Vesti
Društvo

Međunarodni dan borbe protiv zloupotrebe droge

Generalna skupština UN-a je Rezolucijom 42/112, 1987. godine proglasila 26. jun Međunarodnim danom protiv zloupotrebe i nezakonite trgovine drogama kao izraz odlučnosti da ojača delovanje i saradnju u borbi protiv zloupotrebe i trgovine drogama. 

Međunarodni dan borbe protiv zloupotrebe droge
Ilustracija (Foto Shutterstock)

Ovaj dan obeležava se širom sveta u cilju mobilisanja pojedinaca i zajednice za podizanje svesti o velikom društvenom problemu koji predstavlja, pre svega, ilegalna droga i za aktivan odnos u suzbijanju problema zloupotrebe droga.

Zloupotreba droga ima negativne posledice po zdravlje i živote ljudi, podstiče kriminal i preti održivom razvoju. Zbog toga je potreban balansiran pristup za smanjenje posledica upotrebe droga koji fokusira i smanjenje ponude i smanjenje potražnje. Preduslov za efektivno delovanje društva u borbi protiv droga je koordinacija svih odgovarajućih službi, institucija i organizacija kako na nacionalnom, tako i lokalnom nivou.

Niko nije siguran u društvu u kojem droga preuzme kontrolu. Kako droga kontroliše zavisnika i njegovo telo, tako njihova nezakonita proizvodnja i prodaja mogu kontrolisati i čitave zajednice putem mreža kriminalnih organizacija.

Procjenjuje se da je dostupnost raznih opojnih droga sve veća, da eksperimentiranje s drogama počinje sve ranije, da se nastavlja trend porasta broja mladih i žena konzumenata droga kao i visoka korelacija korisnika droga sa samoubistvima, kriminalom, nasiljem…

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana protiv zloupotrebe i krijumčarenja droga, širom sveta se, organizuju javne manifestacije i događaji unutar institucija, sprovode aktivnosti koje imaju za cilj informisanje stanovništva o problemu zloupotrebe droga, doniraju sredstva lokalnim NVO radi pružanja podrške preventivnim aktivnostima.Ostale vesti

’’Radosti moja’’ i ’’Osmeh na dar’’ podelili paketiće deci u Goraždevcu

Predstavnici hrišćanske zajednice „Radosti Moja“ i humanitarne organizacije „Osmeh na dar“ podelili su paketiće deci u Goraždevcu.

  • 29.01.2023
Proslava Svetog Save u Prizrenu

U crkvi Svetog Đorđa u Prizrenu, uz prisustvo velikog broja vernika svečano je obeležen praznik posvećen prvom srpskom prosvetitelju Svetom Savi.

  • 27.01.2023
’’Zadovoljstvo je pripremati priredbu za Savindan sa talentovanom decom’’

Svečanim programom koji su pripremili učenici srednje Medicinske škole u Lapljem Selu je obeležen praznik posvećen Svetom Savi, utemeljivaču obrazovanja i prvom srpskom arhiepiskopu. „Zadovoljstvo je pripremati Svetosavsku priredbu sa talentovanim učenicima“, rekla je profesorka srpskog jezika i književnosti Marina Ćirković.

  • 27.01.2023
Savindan obeležen svečano u Goraždevcu

U prisustvu monaha iz Visokih Dečana i monahinja iz Pećke Patrijaršije u Goraždevcu je obeležena školska slava Sveti Sava. Prigodan kulturno-umetnički program priredili su učenici i nastavnici osnovne škole „Janko Jovićević“ i izmeštene gimnazije koja nosi ime svetitelja.

  • 27.01.2023
Mladi na Balkanu najduže žive sa roditeljima
Zemlje Balkana prednjače u broju mladih ljudi između 18 i 35 godina koji svoj dom dele sa roditeljima i kasno počinju da žive samostalno. U Srbiji 65 odsto mladih u ovoj dobi žive sa roditeljima.
  • 27.01.2023
Stanari u Lapljem Selu dobili stambena rešenja
Predsednica opštine Gračanica Ljiljana Šubarić uručila je stambena rešenja porodicama koje žive u stambenim zgradama u Lapljem Selu, a koje na ista čekaju više od jedne decenije.
  • 26.01.2023