Vesti
Društvo

Međunarodni dan slobode medija

U svetu se danas obeležava Međunarodni dan slobode medija. Mediji koji izveštavaju na srpskom jeziku i dalje imaju iste probleme u radu.
Međunarodni dan slobode medija
Ilustracija (Foto Kim)

Svetski dan „slobode“, mediji koji na Kosovu izveštavaju na srpskom jeziku dočekuju sa istim problemima. Neizvesna finansijska podrška, loši uslovi za rad, nesaradnja sa predstavnicima vlasti i pritisci su samo neki od izazova sa kojima se suočavaju privatni srpski mediji na Kosovu.

Da su nezavisni srpski mediji na Kosovu izloženi pritiscima svedoče i poslednje izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji ih je optužio za „urušavanje ugleda Srpskoj listi“.

Pojedini predstavnici medijskih kuća su ove Vučićeve izjave okarakterisali kao direktno crtanje mete, ondosno ugrožavanje njihove bezbednosti.

Novinari koji izveštavaju o radu Skupštine Kosova suočavaju se sa i uksraćivanjem prevoda na srpski jezik. Izgovor za ukidanje prevoda, zaposlenima u kosovskom parlamentu je odsustvo srpskih poslanika u sali. Uprkos obećanjima više poslanika i pokušajima poverenika za jezik, ovaj problem koji predstavlja grubo kršenje Zakona o upotrebi jezika još uvek nije rešen.

UNS na Kosovu u svom proglasu povodom Međunarodnog dana slobode medija, ističe da još uvek nisu rešeni slučajevi ubistva i kidnapovanja novinara, a da se spomen ploča koja na njih podseća konstantno uklanja.

Kako bi ukazali na probleme u radu, novinari će se danas okupiti u Gračanici ispred umetničke instalacije MISSING koja opominje na nerešene slučajeve nestalih i ubijenih Srba, Albanaca, Roma i drugih naroda koji žive na Kosovu.Ostale vesti

Podneta krivična prijava protiv Rašića zbog povređivanja maloletnog I.M.
Jovana Filipović advokat maloletnog I.M., jednog od učesnika tuče u Lapljem Selu podnela je danas krivičnu prijavu protiv Nikole Rašića zbog nanošenja telesnih povreda njenom klijentu.
  • 01.03.2021
Novohrvatski: Da li će pandemija postati velepošast?
Časopis "Jezik" i Fondacija "Dr. Ivan Šreter" objavili su 19 reči koje su ušle u uži izbor takmičenja za najbolju novu hrvatsku reč i nagradu "Dr. Ivan Šreter" za 2020, a tri reči uskoro će biti proglašene najboljima.
  • 01.03.2021
Odloženo ročište po tužbi protiv SPC zbog zemljišta u Prištini
U Osnovnom sudu u Prištini odloženo je ročište po tužbi Univerziteta protiv Srpske pravoslavne crkve zbog navodne uzurpacije nekoliko hektara zemljišta na kojem je izgrađena crkva Hrista Spasa.
  • 01.03.2021
Mali: Od 28. aprila prijava građana za 60 evra pomoći

Od 1. marta počinje prijava poslodavaca za isplatu polovine minimalca, a od 28. aprila i prijava za isplatu 60 evra svim punoletnim građanima, u okviru trećeg paketa pomoći države privredi i građanima, najavio je ministar finansija Siniša Mali.

  • 28.02.2021
Održan još jedan protest u Gračanici
U Gračanici ispred policijske stanice i danas su se okupili učenici, njih pedesetak , kako bi pružili podršku mladićima koji su uhapšeni zbog tuče u Lapljem Selu.
  • 26.02.2021
UNS prikuplja novac za pomoć kolegama čije su kuće bile poplavljene
Udruženje novinara Srbije (UNS) sprovodi akciju prikupljanja novca za pomoć novinarima i medijskim radnicima na Kosovu čije su kuće i imanja stradala u poplavama koje su nedavno pogodile centralno Kosovo.
  • 24.02.2021