Vesti
Društvo

Meštani Badovca i Sušice 11 dana bez vode

Meštani Novog Badovca i Sušice blokirali su put Badovac-Susuca-Šaškovac na sat vremena, jer već 11 dana nemaju vodu. Meštani traže da se problem reši, dok gradonačelnik Opštine Gračanica poručuje da će biti uvedene restrikcije kako bi sva mesta ove lokalne samouprave bila podjednako snabdevena vodom.
Meštani Badovca i Sušice 11 dana bez vode
Protest meštana Badovca i Sušice

Kako meštani tvrde već 11 dana nemaju vodu. Više automobila je sa obe strane puta bilo u koloni, meštani na taj način nisu dozvoljavali prolaz.

Tokom protesta bila je prisutna i kosovska policija, kao i gradonačelnik opštine Gračanica Srđan Popovic i direktor Javnih službi Vladica Trajković.

Meštanin Novog Badovca Vladan Trifić ističe da povod današnjeg okupljanja "nije zbog veselja i radosti zbog Vidovdana, već zbog muke".

"Već 11 dana nismo imali ni kap vode u našem naselju. Oko 80 kuća, sa malom decom, i zbog trenutne situacije sa koronavirusom, to je neizdržljivo da budemo bez vode. Današnji protest nije upućen protiv Opštine Gračanica, pre svega je upućen protiv Regionalne Vodovodne kompanije, čiji radnici ne rade svoj posao, ili rade na uštrb ovog naselja. Od opštine Gračnica tražimo da nam pomogne u pregovorima sa Regionalnom Vodovodnom kompanijom, da dobijemo vodu", poručio je Trifić.

Direktor Javnih službi opštine Gračanica Vladica Trajković ističe da razume revolt meštana.

"Problem nije samo zbog niskog nivoa vode u jezeru, nego i nizom okolnosti na terenu. Prilikom izgradnje nove vodovodne mreže, došlo je do kvara na već postojećim. Postrojenje u Kišnici zbog smanjenog nivoa vode na jezeru, proizvodi i manje količine. Više puta sam razgovarao sa ekipom Regionalnog Vodovoda da se uvedu restrikcije", kazao je Trajković.

Gradonačelik opštine Gračanica Srđan Popović ističe da se sa problemom nedostaka vode suočavamo već mesec dana unazad.

"Sve kapacitete naše opštine smo usmerili da rešimo problem vodosnabdevanja. Sa ovim problemom se ne suočavaju samo meštani Badovca i Sušice, već i Gračanice, deo Lapljeg Sela. Nivo vode u jezeru je na niskom nivou. Danas smo sa predstavnicima Vodovoda razgovarali o restrikcijama, da bi na taj način sva mesta u Opštini Gračanica bila snabdevena vodom, sve dok ne nađemo drugo rešenje", kazao je Popović.

O ovom problemu meštana Sušice i Badovca redakcija RTV Kim pisala je ranije.

Predstavnici sela Badovca i Sušice danas će se u 15 časova sastati sa gradonačelnikom. Ukoliko ne postignu dogovor, protest će se nastaviti sutra u 12 časova.Ostale vesti

Budžetski prihodi Kosova za osam meseci manji oko 150 miliona
Zbog pandemije korona virusa, budžetski prihodi Kosova su za osam meseci oko 150 miliona evra manji, rečeno je u Carini i Poreskoj administraciji Kosova (PAK).
  • 27.09.2020
Može li zimnica bez ajvara?

Kada dođe kraj leta, na centralnom Kosovu počinje sezona spremanja zimnice. Žene, posebno one malo starije, tada su neverovatno užurbane i kreativne. Poseban ritual predstavlja spremanje ajvara.

  • 26.09.2020
Vlada Kosova: Ukinuta odluka kojom je ograničeno kretanje
Kosovska vlada ukinula je večeras svoju prethodnu odluku od 28. jula, kojom je, između ostalog, uveden noćni policijski sat za 13 opština na Kosovu, ali i produžen policijski sat za četiri opštine na Severu koji je na snazi bio od 8. jula. Rad ugostiteljskih objekata produžen za sat vremena.
  • 25.09.2020
Brojne neregularnosti u OŠ „Braća Aksić“ u Lipljanu
OŠ „Braća Aksić“ u Lipljanu, prema tvrdnji pojedinih radnika, funkcioniše bez plana i programa za ovu školsku godinu, skoro polovina zaposlenih nema ugovore na neodređeno, a protiv njih troje je pokrenut postupak pošto su „bez odobrenja direktora izneli dosijee većeg broja radnika, van škole“. V.d. direktora Bogdanka Mirić poriče navedeno i dodaje da „nestručni drže stručne predmete“, te da „ne zna gde bi ti ljudi radili ako ih ona otpusti“.
  • 25.09.2020
Posle više protesta, meštani Gračanice biće priključeni na novu kanalizacionu mrežu
Meštani Gračanice koji su skoro deset meseci imali problema sa kanalizacijom biće priključeni na novu mrežu koja se postavlja za albansko naselje u Ajvaliji, potvrđeno je za RTV Kim iz Opštine Gračanica.
  • 25.09.2020
Nad Gazivodama „Trampov most“
Natpis „Most Tramp (Trump Bridge)“ osvanuo je danas u ranim popodnevnim časovima na Brnjačkom mostu, nad jezerom Gazivode, a uz njega i transparent na engleskom da se kosovski Srbi zahvaljuju američkom predsedniku da im je „doneo mir“. Iz lokalne samouprave opštine Zubin Potok, još uvek nemaju saznanja o ovome.
  • 24.09.2020