Vesti
Društvo

Međunarodni dan pismenosti: Između bogatstva i kvarenja jezika

“Pismenog čoveka odlikuje, pre svega, kultura življenja i pristojno ponašanje u svakom segmentu života. Da li se radi o situaciji u prodavnici, u saobraćaju, u firmi, u bilo kom javnom prostoru, pismen čovek mora pokazati svoj nivo u svakoj situaciji”, kazala je za RTV Kim direktorka Narodne biblioteke u Gračanici Brankica Kostić povodom Međunarodnog dana pismenosti.
Međunarodni dan pismenosti: Između bogatstva i kvarenja jezika
Ilustracija (Foto Pixabay.com)

Jezik je heterogeni sistem koji je otvoren i potpuno pristupačan, namenjen čoveku da se bogati iznutra. Osim čitanjem, jezik se bogati i praćenjem različitih emisija i događaja, od školskog programa do filozofskih rasprava, mišljenja je Brankica Kostić. Ona smatra da su poznavanje pravopisa i bogat vokabular usko povezani.

“Mi, u ovom delu Kosova i Metohije, u ovom delu Srbije, imamo neku traumu i mislimo da često grešimo u akcentu, u izražavanju u padežnim oblicima. Naročito mlađi ljudi i ono što znaju da kažu, imaju taj kompleks da će pogrešiti. Moj savet je da uvek kažu onako kako misle. Naravno, jeste naš jezik savremeni srpski jezik onaj kojim se služimo u javnom životu, ali bogatstvo našeg jezika čine i ti lokalizmi. Čitanje je svakako sastavni deo toga (pismenosti), a pismen čovek mora biti pismen u svakom segmentu”, rekla je ona.

Napredak tehnologije i globalizacija uslovljavaju ubrzano prihvatanje tuđica i skraćenica.

“Mislim da je nepotrebno kada u kratkim porukama deca umesto ‘ne znam’ pišu ‘nzm’. Naš jezik je jako lep, jedan od najlepših jezika na svetu. Za mene najlepši, svakako. Ali, kvariti jezik nekim rečima je zaista zločin”, jasna je Kostićeva.

Prema njenim rečima, Narodna biblioteka u Gračanici svake godine beleži rast broja korisnika.

“U celokupnom fondu imamo više od 30.000 knjiga. Samo u biblioteci u Gračanici, pošto je završena revizija fonda, imamo 23.500 knjiga. Za svakoga po nešto”, zaključila je direktorka.

Sagovornici RTV Kim kažu da se trude da pravilno pišu i govore, ali i da svakodnevno izdvoje malo vremena za čitanje.

“Koliko se sećam, u srednjoj školi imao sam trojku, četvorku iz srpskog jezika, tako da bih rekao da 80 odsto pravilno čitam i govorim. Pored stručne literature, volim da čitam i svetsku poeziju. Trenutno čitam `Buku i bes` od Vilijama Foknera”, kazao je Miloš Perić iz Preoca.

„Trudim se da pravilno pišem i govorim, ali, budući da živimo na Kosovu i Metohiji, uvek sam u nedoumici kada su akcenti u pitanju. S druge strane, gramatika srpskog jezika je dosta teška pa smo, verujem, stalno u nedoumici kako se nešto piše ili da li smo neku reč pravilno izgovorili. Trenutno čitam knjigu `Grof Monte Kristo` koja je dosta obimna, tako da je čitam već mesecima pošto stignem da pročitam tek par stranica dnevno“, rekla je Milena Maksimović iz Radeva.

Unesko je 17. novembra 1965. proglasio 8. septembar Međunarodnim danom pismenosti, a prvi put je obeležen 1966. Cilj današnjeg dana je podsećanje na važnost pismenosti za pojedinca, zajednice i društva.Ostale vesti

Istraživanje: Kako smanjiti usamljenost kod starijih osoba?
Pružanje konkretne podrške starijim ljudima u obavljanju svakodnevnih aktivnosti, kao što je kupovina namirnica, od suštinskog je značaja za smanjenje usamljenosti, pokazalo je novo istraživanje Populacionog fonda Ujedinjenih nacija (UNFPA) i Univerzitetskog koledža u Londonu, sapšteno je iz UNFPA Kosovo.
  • 28.01.2022
Zajednički bukvar za male Albance od naredne godine
Kako je i najavljeno, Ministarstvo prosvete Kosova i Ministarstvo prosvete Albanije objavili su danas poziv za prijavu na konkurs za zajednički Bukvar, uz radnu svesku.
  • 28.01.2022
Humanitarna hrišćanska zajednica „Radosti moja“, podelila svetosavske paketiće
Deca u Goraždevcu dobila su danas svetosavske paketiće od Humanitarne hrišćanske zajednice „Radosti moja“. Predhodnih dana ova organizacija posetila je i Orahovac i Veliku Hoču.
  • 28.01.2022
Agencija za informacije i privatnost primila oko 200 pritužbi
Agencija za informisanje i privatnost je primila 43 pritužbe u vezi sa zaštitom ličnih podataka i još 147 pritužbi na pristup javnim dokumentima. Konačne odluke su donete u oko 80 odsto slučajeva.
  • 28.01.2022
Mlađi osnovci neposredno, ostali kombinovano
Tim za škole doneo je odluku da od 31. januara 2022. godine, učenici od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola nastavu pohađaju neposredno, dok će učenici od petog do osmog razreda obrazovno-vaspitni rad pratiti po kombinovanom modelu i ići u školu dan za danom, podeljeni u dve grupe, saopšteno je na sajtu Ministarstva prosvete Republike Srbije. 
  • 28.01.2022
Pandemija promenila navike korisnika droge u Evropi
Pandemija korona virusa uticala je na navike korišćenja droge u evropskim zemljama, pri čemu je porasla konzumacija kanabisa, a smanjila se zloupotreba klupskih droga, ekstazija i derivata amfetamina MDMA, pokazuje istraživanje Evropske agencije za droge (EMCDDA).
  • 27.01.2022