Vesti
Društvo

Medicinske sestre traže povećanje naknade za noćne smene

Medicinske sestre i tehničari sa Kosova protestovali su ispred zgrade Vlade Kosova zahtevajući da se noćna smena plaća 36 evra, umesto trenutnih 18 evra.
Medicinske sestre traže povećanje naknade za noćne smene
Protest medicinskih radnika ispred zgrade Vlade Kosova (Foto Gazeta ekspress)

Sindikat medicinskih sestara, babica i drugih zdravstvenih radnika simbolično je uručio 18 belih mantila, što simbolizuje iznos potreban za povećanje plata. Predsednik ovog saveza, Fitim Havoli, rekao je da medicinske sestre gledajući u oči pandemiji, pokazuju herojstvo. Prema njegovim rečima, medicinske sestre su prve koje se suočavaju sa bolešću.

„Ovim protestom obraćamo se vladi, tražimo da se jednom zauvek okrene zdravstvu i ovoj zajednici koja se suočila sa Kovidom-19, ne štedeći ni sebe ni svoje porodice. Sada smo tu da ukažemo Vladi na to da smo mi zajednica koja bi trebalo da se tretira kao prioritet. U noćnoj smeni koja traje 12 sati medicinska sestra je u bliskom kontaktu sa pacijentima 11 sati“, rekao je.

Havoli je rekao da je interesovanje medicinskih sestara za učešće na protestima bilo veliko.

„Danas su nas hiljade kolega medicinskih sestara i tehničara pozvali kako bi učestvovali u ovom protestu, ali s obzirom na situaciju, mnoge smo odvratili i izvinjavam se zbog toga. Naš pravičan zahtev je da se dnevnica poveća sa 18 na 36 evra. Nismo tražili povećanje plata i nećemo se sada baviti povišicama i platama, jer je Ustavni sud doneo presudu. Ovi zahtevi su u vezi sa motivacijom koju treba dati ovoj zajednici. Proteklih nedelja 800 ljudi je zaraženo“, rekao je on.

Medicinske sestre su prva i poslednja linija koja gleda u lice pandemiji.

„U ratnom smo stanju i ne ostavljamo građane bez nege“, dodao je Havoli.Ostale vesti

Iguman Janjić sa Federičijem o Kosovu
Iguman manastira Visoki Dečani otac Sava Janjić istakao je u objavi na Tviteru da je "Kfor značajan garant stabilnosti na Kosovu".
  • 17.01.2021
Protest ispred SANU zbog izjave Kostića o Kosovu
Ispred Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) u Beogradu je održan protestni skup stotinak građana zbog izjave njenog predsednika Vladimira Kostića o Kosovu. Oni su držali zastave Srbije i Rusije i zastavu s konturom Kosova i natpisom "Nema predaje".
  • 16.01.2021
Vladika Teodosije obišao poplavljena domaćinstva u Lepini i Radevu
Eiskop raško-prizrenski Teodosije je juče obišao poplavljena domaćinstva u Lepini i Radevu, dodelivši novčanu pomoć, hranu i higijenske pakete za 20 najugroženijih porodica, saopšteno je iz Eparhije raško-prizrenske.
  • 16.01.2021
Petković: Stigla pomoć narodu ugroženom poplavama na Kosovu
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da je stigla pomoć srpskom narodu na Kosovu ugroženom poplavama, uprkos tome što je njemu onemogućen ulazak na Kosovo.
  • 15.01.2021
KP: Oprez u saobraćaju zbog poledice
Kosovska policija apeluje na učesnike u saobraćaju da budu pažljiviji u vožnji zbog poledice na putu uzrokovane poplavama i padom temperature.
  • 14.01.2021
Dostavljena oprema za bržu sanaciju štete od poplava
Talas poplava koje su pogodile Kosovo u srpskim sredinama zahvatio je 250 stambenih objekata kao i 250 hektara javnih površina, puteva i okućnica, a komisije za evidentiranje štete na terenu sagledavaju detalje plavljenja. 
  • 14.01.2021