Vesti
Društvo

Meštani: Cilj je da se život Srba u Štrpcu dovede do besmisla

Meštani Štrpca koji su danas pokušavali mirnim protestom da odbrane svoje reke i spreče izgradnju mini-hidrocentrale, sukobili su se sa specijanim jedinicima policije Kosova. Ističu da je cilj brutalnog delovanja policije "da se život Srba u Štrpcu dovede do besmisla".
Meštani: Cilj je da se život Srba u Štrpcu dovede do besmisla
Meštani Štrpca (Foto Kim)

Na lokaciji pod imenom „Obe reke“ došlo je do sukoba, kada je policija biber sprejom i palicama pokušala da onemogući protest nezadovoljnih meštana. Tokom sukoba povređeno je oko 20 ljudi. Meštani Štrpca kažu da ovakav potez ima svoju pozadinu.

„Pozadina je da se život Srba u Štrpcu dovede do besmisla i da Srbi polako krenu da napuštaju ove prostore. Ovo što se danas desilo je otpor naroda Štrpca takvoj nameri nesavesnih ljudi iz Prištine koji nama žele da uskrate elementarno pravo, a to je pravo na pijaću vodu“, kazao je Zvonko Mihajlović.

„Odjednom, verovato su dobili naredbu, počeli su da nas vuku, guraju, tuku i koristili su sprej, ne znam tačno kako se taj sprej zove, ali izaziva jake opketoine, jak bol. Čak sam i ja završio u ambulanti zbog toga, kao i mnogi drugi koji su bili tu“, objašnjava meštanin Štrpca Aleksandar Stojanović kako izgledala akcija policije.

Ovakvo delovanje pripadnika specijane policijske jedinice Kosova osudila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju, ali i gradonačelnik Štrpca Bratislav Nikolić koji je kazao da je "napad na meštane napad na opstanak".

Izgradnjom ove mini-hidrocentrale ugrozile bi se dve reke, Kaluđerka i Bolovanka, a time i pijaća voda kojom se stanovništvo snabdeva, tvrde meštani Štrpca. Njihovi protesti imaju višemesečnu istoriju.Ostale vesti

Ivan Zaporožac novi načelnik ŠU na Kosovu

Ivan Zaporožac doskorašnji direktor OŠ "Branko Radičević" u Kosovskoj Mitrovici, preuzeo je funkciju načelnika Školske Uprave za Kosovo i Metohiju, saznaje RTV Kim.

  • 13.05.2021
Digitalni zeleni sertifikat za lakša putovanja

Od danas, svi građani Republike Srbije, mogu preuzeti Digitalni zeleni sertifikat, odnosno potvrdu o izvršenoj vakcinaciji protiv kovida-19 i rezultatima različitih testiranja na zaraznu bolest SARS-CoV-2.

  • 12.05.2021
Lipljan: Obustavljeni radovi na izgradnji višespratnice
Radovi na izgradnji višespratnice u neposrednoj blizini kuće Čedomira Miljkovića u Lipljanu su obustavljeni. Opštinska inspekcija je po prijavi izašla na teren i naložila izvođaču da radove može da nastavi tek kada postavi potporni zid i zaštiti od mogućeg urušavanja stambeni objekat porodice koja živi u blizini.
  • 12.05.2021
Janjić i Sunjog razgovarali o problemima manastira Visoki Dečani
Iguman manastira Visoki Dečani otac Sava Janjić razgovarao je danas sa šefom Kancelarije EU na Kosovu Tomašom Sunjogom o trenutnoj situaciji na Kosovu i problemima sa kojima se suočava manastir Visoki Dečani.
  • 11.05.2021
Akcija dobrovoljnog davalaštva krvi u Kosovskoj Mitrovici
U toku je akcija dobrovoljnog davalaštva krvi u KIliničko-bolničkom centru u organizaciji Crvenog krsta iz Kosovske Mitrovice.
  • 11.05.2021
Fondacija Puls poklonila električni skuter Mihajlu iz Pasjana
Fondacija Puls poklonila je električni skuter šesnaestogodišnjem Mihajlu Cvetkoviću iz Pasjana koji je oboleo od Dišenove mišićne distrofije, poremećaja uzrokovanog mutacijom gena, koji, uglavnom kod dečaka izaziva ubrzano propadanje mišića. 
  • 10.05.2021