Vesti
Društvo

Međunarodni dan deteta

Međunarodni dan deteta obeležava se 20.novembara na dan kada je 1956. godine usvojena Konvencija UN o zaštiti prava dece.
Međunarodni dan deteta
Ilustracija (Foto Pixabay)

Aleksandra Dimitrijević, viša pravna savetnica Institucije ombudsmana regionalne kancelarije u Gračanici, kazala je za RTV Kim da se od 1999. godine, svake godine u većini država ovaj dan obeležava kao univerzalni dan prava deteta.

„Pravo deteta obuhvata pravo na život, pravo na zdravlje, na smeštaj, zaštitu diskriminacije, zaštitu o odlučivanju kada su stariji maloletnici u pitanju, da se čuje njihov glas i zašta se oni zalažu. Institucija ombudsmana svake godine na Međunarodni dan deteta organizuje otvorene dane za decu u svojim regionalnim kancelarijama koje imamo širom Kosova“.

Dimitrijevićeva je podsetila i na dečje obaveze.

„Njihove obaveze su da uče, da se obrazuju, da poštuju određene konvencije i norme kako pisane tako i nepisane, da budu kulturni, da ynaju osnove bontona, da budu marljivi, da poštuju starije i pomažu ukućanima onoliko koliko mogu u skladu sa svojim uzrastom“.
Ona je apelovala na mlade da prijave svaki vid nasilja.

„Ako dođe do vršnjačkog nasilja, da se tome suprostave i da to prijave nastavnicima ili direktoru škole. Možemo im pružiti besplatnu pravnu pomoć, da ih informišemo o njihovim pravima i obavezama, kako da podnesu žalbu ako smatraju da su njihova prava prekršena. Ukoliko su bili svedoci vršnjačkog nasilja, mogu da se obrate pa da mi kontaktiramo određene institucije koje mogu da rešavaju ta pitanja“, rekla je Dimitrijevićeva.

Regionalna kancelarija ombudsmana u Gračanici otvorena je svakog radnog dana od 08 do 16 časova, a deca mogu da podnesu i anonimnu žalbu, žalbu sa punim imenom i prezimenom, mogu da dodju sami ili uz prisustvo roditelja ili staratelja, kao i uz prisustvo nastavnika ili osobe u koju imaju najviše poverenja.

„Mogu da se žale i na diskriminaciju u školi ili ulici. Sve njihove žalbe su poverljive. U kancelariji u Gračanici do sada nije bilo žalbi, dok smo imali slučajeva prijavljivanja diskriminacije i lošeg postupanja nastavnika prema učenicima u Prištini. Smatramo da svako dete od sedam do dvanaest godina može zdravo da razmišlja i da shvati da su mu neka prava prekršena, i da se oseća žrtvom indirektne ili direktne diskriminacije po osnovu rase, nacije, religije ili kom ekonomskom staležu pripada dete koje može da bude žrtva nekog šikaniranja ili bilo kog vida vršnjačkog nasilja u školi, može slobodno da dođe u našu kancelariju“, zaključila je Dimitrijevićava.Ostale vesti

Počeo Velikogospojinski post
Za pravoslavne hrišćanske vernike počeo je dvonedeljni Velikogospojinski post. Ustanovljen je kako bi se svi sećali Presvete Bogorodice i tražili molitveno zastupništvo od nje. Post se završava 28. avgusta po novom kalendaru, na Veliku Gospojinu.
  • 14.08.2022
Gračanica: Letnji bioskop na otvorenom

Dom kulture Gračanica organizuje Filmsko leto za mlade prikazivanjem filmova na otvorenom. 

  • 14.08.2022
Šta se dešava sa 70 radnih mesta u srpskim zdravstvenim ustanovama na Kosovu?
Osam zdravstvenih ustanova koje na Kosovu rade u srpskom sistemu, raspisale su u martu ove godine konkrus za prijem oko 70 radnika. Međutim, ni posle pet meseci nije objavljeno ko je dobio posao, a jedna ustanova je u međuvremenu poništila konkurs.
  • 12.08.2022
Batuse: Za 15 minuta izgorela polovina petogodišnjeg truda
Požar u voćnjaku porodice Simonović u selu Batusu kraj Kosova Polja je planuo u četvrtak, 11. avgusta, oko 16.00 časova. Polovina voćnjaka je stradala za 15 minuta, a pet godina truda i rada je uloženo da se on podigne.
  • 12.08.2022
Mladi u Srbiji: Protiv sankcija Rusiji, ali za selidbu u Zapadnu Evropu
Dok je većina mladih protiv osude Rusije zbog rata u Ukrajini, samo 11 odsto njih ne želi da se odseli iz zemlje, pokazalo je istraživanje Krovne organizacije mladih Srbije.
  • 12.08.2022
Benzin u Srbiji pojeftinio četiri, a dizel dva dinara
Benzin BMB 95 i evrodizel biće jeftiniji za četiri, odnosno dva dinara po litru do sledećeg petka, 19. avgusta.
  • 12.08.2022