Vesti
Društvo

Meštani centralnog Kosova spremni za grejnu sezonu

Na centralnom Kosovu se sa početkom proleća pored puta mogu videti kamioni na kojima se prodaju drva i ugalj. Svi oni koji ogrev za svoje domove nisu obezbedili na vreme, drva će u ovom periodu platiti od 35 pa naviše po metru.
Meštani centralnog Kosova spremni za grejnu sezonu
Ilustracija (Foto Kim)

Iako grejna sezona zvanično počinje tek 15. oktobra, nagli pad temperature većinu porodica na centralnom Kosovu naterao je da razmišljaju o ogrevu i zimi koja je sve bliža.

Meštani Gračanice koje smo danas sreli kažu da se uglavnom greju na drva, jer je jeftinije. A većina njih je ogrev za svoje domove pripremila ranije, kad je i cena bila pristupačnija.

„Sve smo obezbedili. Drva smo kupili pre mesec dana, a ugalj pre dva meseca“, kazao nam je Ratomir Ilić.
„Grejemo se na drva i kupili smo ih avgusta meseca“, rekla nam je Ljubica Nedeljković.

„Drva su najskuplja tokom zimskog perioda, a najjeftinije je juna i avgusta“, kazao nam je meštanin Gračanice Arben Statovci koji je na vreme pripremio ogrev za svoj dom.

Osim na kamionima koji se skoro tokom cele godine mogu videti pored puta u selima na teritoriji opštine Gračanica, drva se mogu naći i na mnogobrojnim placevima u Ajvaliji. Jedan od vlasnika stovarišta na kojima se prodaju drva za RTV Kim kaže da se cena nije menjala u odnosu na prošlu godinu.

„Prodajemo bukovo i hrastovo drvo. Cena hrasta je oko 45, a bukovog drveta oko 40 evra po metru. Cena se nije menjala u odnosu na prošlu godinu, samo su drva na proleće jeftinija oko 5 evra po metru. Pored prodaje mi sečemo i cepamo drva. Cena za sečenje je dva evra po metru, za cepanje tri. Transport je gratis“, kazao nam je Ahmet Beriša.

Iako grejna sezona počinje za oko 20 dana, u mnogim domaćinstvima šporeti će biti naloženi već pridveče, jer su maksimalne dnevne temperature iz dana u dan sve niže, a noći sve hladnije i duže.Ostale vesti

Nezadovoljni građani traže poništavanje konkusa o dodeli stanova

Tridesetak građana centralnog Kosova koji su konkurisali za dodelu stambenih jednica na osnovu Javnog poziva Opštine Gračanica objavljenog marta ove godine, okupilo se ispred ove lokalne samouprave kako bi izrazili nezadovoljstvo objavljenom listom dobitnika i zatražili njeno poništavanje. Oni su se sastali sa predstavnicima lokalne samouprave koji su ih pozvali da ulože žalbu.

  • 04.10.2023
Elek: Ponestaju lekovi, nema fizioloških rastvora i vakcina za najmlađe

Direktor Kliničko-bolničkog centra (KBC) Kosovska Mitrovica Zlatan Elek rekao je da na severu Kosova ponestaje lekova, jer je zabrana za uvoz iz Srbije na snazi od sredine juna.

  • 04.10.2023
Prelaz Brnjak potpuno otvoren za saobraćaj

Prelaz Brnjak na severu Kosova, otvoren je za saobraćaj u oba pravca, potvrdio je za Kim radio zamenik direktora Policije za Region sever Veton Eljšani. Ovaj prelaz je bio zatvoren deset dana.

  • 04.10.2023
Nezadovoljstvo zbog dodele stanova, na listi dobitnika i lekari i oni koji su prodali imovinu
Spisak dobitnika stanova na teritoriji opštine Gračanica objavljen je juče zvanično, a u javnosti je procurio dan ranije. Osim socijalno ugroženih i mladih roditelja koji nemaju rešeno stambeno pitnaje, među dobitnicima su brojni lekari i drugi zdravstveni radnici, ali i ljudi koji su prodali svoje kuće. Kandidati čije je zahteve opštinska komisija odbacila su nezadovoljni ovakvom raspodelom.
  • 04.10.2023
Peć: Najava novih investicija u prirodne lepote i kulturu
Grad Peć sa okolinom ima veliki turistički potencijal, upravo zbog svog geografskog položaja jer se nalazi okružen planinama.
  • 03.10.2023
Srbi na severu strahuju od posledica sukoba u Banjskoj
Ni nakon devet dana od sukoba naoružane grupe Srba koju je, kako je potvrđeno, predvodio Milan Radoičić i Kosovske policije u Banjskoj, i dalje se traže odgovori zašto došlo do ovakve situacije u trenutku kada su, čini se, Srbi bili u povoljnijom poziciji zbog prethodnih poteza kosovske vlade. Srbi sa severa se plaše posledica i novih incidenata a pojedini situaciju upoređuju sa onom u Nagorno Karabahu.
  • 03.10.2023