Vesti
Društvo

Međunarodni dan Roma: Decenijski problemi i nada u bolju budućnost

Za neke pripadnike romske zajednice na centralnom Kosovu Međunarodni dan Roma je isti kao i svaki drugi dan, a ima i onih koji su odustali od njegovog obeležavanja. Godinama unazad imaju identične probleme, muče ih nemaština, nezaposlenost, loša infrastruktura. 
Međunarodni dan Roma: Decenijski problemi i nada u bolju budućnost
Romska ulica u Gračanici (Foto Kim)

Jedan deo Roma u Preocu će zbog trenutne epidemijske situacije današnji dan obeležiti samo u krugu porodice. Drugi deo ne vidi razlog za slavlje.

Za i protiv slavlja

Severđan Đelić kaže da su ovaj dan nekada slavili i proslavljali, ali da više neće.

„Mi treba da budemo žalosni danas, a ne da slavimo. Ja živim u tuđoj kući, plaćam kiriju, a stanove dobijaju ovi što imaju automobile od po 10 i 20 hiljada evra. Mi ništa ne dobijamo, a kada treba, prvi smo za glasanje“, rekao je on.

Fadilj Simalj iz istog sela u opštini Gračanica za život zarađuje prodajom sekundarnih sirovina. O prazniku ne želi da govori. Najveći problem je, kaže, što svojoj deci ne može da priušti računar ili tablet kako bi pohađala nastavu na daljinu.

„Romska zajednica ima više od 100 đaka u školi. Nisu sva deca dobila tablet računare, samo oni čiji roditelji rade. Socijalno ugroženi nisu dobili ništa, nastavnici traže da se radi onlajn, mi nemamo uslove ni da hranimo decu, a ne da im kupimo telefon od 100 ili 120 evra“, rekao je Simalj, otac troje dece.

Njegov suseljanin Ramadan Gidžić je planirao slavlje, jer je običaj da se na današnji dan spremi jagnje. Međutim, ovoga puta će se porodica zadovoljiti filijom.

„Spremamo ručak, pustićemo muziku, priprema se filija, deca se raduju našem prazniku. Sve u svemu je dobro, ali naša omladina je mnogo zapuštena, nezaposlenost, niko ne vodi računa o manjinskim zajednicama. Inače dobro živimo, imamo socijalnu pomoć, ali bez posla ništa“, kazao je on.

Gidžić dodaje da je situacija sa koronavirusom zabrinjavajuća, ali ističe da njihova zajednica ovom selu još nije imala slučaj zaražavanja.

„Čujemo umiru komšije, umiru ljudi, zabirnjavajuće je. Mi do sad, hvala Bogu, nismo imali simptome koronavirusa. Svako gleda svoje danas, ranije smo se družili, išli smo kod komšija“, kaže on i dodaje da se nada da će im predstavnici Roma u Vladi i Skupštini Kosova unaprediti životne uslove.

„Bili smo poplavljeni, kanalizacija je bila zapušena, nije mogla da primi vodu i imali smo veliki problem. Koristim ovu priliku da apelujem na sve predstavnike Roma, da nam izađu u susret i reše problem sa kanalizacijom jednom za sva vremena“, u dahu je izgovorio Gidžić ono što ga trenutno najviše tišti.

Osnovna infrastruktura i dalje ne funkcioniše ili je nema

Osim u Preocu, problem sa kanalizacijom imaju i stanovnici Romske mahale u Gračanici, pa umesto o prazniku, razgovor započinju navođenjem problema sa kojima se suočavaju.

„Najveći problem je kanalizacija, već godinu dana isti problem. Da li zbog toga što smo Romi naša deca treba da se zaraze? Slavimo ovaj dan, ali džabe, niko neće da dođe zbog ove kanalizacije. Smrdi. Prolaze kolima, idu gore da igraju fudbal i niko neće da pita za ovu kanalizaciju. Došli su dva puta, počeli da rade i ostavili na pola“, kazao je Šaip Abdulahi.

I on će Međunarodni dan Roma obeležiti u krugu porodice.

„Spremio sam meso, danas mi je i unuku rođendan. Sve ćemo proslaviti zajedno“, rekao je on.

Šaip i njegova porodica su se vakcinisali protiv koronavirusa, ali kaže da se „čuva ljudi koji nisu“.

„Džabe sam se vakcinisao, neću biti zaštićen ako vakcinu ne prime svi. Tek kada je dobiju svi, biće dobro“, zaključio je Abdulahi.

Firekt Beriša iz Gračanice kaže da zbog novih mera u borbi protiv koronavirusa ne proslavlja praznik.

„Nema šanse da proslavimo kući, nije interesantno. Treba da bude muzika, kokteli. Da dođe Srđan Popović, da nam čestita Dan Roma, da dođe da nas poseti“, kaže Beriša i dodaje da ih za ovaj praznik već dve godine niko ne posećuje.

„Najveći problem je kanalizacija, kopali su, skinuli su ove kocke i nikako da ih vrate, samo svoju ulicu asfaltiraju. Ko god dođe na vlast gleda samo sebe“, zaključio je on.

Direktor odeljenja Javnih službi u Opštini Gračanica Vladica Trajković kazao je za RTV Kim da će se tokom naredne nedelje krenuti sa sanacijom kanalizacije u Romskoj mahali.

Abdusa Beriša navodi da proslavlja današnji praznik, iako u kući nema ni struje ni vode.

„Slavim današnji praznik, spremam od onoga što imam. Nemam struju, vodu imam napolju. Pomažu mi komšije, donose mi drva. Sama živim, doneli su mi pakete dva puta. Deca su otišla, svako u potrazi za svojom srećom “, rekla je ona.

„Problemi decenijama isti, biće lakše“

Romski aktivista i zamenik ministra za zajednice i povratak u Vladi Kosova Gazmen Salijević kaže da se Romi sa istim problemima „suočavaju decenijama“.

„To su problemi infrastrukture, obrazovanja, zapošljavanja, to su problemi sa kojima se suočvaju i naše komšije, s tim da taj efekat je kod romske zajednice veći i drugačije se izražava. Romi žive na periferiji grada i tamo gde su Romi - problemi su, kako infrastruktirni, tako i socijalno - ekonomski. To su problemi koji utiču na svakodnevnicu, svakog dana se suočavaju sa istim problemima“, rekao je Salijević i dodao da je tokom pandemije sve teže.

„Zahteva se da higijena bude na malo većem nivou, konstantno pranje ruku, ima potrebe za maskama, dezinfekcionim sredstvima. Romi žive na poslednjoj lestvici standarda, a kako bismo sve to promenili, moramo raditi na ekonomskom osnaživanju Roma“, rekao je on.

Nakon što su postali deo institucija Kosova, Salijević kaže da će predstavnici Romske inicijative sada lakše moći da ukažu da probleme svoje zajednice.

„Kada smo deo institucija mislim da ćemo lakše ukazati na nedostake i probleme i zajedničkim snagama pokušaćemo da rešimo one sa kojim se Romi suočavaju“, poručio je Salijević.

Međunarodni dan Roma je zvanično proglašen 1990. godine u Serocku u Poljskoj, mestu održavanja četvrtog Svetskog romskog kongresa Međunarodne romske unije (IRU). To je i sećanje na prvi veći međunarodni susret romskih predstavnika održan u Čelsfildu kraj Londona od 7. do 12. aprila 1971. godine.Ostale vesti

“Mediji da se više bave istinom, činjenicama i suštinom”
Reagujući na najnoviji izveštaj “Reportera bez granica” glavni i odgovorni urednik Radija Goraždevac Darko Dimitrijević napominje da mediji koji izveštavaju na srpskom i dalje nailaze na barijere od strane predstavnika kosovskih institucija. Katarina Marinković novinarka Medija centra iz Čaglavice ističe da ih verbalni napadi i provokacije pojedinaca zbog načina njihovog izveštavanja samo podstiču da još bolje rade svoj posao, profesionalno i odgovorno.
  • 21.04.2021
Recitacijom protiv nasilja nad Lukom
U Gračanici je i danas održan još jedan vid protesta zbog napada na devetnaestogodišenjeg Luku Dimitrijevića. Naime, gimnazijalke Anđela i Mila su recitovanjem pesama pružile podršku pretučenom mladiću.  Istovremeno, predstavnici civilnog društva su ponovo zatražili veću bezbednost za stanovništvo.
  • 21.04.2021
GR: Počela sancija ulice i kanalizacione mreže u romskoj mahali
Timovi odeljenja Javnih službi i JKP “Ekologija” počeli su sa uređenjem "Kajmakčalanske ulice" u romskoj mahali u Gračanici, navodi se u objavi na Fejsbuk nalogu.
  • 20.04.2021
Udruženje novinara Kosova zabrinuto zbog stanja slobode medija
Uruženje novinara Kosova izrazilo je zabrinutost zbog izveštaja organizacije "Reporteri bez granica" o stanju slobode medija na Kosovu za 2021. godinu, koji pokazuje da je Kosovo palo za osam mesta i sada se nalazi na 78. mestu u svetu, po slobodi štampe, prenosi Reporteri.
  • 20.04.2021
GR: Održava se performans
U Gračanici, ispred Omladinskog saveta održava se performans "Prilog za harač" kojim civilno društvo ukazuje na, kako navode, bezrazložno kažnjavanje oca Luke Dimitrijevića.
  • 20.04.2021
Saradnja privrednih komora Srbije i Kosova i regionalne inicijative
Privredne komore u regionu dobro sarađuju i nastoje da uklone barijere u razmeni roba i usluga, ocenili su direktor u Privrednoj komori Srbije Mihailo Vesović i predsednik kosovske Privredne komore Berat Rukići.
  • 20.04.2021