Vesti
Društvo

Međunarodni dan pismenosti: Između bogatstva i kvarenja jezika

“Pismenog čoveka odlikuje, pre svega, kultura življenja i pristojno ponašanje u svakom segmentu života. Da li se radi o situaciji u prodavnici, u saobraćaju, u firmi, u bilo kom javnom prostoru, pismen čovek mora pokazati svoj nivo u svakoj situaciji”, kazala je za RTV Kim direktorka Narodne biblioteke u Gračanici Brankica Kostić povodom Međunarodnog dana pismenosti.
Međunarodni dan pismenosti: Između bogatstva i kvarenja jezika
Ilustracija (Foto Pixabay.com)

Jezik je heterogeni sistem koji je otvoren i potpuno pristupačan, namenjen čoveku da se bogati iznutra. Osim čitanjem, jezik se bogati i praćenjem različitih emisija i događaja, od školskog programa do filozofskih rasprava, mišljenja je Brankica Kostić. Ona smatra da su poznavanje pravopisa i bogat vokabular usko povezani.

“Mi, u ovom delu Kosova i Metohije, u ovom delu Srbije, imamo neku traumu i mislimo da često grešimo u akcentu, u izražavanju u padežnim oblicima. Naročito mlađi ljudi i ono što znaju da kažu, imaju taj kompleks da će pogrešiti. Moj savet je da uvek kažu onako kako misle. Naravno, jeste naš jezik savremeni srpski jezik onaj kojim se služimo u javnom životu, ali bogatstvo našeg jezika čine i ti lokalizmi. Čitanje je svakako sastavni deo toga (pismenosti), a pismen čovek mora biti pismen u svakom segmentu”, rekla je ona.

Napredak tehnologije i globalizacija uslovljavaju ubrzano prihvatanje tuđica i skraćenica.

“Mislim da je nepotrebno kada u kratkim porukama deca umesto ‘ne znam’ pišu ‘nzm’. Naš jezik je jako lep, jedan od najlepših jezika na svetu. Za mene najlepši, svakako. Ali, kvariti jezik nekim rečima je zaista zločin”, jasna je Kostićeva.

Prema njenim rečima, Narodna biblioteka u Gračanici svake godine beleži rast broja korisnika.

“U celokupnom fondu imamo više od 30.000 knjiga. Samo u biblioteci u Gračanici, pošto je završena revizija fonda, imamo 23.500 knjiga. Za svakoga po nešto”, zaključila je direktorka.

Sagovornici RTV Kim kažu da se trude da pravilno pišu i govore, ali i da svakodnevno izdvoje malo vremena za čitanje.

“Koliko se sećam, u srednjoj školi imao sam trojku, četvorku iz srpskog jezika, tako da bih rekao da 80 odsto pravilno čitam i govorim. Pored stručne literature, volim da čitam i svetsku poeziju. Trenutno čitam `Buku i bes` od Vilijama Foknera”, kazao je Miloš Perić iz Preoca.

„Trudim se da pravilno pišem i govorim, ali, budući da živimo na Kosovu i Metohiji, uvek sam u nedoumici kada su akcenti u pitanju. S druge strane, gramatika srpskog jezika je dosta teška pa smo, verujem, stalno u nedoumici kako se nešto piše ili da li smo neku reč pravilno izgovorili. Trenutno čitam knjigu `Grof Monte Kristo` koja je dosta obimna, tako da je čitam već mesecima pošto stignem da pročitam tek par stranica dnevno“, rekla je Milena Maksimović iz Radeva.

Unesko je 17. novembra 1965. proglasio 8. septembar Međunarodnim danom pismenosti, a prvi put je obeležen 1966. Cilj današnjeg dana je podsećanje na važnost pismenosti za pojedinca, zajednice i društva.Ostale vesti

Nastava u srpskim sredinama i dalje na daljinu
Ministarstvo prosvete Republike Srbije saopštilo je danas da će škole u srpskim sredinama na Kosovu i naredne nedelje izvoditi nastavu na daljinu.
  • 17.09.2021
Istok: Pokrenuta akcija čišćenja groblja u Srbobranu

U povratničkom selu Srbobran, u opštini Istok, pokrenuta je akcija prikupljanja sredstava za čišćenje i uređivanje seoskog groblja koje će početi u prvim danima oktobra, izjavila je za Radio Goraždevac Vesna Maliković iz Srbobrana.

  • 17.09.2021
Usvojen predlog o isplati 20 evra svim punoletnim građanima
Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da je na današnjoj sednici Vlade Srbije usvojen Predlog zakon o isplati 20 evra svim punoletnim građanima.
  • 16.09.2021
Uručeni ključevi kuća porodicama Nisić i Dimić iz Klokota
Socijalno ugroženim porodicama Nisić i Dimić iz Кlokota, danas su uručeni ključevi novih kuća, navodi se u saopštenju Ministarstva za zajednice i povratak.
  • 16.09.2021
Zapušite nos, otvorite oči: Gračanica do Tokija
Najveći ekološki problemi na teritoriji opštine Gračanica su godinama unazad potpuno isti. Meštani Lapljeg Sela i Preoca se svakog leta suočavaju sa nesnosnim smradom reke Gračanke koji ih guši do kasne jeseni. Iz opštinskog Odeljenja inspekcije ističu da su uzorci vode sa više lokacija poslati na ispitivanje, da su rezultati pokazali prisustvo otpadnih voda iz domaćinstava, a da analiza prisustva teških metala iz tehničkih razloga neće biti brzo urađena.
  • 16.09.2021
Devenport povodom Međunarodnog dana demokratije: Svaki glas mora da se čuje
„Obeležavajući Svetski dan demokratije potvrđujemo princip izražavanja slobode volje ljudi, bilo putem glasačkih kutija, bilo putem medija, kao osnovu autoriteta za svaki vid vlasti“, oglasio se danas šef misije OEBS-a na Kosovu, ambasador Majk Devenport.
  • 15.09.2021