Vesti
Društvo

Međunarodni dan Roma: Progres u obrazovanju

Danas se obeležava Međunarodni dan Roma. Problemi romske zajednice ostaju isti - siromaštvo, nezaposlenost, loši uslovi života, diskriminacija. Jedini pozitivan pomak dešava se u procesu obrazovanja, smatra zamenik ministra za povratak i zajednice Gazmen Salijević. Sve je više mladih Roma koji završavaju srednje škole, a jedan deo se odlučuje i na visoko obrazovanje, kažu za RTV Kim u Obrazovnom centru u Gračanici.
Međunarodni dan Roma: Progres u obrazovanju
Ilustracija (Foto Kim arhiva)

Hamit i Gardian Šerifović su srednjoškolci. Već planiraju upis na fakultet. Smatraju da je obrazovanje mladih Roma veoma važno pa to prenose i na mlađe koji posle nastave u školi dolaze na dodatne časove u Obrazovni centar u Gračanici.

„Vrlodobar sam đak, edukaciju shvatam ozbiljno. Na profesionalnim treninzima i radionicama pokazali smo roditeljima i deci da edukacijom mogu da postignu veći cilj i sada je broj dece koji obrazovanje shvataju ozbiljno povećan. Nakon srednje škole planiram da studiram u Srbiji, ali to je još uvek pod znakom pitanja, ne znam da li ću imati finansijskih mogućnosti da studiram IT“, kaže sedamnaestogodišnji Hamit, učenik drugog razreda Elektrotehničke škole.

Gardijan ide u treći razred Građevinsko-saobraćajne školu. Vrlodobar je učenik.

“Obrazovanje shvatam ozbiljno zato što jedino obrazovanjem i edukacijom u životu možemo nešto postići. U Romskoj zajednici je to najveći problem, većina njih ne shvata ozbiljno obrazovanje, ali što se mene tiče ja to shvatam ozbiljno, idem ka tome da bude što bolje, da upišem fakultet i nastavim da se obrazujem. Posle škole planiram da upišem IT, da se zaposlim i da budem dobar čovek prema svima”, kaže Gardian.

I Gardian kao i Hamit pomažu mlađima koji imaju problem u školovanju.

“Mi radimo sa decom koja imaju problem sa domaćim zadacima, i pomažemo im. Ovaj centar ima za cilj da motiviše decu da idu u školu, dolaze ovde čitaju, pišu, crtaju. Dajemo im pribor za školu i tako ih motivišemo da ih ovde bude sve više i više”, kazao je Šerifović.

Demir Osmani je koordinator Romskog obrazovanog centra. Ovde je počeo da dolazi kao dete, sa 16 godina postao je tutor a potom i edukator za decu.

“Broj dece koja ovde dolaze menja se svake godine. Mi imamo prosek dece, trenutno ih ima oko šezdesetoro i radi se u tri grupe. Ranije ih je bilo manje, ali iz godine u godinu taj broj raste. U školama imamo registrovanih preko 125 dece. Ovo je centar za naknadno učenje, dolaze deca koja imaju potrebe za učenjem. Obrazovanje se menja, zahteva dosta truda. Od 2007. godine od kako funkcionišemo imamo 25 studenta, ranije ih nismo imali uopšte, neki su već završili. Takođe je povećan broj dece u srednjim školama, trenutno ih je više od 50 u srednjim školama, a broj u osnovnim raste svake godine i mnogo manje dece napušta školovanje“, ističe Demir za RTV Kim.

Demir je završio Akademiju strukovnih studija, po struci je ekonomista. 

„Moje obrazovanje je bilo mnogo drugačije nego sada, imali smo finansijskih poteškoća i nismo imali ničiju podršku. Sada deca imaju podršku ovde u centru, opštini, pomažu nevladine organizacije. Uvek motivišem učenike koji dolaze da ne odustaju, da završe srednju školu, a mi smo tu da im pomognemo jer imaju više mogućnosti nego što je bilo ranije“, kaže on.

Položaj Roma na Kosovu se u poslednjih nekoliko godina menja ali nedovoljno, kaže za RTV Kim Gazmen Salijević, zamenik ministra za zajednice i povratak.

„Naravno da nismo zadovoljni, jer verujemo da možda postoji teren za još veće investicije i angažovanja romske zajednice. Jedini progres jeste u sferi obrazovanja. Naravno da još uvek imamo problema da deca ne pohađaju redovno školu, da imamo decu koja ostavljaju školovanje, ali takođe imamo i svake godine sve veći broj dece, devojaka koje upisuju fakultete. Za razliku od pre 10, 15 godina kada to nije bio slučaj“, kaže Salijević.

Salijević smatra da je zapošljavanje pripadnika romske zajednice sada najveći problem.

„Veliki broj romskih porodica živi od socijalnih davanja. Živeti od socijalnih primanja koji se kreću od 100 do 200 evra, a pritom imate sedmoro dece ili više to nije zdravo. Pogotovo uzimajući u obzir ekonomsku krizu, kovid, rat i sve što nam se trenutno dešava. To je ozbiljan problem“.

Na pitanje kako Ministarstvo za zajednice i povratak pomaže Romima, Salijević ističe izgradnju stanova za socijalno ugrožene koji su donedavno živeli u kontejnerskom naselju. Romske porodice koje su živele tu zajedno sa ostalim stanarima biće preseljene u stanove u Suvom Dolu.

„Jedan od ključnih problema sa kojima se ja suočavam jeste da pripadnici moje zajednice imaju problema sa legalizacijom, nemaju dokumenta. Jedan od uslova da dobiju pomoć jeste da osoba ima plac na svoje ime. Pokrenuta je inicijativa preko ministarstva pravde, nevladine organizacije koje pokušavaju zajedno sa lokalnim samoupravama da pronađu način kako da se lagilizuju i kako da pomogne pripadnicima ne samo romske zajednice nego svima socijalno ugroženim porodicama“, kazao je Salijević.

Osim socijalnih, Romi u Gračanici imaju i infrastrukturnih problema. Kuće u kojima žive su uglavnom stare i oštećene, problematični su i putevi i kanalizacija. Ipak, ono što im najviše treba je ravnopravan odnos i zaustavljanje diskriminacije.Ostale vesti

Dođite na Kosovo i Metohiju i naučite vašu decu šta je čovek

U pohode Kosovu i Metohiji na Vidovdan ove 2022. godine, među više stotina poklonika sa raznih strana Srbije i sveta, bio je i sveštenik Predrag Popović iz Velike Plane. Velika Plana je mesto gde je, po blagoslovu nadležnog episkopa, otac Predrag na parohiji od 2018. godine.

  • 01.07.2022
Objavljeni preliminarni rezultati male mature, moguća provera elektronskim putem
Preliminarni rezultati male mature objavljeni su na portalu Moja srednja škola, kao i sva tri testa koje su osmaci rešavali. Za đake koji nemaju mogućnost da rezultatima i testovima pristupi elektronski, rezultati su dostupni u matičnim osnovnim školama.
  • 01.07.2022
Mališani iz Metohije u Bijeljini
U zgradi Gadske uprave Grada Bijeljina, gradonačelnik Ljubiša Petrović primio je  mališane sa Kosova i Metohije, koji borave u Bijeljini u okviru projekta „Spojimo decu Kosova i Metohije sa decom Republike Srpske“.
  • 01.07.2022
Omladinski centar u Orahovcu, mesto koje spaja zajednice

Omladinski centar u Orahovcu osnovan je 2000-te godine. Njegova funkcija je da okuplja mlade generacije kroz razne kurseve i aktivnosti.

  • 30.06.2022
OG: Pojačane kontrole saobraćaja na  putevima
Rukovodstvo opštine Gračanica održalo je jutros radni vanredni sastanak sa upravom stanice Policije u Gračanici na kojem je od Policije zatražena pojačana kontrola saobraćaja na lokalnom putu Laplje Selo Gračanica ali i na svim ostalim lokalnim i regionalnim putevima u opštini Gračanica posebno na  tzv. kritičnim tačkama gde su poslednjih meseci učestale saobraćajne nesreće.
  • 30.06.2022
Patrijarh sa Abazovićem: Postignuta saglasnost oko Temeljnog ugovora

Patrijarh srpski Porfirije rekao je nakon sastanka sa crnogorskim premijerom da je u principu postignuta saglasnost oko Temeljnog ugovora. Pitanje Temeljnog ugovora će biti rešeno na najbolji način uz poštovanje SPC i države Crne Gore koja je sekularna, rekao je Dritan Abazović.

  • 30.06.2022