je to bilo neko upozorenje da se večerašnja proslava ne održi lli je posredi nešto drugo.Tužno je to što smo se već navikli na tako nešto, pa imamo potpuno odsustvo bilo kakve reakcije, čak se zbijaju šale na račun tih događaja“, kazao je on.

Nikolić smatra da se iznenadnim i nenajavljenim upadom pripadnika specijalne jedinice kosovske policije šalje poruka da vladivna prava ne postoji.

„Šalje se poruka da zakoni smeju slobodno da se krše, da vlada zakon jačeg“, zaključio je Nikolić.

Rukovodstvo opštine Gračanica je najoštrije osudilo sinoćni, kako su naveli, "brutalni upad specijalne jedinice kosovske policije u zgradu opštine Gračanica", pa je zbog toga otkazan i prethodno najavljeni organizovani prevoz zainteresovanih iz okolnih sela na večerašnji doček u Gračanici.

Podsetimo, više naoružanih pripadnika specijalne jedinice policije upalo je sinoć oko 19 časova u zgradu Opštine Gračanica. Tačan povod ove akcije još uvek nije poznat, budući da se o ovom slučaju Policija Kosova, uprkos nizu ponovljenih novinarskih upita, još uvek nije oglasila.Ostale vesti

Cirkus ’’Miškin’’ priredio senzacionalno veče publici u Goraždevcu
Cirkus ’’Miškin’’ uz podršku organizacije Amići di Dečani potrudio se da žiteljima Goraždevca jedno veče bude drugačije.
  • 07.08.2022
Kolone na prelazima, najduže čekanje na Merdaru

Na više prelaza na Kosovu i danas se beleže duža zadržavanja, a prema zvaničnim podacima najveće gužve su na Merdaru.

  • 06.08.2022
REM obrazložio odluku o izdavanju dozvola za nacionalnu frekvenciju
Savet Regulatora je zaključio da su svih 14 podnosilaca prijava – TV Pink, Nacionalna Hepi TV, Vesti, BK TV, Una, Nova S, N1, Prva, TV B92, KCN nacionalna, TV2, Tanjug TV, K1 i Kurir televizija – ispunili uslove iz konkursne dokumentacije.
  • 05.08.2022
Radio Goraždevac: Neko štiti osobu koja je pretila našim novinarima
Nakon pretnje koje je M.B. uputio novinarima Radio Goraždevca, javni tužilac u Peći je odredio pritvor od 48 sati za krivično delo pretnje ili zastrašivanja. Slučaj je zaveden pod brojem 2022-DA-1385. Dok su uzimali izjave, neko je pokušavao da utiče na dežurne policajce, javlja Radio Goraždevac.
  • 05.08.2022
Srbiji od EU 223,6 miliona evra

Ministarka za evropske integracije i Nacionalni IPA koordinator Jadranka Josimović saopštila je da je Evropska unija odobrila Republici Srbiji bespovratna sredstva od 223,615 miliona evra za investiranje u sedam projekata, od kojih su tri u sektoru transporta, dva u oblasti energetike i po jedan projekat u sektorima digitalne i socijalne infrastrukture.

  • 05.08.2022
Na prelazima duge kolone, na Merdaru se čeka i do 180 minuta
Na svim administrativnim i graničnim prelazima se beleže duža zadržavanja vozila u oba smera. U ranim jutarnjim satima kolone su nešto kraće, ali već nešto pre podneva na prelazu Jarinje je na ulazu na Kosovo bilo više od sto vozila u koloni, dok ih je na izlazu nešto manje.
  • 05.08.2022