Vesti
Društvo

Meštani Badovca i Sušice 11 dana bez vode

Meštani Novog Badovca i Sušice blokirali su put Badovac-Susuca-Šaškovac na sat vremena, jer već 11 dana nemaju vodu. Meštani traže da se problem reši, dok gradonačelnik Opštine Gračanica poručuje da će biti uvedene restrikcije kako bi sva mesta ove lokalne samouprave bila podjednako snabdevena vodom.
Meštani Badovca i Sušice 11 dana bez vode
Protest meštana Badovca i Sušice

Kako meštani tvrde već 11 dana nemaju vodu. Više automobila je sa obe strane puta bilo u koloni, meštani na taj način nisu dozvoljavali prolaz.

Tokom protesta bila je prisutna i kosovska policija, kao i gradonačelnik opštine Gračanica Srđan Popovic i direktor Javnih službi Vladica Trajković.

Meštanin Novog Badovca Vladan Trifić ističe da povod današnjeg okupljanja "nije zbog veselja i radosti zbog Vidovdana, već zbog muke".

"Već 11 dana nismo imali ni kap vode u našem naselju. Oko 80 kuća, sa malom decom, i zbog trenutne situacije sa koronavirusom, to je neizdržljivo da budemo bez vode. Današnji protest nije upućen protiv Opštine Gračanica, pre svega je upućen protiv Regionalne Vodovodne kompanije, čiji radnici ne rade svoj posao, ili rade na uštrb ovog naselja. Od opštine Gračnica tražimo da nam pomogne u pregovorima sa Regionalnom Vodovodnom kompanijom, da dobijemo vodu", poručio je Trifić.

Direktor Javnih službi opštine Gračanica Vladica Trajković ističe da razume revolt meštana.

"Problem nije samo zbog niskog nivoa vode u jezeru, nego i nizom okolnosti na terenu. Prilikom izgradnje nove vodovodne mreže, došlo je do kvara na već postojećim. Postrojenje u Kišnici zbog smanjenog nivoa vode na jezeru, proizvodi i manje količine. Više puta sam razgovarao sa ekipom Regionalnog Vodovoda da se uvedu restrikcije", kazao je Trajković.

Gradonačelik opštine Gračanica Srđan Popović ističe da se sa problemom nedostaka vode suočavamo već mesec dana unazad.

"Sve kapacitete naše opštine smo usmerili da rešimo problem vodosnabdevanja. Sa ovim problemom se ne suočavaju samo meštani Badovca i Sušice, već i Gračanice, deo Lapljeg Sela. Nivo vode u jezeru je na niskom nivou. Danas smo sa predstavnicima Vodovoda razgovarali o restrikcijama, da bi na taj način sva mesta u Opštini Gračanica bila snabdevena vodom, sve dok ne nađemo drugo rešenje", kazao je Popović.

O ovom problemu meštana Sušice i Badovca redakcija RTV Kim pisala je ranije.

Predstavnici sela Badovca i Sušice danas će se u 15 časova sastati sa gradonačelnikom. Ukoliko ne postignu dogovor, protest će se nastaviti sutra u 12 časova.Ostale vesti

Manje turista u Gračanici
Gračanicu je tokom ove godine, prema procenama iz lokalne turističke organizacije, posetilo samo oko 20 odsto od broja turista koji su to učinili u 2019. godini.
  • 03.07.2020
Nova isporuka pomoći EU Kosovu

Šefica Kancelarije i specijalna predstavnica EU na Kosovu, Natalija Apostolova, isporučiće danas 6.000 kompleta testova za Kovid-19, 90 bolničkih kreveta, preko 67.000 respiratornih maski i drugu medicinsku opremu kosovskom Ministarstvu zdravlja, kao vid podrške zdravstvenom sistemu u borbi protiv korona virusa.

  • 02.07.2020
Kosovska vlada usvojila nove mere zaštite od širenja koronavirusa
Kosovski ministar zdravlja Armend Zemaj predložio je danas vladi paket novih mera za suzbijanje širenja koronavirusa. Među usvojenim merama, najviše je onih koje se odnose na institucije i biznise.
  • 01.07.2020
Počelo potpisivanje peticija u Novom Badovcu i Sušici
Meštani Novog Badovca i Sušice, nakon protesta prošle subote zbog višednevne nestašice vode, počeli su sa potpisivanjem peticije koju će uručiti Regionalnoj kompaniji za vodosnabdevanje „Priština“. Prikupljeno je 250 potpisa, a potpisivanje se nastavlja i dalje. Stanovnici Novog Badovca potpisuju i posebnu peticiju koju nameravaju da upute Opštini Gračanica.
  • 01.07.2020
Nastava na daljinu i u septembru?
Ministar prosvete Republike Srbije Mladen Šarčević izjavio da bi bilo pošteno da se Ministarstvo pripremi za održavanje nastave na daljinu u septembru.
  • 01.07.2020
Gračanica: “Nije svejedno”, a kafići puni
Uprkos povećanom broju zaraženih u srpskim sredinama na Kosovu poslednjih dana, život na centralnom Kosovu se, na prvi pogled, odvija uobičajenim ritmom. Kafići su puni, a deluje da su na oprezu samo stariji građani.
  • 30.06.2020