Vesti
Društvo

Međunarodni dan slobode medija

U svetu se danas obeležava Međunarodni dan slobode medija. Mediji koji izveštavaju na srpskom jeziku i dalje imaju iste probleme u radu.
Međunarodni dan slobode medija
Ilustracija (Foto Kim)

Svetski dan „slobode“, mediji koji na Kosovu izveštavaju na srpskom jeziku dočekuju sa istim problemima. Neizvesna finansijska podrška, loši uslovi za rad, nesaradnja sa predstavnicima vlasti i pritisci su samo neki od izazova sa kojima se suočavaju privatni srpski mediji na Kosovu.

Da su nezavisni srpski mediji na Kosovu izloženi pritiscima svedoče i poslednje izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji ih je optužio za „urušavanje ugleda Srpskoj listi“.

Pojedini predstavnici medijskih kuća su ove Vučićeve izjave okarakterisali kao direktno crtanje mete, ondosno ugrožavanje njihove bezbednosti.

Novinari koji izveštavaju o radu Skupštine Kosova suočavaju se sa i uksraćivanjem prevoda na srpski jezik. Izgovor za ukidanje prevoda, zaposlenima u kosovskom parlamentu je odsustvo srpskih poslanika u sali. Uprkos obećanjima više poslanika i pokušajima poverenika za jezik, ovaj problem koji predstavlja grubo kršenje Zakona o upotrebi jezika još uvek nije rešen.

UNS na Kosovu u svom proglasu povodom Međunarodnog dana slobode medija, ističe da još uvek nisu rešeni slučajevi ubistva i kidnapovanja novinara, a da se spomen ploča koja na njih podseća konstantno uklanja.

Kako bi ukazali na probleme u radu, novinari će se danas okupiti u Gračanici ispred umetničke instalacije MISSING koja opominje na nerešene slučajeve nestalih i ubijenih Srba, Albanaca, Roma i drugih naroda koji žive na Kosovu.Ostale vesti

Od ponoći iz Srbije stiglo 16 kamiona sa robom

U prvih 12 sati od uklanjanja takse, na Kosovo je ušlo 16 kamiona sa robom iz centralne Srbije, izjavio je portparol kosovske carine Adriatik Staviljeci.

  • 01.04.2020
Počeo upis u Muzičku školu „Stevan Mokranjac“
U toku je prijavljivanje učenika za upis u prvi razred srednje Muzičke škole „Stevan Mokranjac“ Priština – Gračanica, profesor Nemanja Đorđević poziva sve zainteresovane učenike završnog razreda osnovnih škola da se prijave.
  • 01.04.2020
CPT: Konkurs za stažiranje diplomaca
Nevladina organizacija „Centar za mir i toleranciju“ (CPT) iz Gračanice, objavljuje konkurs za novi ciklus programa “Unapređenje uključivanja diplomaca iz nevećinskih zajednica u administraciju centralnog i lokalnog nivoa na Кosovu"
  • 01.04.2020
Danas počinje upis u prvi razred i predškolsko obrazovanje
Danas počinje upis dece u prvi razred i predškolsko obrazovanje za 2020/2021. godinu u školama koje rade na osnovu plana i programa Ministarstva obrazovanja Republike Srbije. Iako škole ne rade zbog epidemije koronavirusa, upis će se vršiti elektronskim putem.
  • 01.04.2020
Svi putevi na teritoriji opštine Gračanica prohodni
Sneg od jutros pada pojačanim intenzitetom, svi putevi na teritoriji opštine Gračanica su prohodni i saobraćaj se odvija nesmetano, navodi se u saopštenju.
  • 01.04.2020
Počinje upis u prvi razred i predškolsko obrazovanje
Upis dece u prvi razred i predškolsko obrazovanje za 2020/2021. godinu u školama koje rade na osnovu plana i programa Ministarstva obrazovanja Republike Srbije počinje sutra 1. aprila i trajaće do 31. maja ove godine.
  • 31.03.2020