Vesti
Društvo

Međunarodni dan deteta

Međunarodni dan deteta obeležava se 20.novembara na dan kada je 1956. godine usvojena Konvencija UN o zaštiti prava dece.
Međunarodni dan deteta
Ilustracija (Foto Pixabay)

Aleksandra Dimitrijević, viša pravna savetnica Institucije ombudsmana regionalne kancelarije u Gračanici, kazala je za RTV Kim da se od 1999. godine, svake godine u većini država ovaj dan obeležava kao univerzalni dan prava deteta.

„Pravo deteta obuhvata pravo na život, pravo na zdravlje, na smeštaj, zaštitu diskriminacije, zaštitu o odlučivanju kada su stariji maloletnici u pitanju, da se čuje njihov glas i zašta se oni zalažu. Institucija ombudsmana svake godine na Međunarodni dan deteta organizuje otvorene dane za decu u svojim regionalnim kancelarijama koje imamo širom Kosova“.

Dimitrijevićeva je podsetila i na dečje obaveze.

„Njihove obaveze su da uče, da se obrazuju, da poštuju određene konvencije i norme kako pisane tako i nepisane, da budu kulturni, da ynaju osnove bontona, da budu marljivi, da poštuju starije i pomažu ukućanima onoliko koliko mogu u skladu sa svojim uzrastom“.
Ona je apelovala na mlade da prijave svaki vid nasilja.

„Ako dođe do vršnjačkog nasilja, da se tome suprostave i da to prijave nastavnicima ili direktoru škole. Možemo im pružiti besplatnu pravnu pomoć, da ih informišemo o njihovim pravima i obavezama, kako da podnesu žalbu ako smatraju da su njihova prava prekršena. Ukoliko su bili svedoci vršnjačkog nasilja, mogu da se obrate pa da mi kontaktiramo određene institucije koje mogu da rešavaju ta pitanja“, rekla je Dimitrijevićeva.

Regionalna kancelarija ombudsmana u Gračanici otvorena je svakog radnog dana od 08 do 16 časova, a deca mogu da podnesu i anonimnu žalbu, žalbu sa punim imenom i prezimenom, mogu da dodju sami ili uz prisustvo roditelja ili staratelja, kao i uz prisustvo nastavnika ili osobe u koju imaju najviše poverenja.

„Mogu da se žale i na diskriminaciju u školi ili ulici. Sve njihove žalbe su poverljive. U kancelariji u Gračanici do sada nije bilo žalbi, dok smo imali slučajeva prijavljivanja diskriminacije i lošeg postupanja nastavnika prema učenicima u Prištini. Smatramo da svako dete od sedam do dvanaest godina može zdravo da razmišlja i da shvati da su mu neka prava prekršena, i da se oseća žrtvom indirektne ili direktne diskriminacije po osnovu rase, nacije, religije ili kom ekonomskom staležu pripada dete koje može da bude žrtva nekog šikaniranja ili bilo kog vida vršnjačkog nasilja u školi, može slobodno da dođe u našu kancelariju“, zaključila je Dimitrijevićava.Ostale vesti

Neradni dan na Kosovu

Kosovske institucije neće danas raditi zbog toga što je državni praznik Albanije proglašen i za praznik na Kosovu.

  • 29.11.2021
Priština: Vijori se zastava sa likovima Hašima Tačija i Kadrija Veseljija

Povodom Dana nezavisnosti Albanije i albanske zastave, u blizini Univerzitetskog kliničkog centra u Prištini, postavljena je velika zastava sa likovima Hašima Tačija i Kadrija Veseljija, kao i amblemom OVK.

  • 28.11.2021
Dan zastave Albanije-neradni dan na Kosovu
Albanija danas slavi 109 godina od proglašenja nezavisnosti. Ovaj datum uveliko se obeležava i na Kosovu, te će ponedeljak biti neradni dan za sve institucije.
  • 28.11.2021
Komandant KFOR-a sa vladikom Teodosijem o bezbednosti i međusobnoj toleranciji

Komandant Kfora general-major Ferenc Kajari je razgovarao sa vladikom raško-prizrenskim Teodosijem, naveli su iz ove misije na svom zvaničnom Fejsbuk profilu.

  • 26.11.2021
UNS o izmeni Krivičnog zakonika i zaštiti novinara
Okrugli sto koji je Udruženje novinara Srbije juče organizovalo u Novom Sadu pod nazivom „Izmene Кrivičnog zakonika između potvrde i osporavanja – mogu li se novinari izboriti za bolju zaštitu“ potvrdio je da je novinarima i medijskim radnicima potrebna bolja krivično-pravna zaštita. Učesnici su se složili da je na predloženom Nacrtu izmena i dopuna Кrivičnog zakonika koji je u javnoj raspravi potrebno još raditi i da u ovom obliku ne bi trebalo da bude usvojen.
  • 26.11.2021
Ambasadorka Srbije izabrana za predsedavajuću Izvršnog saveta Uneska

Ambasadorka Srbije pri Unesku Tamara Rastovac Siamašvili je izabrana za predsedavajuću Izvršnog saveta Uneska na period od dve godine. 

  • 26.11.2021