Vesti
Društvo

“Mediji da se više bave istinom, činjenicama i suštinom”

Reagujući na najnoviji izveštaj “Reportera bez granica” glavni i odgovorni urednik Radija Goraždevac Darko Dimitrijević napominje da mediji koji izveštavaju na srpskom i dalje nailaze na barijere od strane predstavnika kosovskih institucija. Katarina Marinković novinarka Medija centra iz Čaglavice ističe da ih verbalni napadi i provokacije pojedinaca zbog načina njihovog izveštavanja samo podstiču da još bolje rade svoj posao, profesionalno i odgovorno.
“Mediji da se više bave istinom, činjenicama i suštinom”
Ilustracija (Foto arhiva Kim)

Prema podacima izveštaja “Reportera bez granica” Kosovo je palo za osam pozicija na listi slobodnih medija u odnosu na prošlu godinu i sada se nalazi na 78. mestu.

U izveštaju se navodi da je “pristup određenim informacijama često ograničen na određenu etničku ili političku grupu, a mediji se uglavnom fokusiraju na pitanja koja se tiču njihove zajednice i pokrivajuih isključivo iz svog ugla gledišta”.

Urednik i novinar Darko Dimitrijević je za RTV Kim rekao da je najveći problem sa kojim se susreću novinari iz srpskih redakcija jezička barijera od strane kosovskih institucaja, iako su na Kosovu službeni jezici srpski i alabanski.

“Kada su u pitanju srpski mediji jedan od najvećih problema je nepoštovanje jezičkih sloboda od strane kosovskih institucija a to je došlo u vreme od početka pandemije koronavirusa, kada pojednina ministarstva, nisu delila obaveštenja i prevode za srpske novinare”, istako je Dimitrijević.

U izveštaju “Reportera bez granica” se navodi i da su „novinari na Kosovu i mediji izloženi neprijateljskom okruženju, što uključuje fizičke i verbalne napade, sajber napade, cenzuru i nedostatak transparentnosti po pitanju vlasništva medija“.

Novinarka Medija centra Katarina Marinković je za RTV Kim istakla da njihova redakcija nije imala problema u vidu cenzura.

“Mi smo apsolutno slobodni da radimo svoj posao u smislu da nemam nikakvu ceznuru ni od koga, niti bismo na to ikada i pristali”, kazala je Marinković.

Ona napominje da je provokacija bilo, ali da ih nisu obeshrabrile.

“Postoje provokacije od nekih pojedinaca, kojima se ne sviđa kako i šta radimo, ali to nas samo ohrabrujue, i u takvim slučajevima znamo da radimo svoj posao profesionalno i odgovorno”, poručila je Katarina.

Novinar Darko Dimitrijević takođe napominje da na njihov mediji nije nije bilo političkih uticaja na izveštavanje, ali da su beogradski tabloidi negativno izveštavali o njemu.

“Kada su u pitanju profesija i ono čime se bavimo nismo imali slučajeva ugrožavanja slobode. Mada generalno utisak je da su na Kosovu ali i u region mediji podeljeni, da su nevladini i provladini. Mediji treba da se bave istinom, suštinom, činjenicama, i to bi trebalo da se poravi u narednom periodu”, smatra Dimitrijević.

Nakon objavljivanja izvešaja, Udruženje novinara Kosova je izrazilo zabrinutost i ocenjuje da pad za osam mesta pokazuje koliko je zapravo Kosovo nazadovalo po pitanju medijske slobode.Ostale vesti

Nemačka ukinula karantin za putnike sa Kosova
Nemačka vlada je zbog poboljšanja epidemiološke situacije olakšala putničke aranžmane iz nekoliko zemalja, sa liste visoko rizičnih zemlja uklonila je Kosovo, Severnu Makedoniju, Srbiju, Crnu Goru i još nekoliko zemalja.
  • 15.05.2021
Miletova polja divljeg luka na 1.800 metara nadmorske visine
Mile Veljković iz Sevca (opština Štrpce) od 1967. godine priprema biljne preparate na bazi meda. Kako je kazao, dok su drugi kupovali cigarete i piće, on je kupovao knjige o raznim biljkama koje danas bere i tretira, kako bi pomogao raznim ljudima.
  • 15.05.2021
OG: Poljoprivrednici dobili opremu za proizvodnju i skladištenje maline

Desetoro poljoprivrednika sa područja opštine Gračanica dobilo je neophodnu opremu za proizvodnju i skladištenje maline. "Plan nam je da podstaknemo i povećamo poljoprivrednu proizvodnju", rekao je predsednik opštine Srđan Popović.

  • 14.05.2021
Svega ima sem kupaca

Na Zelenoj pijaci u Gračanici meštani ove lokalne samouprave, ali i drugih opština na Kosovu, mogu nabaviti sveže voće i povrće, kao i rasade parike, paradajza, kupusa i lubenice. Prodavci nisu zadovoljni pazarima, ističu da je kupaca sve manje.

  • 14.05.2021
Ivan Zaporožac novi načelnik ŠU na Kosovu

Ivan Zaporožac doskorašnji direktor OŠ "Branko Radičević" u Kosovskoj Mitrovici, preuzeo je funkciju načelnika Školske Uprave za Kosovo i Metohiju, saznaje RTV Kim.

  • 13.05.2021
Digitalni zeleni sertifikat za lakša putovanja

Od danas, svi građani Republike Srbije, mogu preuzeti Digitalni zeleni sertifikat, odnosno potvrdu o izvršenoj vakcinaciji protiv kovida-19 i rezultatima različitih testiranja na zaraznu bolest SARS-CoV-2.

  • 12.05.2021