Vesti
Društvo

Međunarodni dan pismenosti: Između bogatstva i kvarenja jezika

“Pismenog čoveka odlikuje, pre svega, kultura življenja i pristojno ponašanje u svakom segmentu života. Da li se radi o situaciji u prodavnici, u saobraćaju, u firmi, u bilo kom javnom prostoru, pismen čovek mora pokazati svoj nivo u svakoj situaciji”, kazala je za RTV Kim direktorka Narodne biblioteke u Gračanici Brankica Kostić povodom Međunarodnog dana pismenosti.
Međunarodni dan pismenosti: Između bogatstva i kvarenja jezika
Ilustracija (Foto Pixabay.com)

Jezik je heterogeni sistem koji je otvoren i potpuno pristupačan, namenjen čoveku da se bogati iznutra. Osim čitanjem, jezik se bogati i praćenjem različitih emisija i događaja, od školskog programa do filozofskih rasprava, mišljenja je Brankica Kostić. Ona smatra da su poznavanje pravopisa i bogat vokabular usko povezani.

“Mi, u ovom delu Kosova i Metohije, u ovom delu Srbije, imamo neku traumu i mislimo da često grešimo u akcentu, u izražavanju u padežnim oblicima. Naročito mlađi ljudi i ono što znaju da kažu, imaju taj kompleks da će pogrešiti. Moj savet je da uvek kažu onako kako misle. Naravno, jeste naš jezik savremeni srpski jezik onaj kojim se služimo u javnom životu, ali bogatstvo našeg jezika čine i ti lokalizmi. Čitanje je svakako sastavni deo toga (pismenosti), a pismen čovek mora biti pismen u svakom segmentu”, rekla je ona.

Napredak tehnologije i globalizacija uslovljavaju ubrzano prihvatanje tuđica i skraćenica.

“Mislim da je nepotrebno kada u kratkim porukama deca umesto ‘ne znam’ pišu ‘nzm’. Naš jezik je jako lep, jedan od najlepših jezika na svetu. Za mene najlepši, svakako. Ali, kvariti jezik nekim rečima je zaista zločin”, jasna je Kostićeva.

Prema njenim rečima, Narodna biblioteka u Gračanici svake godine beleži rast broja korisnika.

“U celokupnom fondu imamo više od 30.000 knjiga. Samo u biblioteci u Gračanici, pošto je završena revizija fonda, imamo 23.500 knjiga. Za svakoga po nešto”, zaključila je direktorka.

Sagovornici RTV Kim kažu da se trude da pravilno pišu i govore, ali i da svakodnevno izdvoje malo vremena za čitanje.

“Koliko se sećam, u srednjoj školi imao sam trojku, četvorku iz srpskog jezika, tako da bih rekao da 80 odsto pravilno čitam i govorim. Pored stručne literature, volim da čitam i svetsku poeziju. Trenutno čitam `Buku i bes` od Vilijama Foknera”, kazao je Miloš Perić iz Preoca.

„Trudim se da pravilno pišem i govorim, ali, budući da živimo na Kosovu i Metohiji, uvek sam u nedoumici kada su akcenti u pitanju. S druge strane, gramatika srpskog jezika je dosta teška pa smo, verujem, stalno u nedoumici kako se nešto piše ili da li smo neku reč pravilno izgovorili. Trenutno čitam knjigu `Grof Monte Kristo` koja je dosta obimna, tako da je čitam već mesecima pošto stignem da pročitam tek par stranica dnevno“, rekla je Milena Maksimović iz Radeva.

Unesko je 17. novembra 1965. proglasio 8. septembar Međunarodnim danom pismenosti, a prvi put je obeležen 1966. Cilj današnjeg dana je podsećanje na važnost pismenosti za pojedinca, zajednice i društva.Ostale vesti

Cirkus ’’Miškin’’ priredio senzacionalno veče publici u Goraždevcu
Cirkus ’’Miškin’’ uz podršku organizacije Amići di Dečani potrudio se da žiteljima Goraždevca jedno veče bude drugačije.
  • 07.08.2022
Kolone na prelazima, najduže čekanje na Merdaru

Na više prelaza na Kosovu i danas se beleže duža zadržavanja, a prema zvaničnim podacima najveće gužve su na Merdaru.

  • 06.08.2022
REM obrazložio odluku o izdavanju dozvola za nacionalnu frekvenciju
Savet Regulatora je zaključio da su svih 14 podnosilaca prijava – TV Pink, Nacionalna Hepi TV, Vesti, BK TV, Una, Nova S, N1, Prva, TV B92, KCN nacionalna, TV2, Tanjug TV, K1 i Kurir televizija – ispunili uslove iz konkursne dokumentacije.
  • 05.08.2022
Radio Goraždevac: Neko štiti osobu koja je pretila našim novinarima
Nakon pretnje koje je M.B. uputio novinarima Radio Goraždevca, javni tužilac u Peći je odredio pritvor od 48 sati za krivično delo pretnje ili zastrašivanja. Slučaj je zaveden pod brojem 2022-DA-1385. Dok su uzimali izjave, neko je pokušavao da utiče na dežurne policajce, javlja Radio Goraždevac.
  • 05.08.2022
Srbiji od EU 223,6 miliona evra

Ministarka za evropske integracije i Nacionalni IPA koordinator Jadranka Josimović saopštila je da je Evropska unija odobrila Republici Srbiji bespovratna sredstva od 223,615 miliona evra za investiranje u sedam projekata, od kojih su tri u sektoru transporta, dva u oblasti energetike i po jedan projekat u sektorima digitalne i socijalne infrastrukture.

  • 05.08.2022
Na prelazima duge kolone, na Merdaru se čeka i do 180 minuta
Na svim administrativnim i graničnim prelazima se beleže duža zadržavanja vozila u oba smera. U ranim jutarnjim satima kolone su nešto kraće, ali već nešto pre podneva na prelazu Jarinje je na ulazu na Kosovo bilo više od sto vozila u koloni, dok ih je na izlazu nešto manje.
  • 05.08.2022