Vesti
Društvo

Meštani centralnog Kosova spremni za grejnu sezonu

Na centralnom Kosovu se sa početkom proleća pored puta mogu videti kamioni na kojima se prodaju drva i ugalj. Svi oni koji ogrev za svoje domove nisu obezbedili na vreme, drva će u ovom periodu platiti od 35 pa naviše po metru.
Meštani centralnog Kosova spremni za grejnu sezonu
Ilustracija (Foto Kim)

Iako grejna sezona zvanično počinje tek 15. oktobra, nagli pad temperature većinu porodica na centralnom Kosovu naterao je da razmišljaju o ogrevu i zimi koja je sve bliža.

Meštani Gračanice koje smo danas sreli kažu da se uglavnom greju na drva, jer je jeftinije. A većina njih je ogrev za svoje domove pripremila ranije, kad je i cena bila pristupačnija.

„Sve smo obezbedili. Drva smo kupili pre mesec dana, a ugalj pre dva meseca“, kazao nam je Ratomir Ilić.
„Grejemo se na drva i kupili smo ih avgusta meseca“, rekla nam je Ljubica Nedeljković.

„Drva su najskuplja tokom zimskog perioda, a najjeftinije je juna i avgusta“, kazao nam je meštanin Gračanice Arben Statovci koji je na vreme pripremio ogrev za svoj dom.

Osim na kamionima koji se skoro tokom cele godine mogu videti pored puta u selima na teritoriji opštine Gračanica, drva se mogu naći i na mnogobrojnim placevima u Ajvaliji. Jedan od vlasnika stovarišta na kojima se prodaju drva za RTV Kim kaže da se cena nije menjala u odnosu na prošlu godinu.

„Prodajemo bukovo i hrastovo drvo. Cena hrasta je oko 45, a bukovog drveta oko 40 evra po metru. Cena se nije menjala u odnosu na prošlu godinu, samo su drva na proleće jeftinija oko 5 evra po metru. Pored prodaje mi sečemo i cepamo drva. Cena za sečenje je dva evra po metru, za cepanje tri. Transport je gratis“, kazao nam je Ahmet Beriša.

Iako grejna sezona počinje za oko 20 dana, u mnogim domaćinstvima šporeti će biti naloženi već pridveče, jer su maksimalne dnevne temperature iz dana u dan sve niže, a noći sve hladnije i duže.Ostale vesti

Vlasta Cenić: Sve je u jeziku, dijalekat je naša lična karta
Profesor srpskog jezika i književnosti i jedan od najpoznatijih pisaca za decu i pesnika koji stvaraju na prizrensko - timočkom dijalektu Vlasta Cenić održao je u Domu kulture "Gračanica" književni čas. On je, kazujući poeziju, prisutnima ispričao priču u stihovima o svom rođenju, porodici i životu. 
  • 27.03.2023
Akcija čišćenja crkvene porte i groblja u selu Smać kod Prizrena

Uz blagoslov paroha prizrenskog jereja Jovana Radića, grupa meštana iz sela Smać, Srbica, Zoić i Novake okupila se juče u Smaću kako bi očistili portu crkve Sv. Ilije koja je minirana 1999. godine. Kao i groblje na kojima su sahranjeni njihovi bližnji, a čiji su spomenici skoro svi polomljeni i oskrnavljeni.

  • 26.03.2023
Gračanica: Radionica za programiranje za učenike viših razreda osnovnih škola
U Interaktivnom multimedijalnom centru smeštenom u zgradi Narodne biblioteke u Gračanici održava se radionica za programiranje. Podeljeni u devet grupa, učenici sedmog i osmog razreda, izrađuju projekte koje će predstaviti na kraju ove obuke u junu.
  • 25.03.2023
Pomeranje sata umara i remeti san
Sat se u nedelju sa zimskog ponovo pomera na letnje računanje vremena, a četvrtina Nemaca kaže da su bar jednom posle takve promene imali zdravstvene probleme.
  • 23.03.2023
Raspisan 20. konkurs za Betinu fotografiju godine
Novinska agencija Beta raspisala je regionalni konkurs za najbolju medijsku fotografiju pod nazivom "Betina fotografija godine". Poziv je otvoren za profesionalne fotoreportere sa fotografijama snimljenim na prostoru jugoistočne Evrope u periodu od 1. juna 2022. do 28. februara 2023. godine.
  • 23.03.2023
Subvencije u cilju poboljšanja rada preduzeća na severu Kosova

Zahvaljujući subvencijama Kancelarije za Kosovo i Metohiju manastir Duboki Potok dobio je opremu za unapređenje manastirske ekonomije: kazane za proizvodnju rakije i cisterne za skladištenje, opremu za destileriju, stabilizator za rakiju, etiketirku i drugu neophodnu opremu za unapređenje proizvodnje.

  • 23.03.2023