Vesti
Društvo

Međunarodna konferencija: Slobodni evropski mediji 2018.

Razgovori o ulozi slobodnih medija važni su za dalji razvoj demokratije u Evropi. Govor mržnje i lažne vesti nisu retkost, a građani su zbunjeni jer propaganda potkopava kredibilitet medija, slabeći tako temelje društva. Oko 200 delegata iz svih krajeva Evrope raspravljalo je 15. i 16. februara u Gdanjsku (Poljska) o izazovima sa kojima se novinari suočavaju.
Međunarodna konferencija: Slobodni evropski mediji 2018.
Evropski novinari nakon razgovora sa predsednikom Valensom (Foto Silvija Čokaro Markeze)

Nakon panela na teme konflikta medija i politike u Evropi, očuvanja novih medija i nezavisnog novinarstva van kontrole države, zakonodavstva koje reguliše rad medija, medijskih sloboda, etičkih standarda i samocenzure, učesnici konferencije izašli su sa nizom preporuka:

- Zahteva se oslobađanje svih zatvorenih novinara i zaustavljanje sudskih procesa protiv novinara koji su pokrenuti samo zato što su radili svoj posao

- Očekuje se da će novinari uticati na nacionalne lidere da konačno počnu da zastupaju i promovišu medijske slobode

- Promocija preporuka Saveta Evrope o zaštiti novinara

- Promocija medijskog pluralizma

- Promovisanje platforme o bezbednosti novinarstva i uticaj na reagovanje države

- Ostvarivanje uticaja na građane i njihovo angažovanje u promovisanju medijskih sloboda

- Koordinisani monitoring suđenja novinarima

- Uključivanje novinara u probleme medijske i informativne pismenosti

- Dalje razumevanje problema autocenzure

- Učešće u dijalogu sa sudijama, advokatima i policijom

- Aktivno mapiranje medijskih sloboda i njihovo približavanje javnosti

- Prestanak korišćenja javnih oglasa i obaveštenja kako bi se podržavali samo određeni mediji

- Poštovanje prava novinara da izveštavaju sa različitih demonstracija i drugih vrsta skupova, čak i kada se na njima kritikuju sami novinari

- Novinarima treba da bude omogućen pristup izbeglicama i migrantima  

- Stvaranje uslova za socijalni dijalog

- Uredno izveštavanje sa antivladinih demonstracija

- Kvalitetno novinarstvo treba da se bori protiv laži, ne protiv zakonodavstva

- Podrška nezavisnim medijima u zemljama sa teškim prilikama

- Podizanje kapaciteta novinara i medija

- Jačanje samoodrživosti javnih medijskih servisa

- Međunarodno zastupanje medijskih sloboda

- Posvećivanje dodatne pažnje lokalnim medijima

- Stvaranje strategije za inkluzivno medijsko okruženje

- Zastupanje istraživačkog novinarstva

- Obuka u oblasti digitalne samoodbrane, enkripcija solidarnosti i prekogranična saradnja

Konferenciju "Slobodni evropski mediji 2018" organizovala je Evropska federacija novinara u saradnji sa Savetom Evrope, Nordijskim centrom za novinarstvo, Evropskim centrom za medijske slobode, Međunarodnim institutom za štampu i Evropskom federacijom sindikata javnih servisa uz pomoć grada Gdanjska i Evropskog centra solidarnosti.

Nastavak ove konferencije zakazan je za sredinu marta 2020. godine u istom gradu na obali Baltičkog mora.

Leh Valensa: Nacionalna država je stvar prošlosti

"Čekam da vidim šta će se desiti. Ako poživim, pridružiću se ili revolucionarima ili kontrarevolucionarima", rekao je obraćajući se učesnicima konferencije u Gdanjsku bivši poljski predsednik i dobitnik Nobelove nagrade za mir Leh Valensa.

"Bio sam deo generacije koja je prevazišla podele i granice. Istorija će to pamtiti. Novo doba je počelo, ali nama nedostaju alati da se snađemo u njemu. Ja ga zovem dobom reči, moramo se dogovarati i odlučiti koji ekonomski sistem nam treba i kakva nam demokratija treba. Novinari moraju reagovati i upoznati javnost sa mogućim modelima budućnosti. U protivnom nas čeka haos. Postojeći instrumenti su nam loši, nacionalna država i njeno doba su stvari prošlosti. Valja nam spremati alate za doba globalnosti", rekao je nekadašnji vođa "Solidarnosti" koji krajem septembra puni 75 godina.

"Kada smo kretali da oslobodimo Poljsku od komunizma u samoj državi je bilo 200 hiljada Rusa i još milion oko nje, sa sve nuklearnim oružjem. Niko nije verovao da ćemo uspeti. Ali jesmo, postigli smo to zahvaljujući slobodnoj štampi, zato što su novinari dobro tumačili društvu naše ideje. Samo vođstvo Leha Valense ili nekakve demonstracije ne bi bile dovoljne za pobedu. Uspeli smo zahvaljujući slobodnim medijima", naglasio je Valensa.

U muzeju u Evropskom centru solidarnosti, čija stalna postavka posvećena je borbi poljskih sindikata, nalazi se i deo stabla u koje su demonstranti urezali 21 zahtev. Treći među njima bio je zahtev radnika brodogradilišta u Gdanjsku za omogućavanje slobode govora i slobode štampe.  
 
"Jednom osvojena sloboda nije zauvek. Da se danas pojavi prorok ne bi mu verovali jer niko nikom više ne veruje. Pravo pitanje je - šta su naše osnovne vrednosti. Predlažem da se dogovorimo oko 10 svetovnih zapovesti i usvojimo ih širom Evrope. Budućnost moramo graditi na zajedničkim vrednostima oko kojih se slažu i vernici i ateisti. Trenutno polovina veruje u slobodu, a polovina u vrednosti. Razgovorom moramo prevazići populizaciju demokratije i doneti odluku hoé li nas čuvati moralni principi ili policija", kazao je Leh Valensa, dodajući da "globalizacija nije, sama po sebi, ni dobra ni loša".

"Zavisi kako ćemo se odnositi prema njoj, kako ćemo je koristiti. Sigurno je da ekonomija ne odgovara trenutnoj situaciji. Nije poenta u tome da bogati pomažu siromašne, već u organizaciji Evrope koja ima smisla", smatra on.

"Rešenja novih problema neće nam doneti stare metode i konstantno gledanje unazad. Filozofija "Solidarnosti" se svodila na podelu težine tereta. Ovo je prilika da podelimo teret novog doba. Političari i tajkuni imaju svoje brige, novinari bi morali da rade svoj posao", zaključio je Leh Valensa svoje obraćanje novinarima i medijskim radnicima u Gdanjsku.Ostale vesti

Pasjane: Protest zbog zapošljavanja u Zdravstvenom centru
Ispred Zdravstvenog centra u Pasjanu kod Gnjilana održan je protest dvadesetak ljudi nezadovoljnih zbog odluke direktora ove ustanove dr Zorana Perića da ih ne primi u radni odnos.
  • 05.03.2021
KM: Prikupljeno preko 90.000 dinara za lečenje Magdalene Nedeljković

Uličnim performansom studenti likovnog, muzičkog i dramskog odseka Fakulteta umetnosti u Kosovskoj Mitrovici, danas su prikupili 94.600 dinara za lečenje Magdalene Nedeljković.

  • 03.03.2021
OG: Nastavljena dezinfekcija institucija i stambenih objekata
Opštinsko odeljenje javnih službi nastavilo je sa dezinfekcijom institucija, ustanova i kolektivnih stambenih objekata u cilju zaštite od širenja kovida-19, saopšteno je iz Opštine Gračanica.
  • 03.03.2021
Zum će nastaviti da raste i u 2021.
Kompanija Zum predviđa da će nastaviti da pokazuje snažne rezultate i u ovoj godini uprkos boljim izgledima za zdravstvenu situaciju nakon prethodne u kojoj je ta aplikacija za video konferencije postala glavno sredstvo u profesinalnim, školskim i društvenim životima.
  • 02.03.2021
Podneta krivična prijava protiv Rašića zbog povređivanja maloletnog I.M.
Jovana Filipović advokat maloletnog I.M., jednog od učesnika tuče u Lapljem Selu podnela je danas krivičnu prijavu protiv Nikole Rašića zbog nanošenja telesnih povreda njenom klijentu.
  • 01.03.2021
Novohrvatski: Da li će pandemija postati velepošast?
Časopis "Jezik" i Fondacija "Dr. Ivan Šreter" objavili su 19 reči koje su ušle u uži izbor takmičenja za najbolju novu hrvatsku reč i nagradu "Dr. Ivan Šreter" za 2020, a tri reči uskoro će biti proglašene najboljima.
  • 01.03.2021