Vesti
Društvo

’’Mediji moraju da uživaju sigurnost i slobodu izražavanja’’

"Da bi obezbedili pouzdano i uravnoteženo izveštavanje, mediji, kao četvrti stub demokratije, moraju da budu slobodni, pluralistički i profesionalni, i moraju da uživaju sigurnost i nepokolebljivu slobodu izražavanja", rekao je ambasador EU na Kosovu Tomaš Sunjog.
’’Mediji moraju da uživaju sigurnost i slobodu izražavanja’’
Ambasador EU na Kosovu Tomaš Sunjog (Foto euwbmedia.com)

Na Svetski dan slobode medija on je ponovio da Izveštaj Evropske unije o Kosovu za 2021. godinu ukazuje da je medijsko okruženje na Kosovu pluralistično i dinamično, ali da i dalje postoji zabrinutost u vezi sa javnim kampanjama klevete, pretnjama i fizičkim napadima na novinare.

"Svaki napad na novinare, bilo onlajn, verbalni ili fizički, je neprihvatljiv i treba ga osuditi", naveo je Sunjog.

On je pozvao odgovorne institucije da unaprede reakcije na napade i druge oblike pritisaka na medije i "pohvalio Udruženje novinara Kosova za ulogu u zaštiti novinara i slobode izražavanja".

Osvrćući se na kampanju dezinformacija koja je proistekla iz ruske agresije na Ukrajinu, ambasador Sunjog je istakao visok nivo profesionalizma većine kosovskih medija u izveštavanju o ratu u Ukrajini i pozdravio spremnost Kosova da ugosti ukrajinske novinare u ovim teškim vremenima.

On je sa zabrinutošću primetio da je nedostatak finansijske samoodrživosti medija na Kosovu dodatno pogoršan pandemijom kovid-19, ostavljajući ih ranjivim na političke i poslovne interese i uticaje, dok održivo rešenje za finansiranje javnog emitera tek treba da se pronađe.

Ambasador Sunjog je pozdravio nedavno usvajanje Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći od strane Skupštine Kosova koji će po prvi put služiti i uposlenicima u medijskom sektoru.

"Usvajanje Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći od strane Skupštine je bio korak u pravom smeru u obezbeđivanju slobode medija na Kosovu, a EU će sa svoje strane nastaviti da radi na finansiranju i podržavanju inicijativa koje doprinose daljoj profesionalizaciji i jačanju medija", izjavio je Sunjog.

Vrednost trenutne pomoći EU-a medijskom sektoru na Kosovu iznosi 2 miliona evra, dok je dodatnih 13,5 miliona evra namenjeno za podršku slobodi medija u regionu Zapadnog Balkana za period 2021-2023.Ostale vesti

Na sednici Odbora za osobe sa posebnim potrebama SO Gračanica upućen je zahtev za obezbedjivanje boljih uslova i neophodnih sredstava za njihov život.

  • 03.02.2023
Odbor za javne službe održao je prvu vanrednu sednicu. Veće angažovanje opštinske inspekcije u sprečavanju stvaranja divljih deponija, obeležavanje belih traka i stanje na putevima, ali i učestale poplave, bile su teme zasedanja. 
  • 03.02.2023
Odbor za obrazovanje: Školama obezbeđen ogrev, uskoro humanitarni turnir
Drugo polugodište u svim školama na teritoriji opštine Gračanica je počelo na vreme, a nastava se odvija neposredno. Srednjoškolci su se u školske klupe vratili 16, a osnovci 23. januara. Sve škole trenutno imaju dovoljnu količinu ogreva, rečeno je na prvoj vandrednoj sednici Odbora za obrazovanje koja je održana u skupštinskoj sali Opštine Gračanica. 
  • 02.02.2023
Todić: Radovi u selu Dren se danas ne izvode
"Jutros smo obavešteni da danas radovi na proširenju puta u selu Dren neće biti izvođeni. Međutim, na licu mesta je i dalje prisutna policija, kao i meštani i vlasnici parcela koje su tema ekproprijacije", potvrdio je za KoSSev predsednik PO opštine Leposavić, Zoran Todić.
  • 02.02.2023
Srbi iz sela Dren i danas protestuju, traže momentalnu obustavu radova

Žitelji sela Dren kod Leposavića proveli su noć na otvorenom, na putu koji vodi ka njihovim imanjima, gde se radi na otvaranju novih puteva i proširenju postojećih zbog gradnje policijske baze. Oni zahtevaju momentalno obustavljanje radova.

  • 02.02.2023
Miran protest u selu Dren; Izvode se radovi na putu gde je uzurpirano zemljušte
Na putu koji vodi od magistralnog puta iz pravca Leposavića do zaseoka Zaselje u Lešku, i nadalje do vrha brda na kom je prema odluci vlade u Prištini izvršena nelegalna eksproprijacija zemljišta, od jutros se radi na proširenju seoskog puta uz upotrebu teške mehanizacije. Žitelji Drena mirno protestuju zbog radova.
  • 01.02.2023