Vesti
Društvo

’’Mediji moraju da uživaju sigurnost i slobodu izražavanja’’

"Da bi obezbedili pouzdano i uravnoteženo izveštavanje, mediji, kao četvrti stub demokratije, moraju da budu slobodni, pluralistički i profesionalni, i moraju da uživaju sigurnost i nepokolebljivu slobodu izražavanja", rekao je ambasador EU na Kosovu Tomaš Sunjog.
’’Mediji moraju da uživaju sigurnost i slobodu izražavanja’’
Ambasador EU na Kosovu Tomaš Sunjog (Foto euwbmedia.com)

Na Svetski dan slobode medija on je ponovio da Izveštaj Evropske unije o Kosovu za 2021. godinu ukazuje da je medijsko okruženje na Kosovu pluralistično i dinamično, ali da i dalje postoji zabrinutost u vezi sa javnim kampanjama klevete, pretnjama i fizičkim napadima na novinare.

"Svaki napad na novinare, bilo onlajn, verbalni ili fizički, je neprihvatljiv i treba ga osuditi", naveo je Sunjog.

On je pozvao odgovorne institucije da unaprede reakcije na napade i druge oblike pritisaka na medije i "pohvalio Udruženje novinara Kosova za ulogu u zaštiti novinara i slobode izražavanja".

Osvrćući se na kampanju dezinformacija koja je proistekla iz ruske agresije na Ukrajinu, ambasador Sunjog je istakao visok nivo profesionalizma većine kosovskih medija u izveštavanju o ratu u Ukrajini i pozdravio spremnost Kosova da ugosti ukrajinske novinare u ovim teškim vremenima.

On je sa zabrinutošću primetio da je nedostatak finansijske samoodrživosti medija na Kosovu dodatno pogoršan pandemijom kovid-19, ostavljajući ih ranjivim na političke i poslovne interese i uticaje, dok održivo rešenje za finansiranje javnog emitera tek treba da se pronađe.

Ambasador Sunjog je pozdravio nedavno usvajanje Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći od strane Skupštine Kosova koji će po prvi put služiti i uposlenicima u medijskom sektoru.

"Usvajanje Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći od strane Skupštine je bio korak u pravom smeru u obezbeđivanju slobode medija na Kosovu, a EU će sa svoje strane nastaviti da radi na finansiranju i podržavanju inicijativa koje doprinose daljoj profesionalizaciji i jačanju medija", izjavio je Sunjog.

Vrednost trenutne pomoći EU-a medijskom sektoru na Kosovu iznosi 2 miliona evra, dok je dodatnih 13,5 miliona evra namenjeno za podršku slobodi medija u regionu Zapadnog Balkana za period 2021-2023.Ostale vesti

U najnovijoj zajedničkoj studiji Međunarodne organizacije rada (MOR) i Dečjeg fonda Ujedinjenih nacija (UNICEF) objavljeno je da je širom sveta radno angažovano više od 160 miliona dece, što znači svako deseto dete uzrasta od pet do 17 godina.
  • 21.05.2022
Računi za struju po starim tarifama

Regulatorna kancelarija za energetiku (RUE) prihvatila je odluku kosovskog Apelacionog suda da suspenduje odluku o uvođenju novih tarifa za električnu energiju. Novi računi za struju će dolaziti po starim tarifama, koje su važile pre poskupljenja u februaru ove godine.

  • 21.05.2022
Školama na severu Kosova donacija od tri miliona dinara
Školama na severu Kosova danas je uručena donacija u vrednosti od oko tri miliona dinara, a koju je obezbedila Fondacija za decu i mlade "Gnezdo" Grada Beograda.
  • 20.05.2022
Jevtić sa Devenportom o rešavanju problema u opštini Štrpce
Šef misije OEBS-a na Кosovu, ambasador  Majkl Devenport posetio je danas opštinu Štrpce i tom prilikom se sastao sa predsednikom opštine Daliborom Jevtićem. 
  • 20.05.2022
Eparhija raško-prizrenska traži efikasnu vladavinu prava za SPC

Eparhija raško-prizrenska izražava duboku zabrinutost zbog nepoštovanja odluke Ustavnog suda u Prištini koji je 20. maja 2016. godine pravosnažno i konačno potvrdio vlasništvo manastira Visoki Dečani na prostoru od 24 hektara zemlje koja okružuje manastir.

  • 20.05.2022
Festival ’’Mirdita, Dobar dan’’ od 25. maja u Beogradu
Ovogodišnje, deveto izdanje festivala “Mirëdita, Dobar dan!” biće otvoreno u sredu, 25. maja u 18:00 časova izložbom “Sve naše suze”, a festivalski program trajaće do 28. maja na nekoliko lokacija u Beogradu, saopštili su danas organizatori.
  • 20.05.2022