Vesti
Društvo

Međunarodni dan Roma

Širom sveta danas se obeležava Međunarodni dan Roma, proslavlja se romska kultura i podiže svest o problemima s kojima se Romi suočavaju. Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović poručio je povodom dana Roma "da će lokalna samouprava i u budućem periodu raditi na unapređenju njihovog položaja u društvu".
Međunarodni dan Roma
Romsko naselje u Gračanici (Foto Kim)

Međunarodni dan Roma je službeno proglašen 1990. godine u Serocku u Poljskoj, mestu četvrtog Svetskog romskog kongresa Međunarodne romske unije (IRU). To je i sećanje na prvi veći međunarodni susret romskih predstavnika održan u Čelsfildu kraj Londona od 7. do 12. aprila 1971. godine.

Na kongresu je donešena odluka o romskoj himni za koju je izabrana pesma "Đelem, đelem" (Išao sam, išao) i odluka o zastavi za koju je odabrana plavo-zelena dvobojka sa crvenim točkom u sredini, simbolom napretka i pokreta, ali i migracije Roma tokom istorije.

Romi na Kosovu su i dalje jedna od najmarginalizovanijih zajednica o kojoj se govori pretežno u lošem kontekstu.

Popović: Romska zajednica uvek može da računa na podršku OG

Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović svim pripadnicima romske zajednice uputio je čestitiku povodom Međunarodnog dana Roma, uz poruku da će lokalna samouprava i u budućem periodu raditi na unapređenju njihovog položaja u društvu.

„U proteklom periodu mnogo toga zajedno smo postigli u cilju poboljšanja životnih uslova Roma, posebno na poboljšanju socijalnog i drugog položaja. Кroz saradnju i insitucionalni pristup radićemo nastavićemo sa tim ciljem. Pred nama su još brojni izazovi, a danas smo svi zajedno posvećeni borbi protiv korona virusa“, navodi se u čestitki Popovića.

Popović napominje da lokalna smaouprava ima dobru saradnju sa romskom zajednicom, te da uvek može da računa na podršku Opštine Gračanica u svojim planovima i aktivnostima.

 

 
Ostale vesti

“Mediji da se više bave istinom, činjenicama i suštinom”
Reagujući na najnoviji izveštaj “Reportera bez granica” glavni i odgovorni urednik Radija Goraždevac Darko Dimitrijević napominje da mediji koji izveštavaju na srpskom i dalje nailaze na barijere od strane predstavnika kosovskih institucija. Katarina Marinković novinarka Medija centra iz Čaglavice ističe da ih verbalni napadi i provokacije pojedinaca zbog načina njihovog izveštavanja samo podstiču da još bolje rade svoj posao, profesionalno i odgovorno.
  • 21.04.2021
Recitacijom protiv nasilja nad Lukom
U Gračanici je i danas održan još jedan vid protesta zbog napada na devetnaestogodišenjeg Luku Dimitrijevića. Naime, gimnazijalke Anđela i Mila su recitovanjem pesama pružile podršku pretučenom mladiću.  Istovremeno, predstavnici civilnog društva su ponovo zatražili veću bezbednost za stanovništvo.
  • 21.04.2021
GR: Počela sancija ulice i kanalizacione mreže u romskoj mahali
Timovi odeljenja Javnih službi i JKP “Ekologija” počeli su sa uređenjem "Kajmakčalanske ulice" u romskoj mahali u Gračanici, navodi se u objavi na Fejsbuk nalogu.
  • 20.04.2021
Udruženje novinara Kosova zabrinuto zbog stanja slobode medija
Uruženje novinara Kosova izrazilo je zabrinutost zbog izveštaja organizacije "Reporteri bez granica" o stanju slobode medija na Kosovu za 2021. godinu, koji pokazuje da je Kosovo palo za osam mesta i sada se nalazi na 78. mestu u svetu, po slobodi štampe, prenosi Reporteri.
  • 20.04.2021
GR: Održava se performans
U Gračanici, ispred Omladinskog saveta održava se performans "Prilog za harač" kojim civilno društvo ukazuje na, kako navode, bezrazložno kažnjavanje oca Luke Dimitrijevića.
  • 20.04.2021
Saradnja privrednih komora Srbije i Kosova i regionalne inicijative
Privredne komore u regionu dobro sarađuju i nastoje da uklone barijere u razmeni roba i usluga, ocenili su direktor u Privrednoj komori Srbije Mihailo Vesović i predsednik kosovske Privredne komore Berat Rukići.
  • 20.04.2021